Ντεμπά-Νιρέν: «Κιτρινόμαυρη η ακαδημία μου στην Γκάμπια, στα ντέρμπι παίζαμε για τον θρόνο της πόλης»

Πέτρος Χαριζακλής15 Ιανουαρίου 2023

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Μπορεί να έπαιξε ποδόσφαιρο στον Άρη για μόνο μία σεζόν (2002-2003) και αυτή πριν πολλά χρόνια, ωστόσο πολλοί φίλαθλοι εξακολουθούν να τον μνημονεύουν. Ειδικά από τη στιγμή που κανείς επιθετικός των «κιτρινόμαυρων» δεν έχει καταφέρει να φτάσει τα 11 γκολ σε μια σεζόν τόσο γρήγορα όσο ο ίδιος. Ο λόγος για τον Νζιόγκου Ντεμπά-Νιρέν, ο οποίος ήρθε στον Αρη το καλοκαίρι του 2002 μετά από εισήγηση του Γιώργου Φοιρού.

Τον εντοπίσαμε στη δεύτερη πατρίδα του, τη Σουηδία, σε μια πόλη (σ.σ. Εσκιλστούνα) λίγο έξω από τη Στοκχόλμη. Δέχθηκε με μεγάλη χαρά να μας μιλήσει, λίγες ημέρες μετά το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης. Ο βετεράνος επιθετικός από τη Γκάμπια μίλησε στο Metrosport.gr για το ποδόσφαιρο που απόλαυσε στους «κιτρινόμαυρους», την προετοιμασία του Φοιρού για τα ντέρμπι αλλά και το δέσιμο που είχε με τους συμπαίκτες του.

Αποκάλυψε πως η ακαδημία που έχει φτιάξει στην Γκάμπια φοράει κίτρινο-μαύρο λόγω του Αρη, θυμήθηκε ιστορίες από το ντέρμπι που πέτυχε δύο γκολ ενώ εξήγησε για το πότε κατάλαβε τι σημαίνει ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ και γενικότερα πόσο μεγάλος σύλλογος είναι ο Άρης. Επίσης, αναφέρθηκε στην τωρινή του ασχολία, το σκάουτινγκ, θυμήθηκε τι του έλεγε ο κόσμος στα Γιάννενα όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα για τον ΠΑΣ ενώ ευχαρίστησε τον κόσμο του Άρη για τις στιγμές που έζησε φορώντας τα «κιτρινόμαυρα».

-Καλησπέρα Ντεμπά. Τι κάνεις; Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;

«Μεγάλωσα στο Φαλού, μένω τώρα στην Εσκιλστούνα. Δούλεψα ως σκάουτερ στην Global (σ.σ. εταιρεία εκπροσώπησης ποδοσφαιριστών), έχω κοουτσάρει νεαρούς παίκτες σε ιδιωτικές ακαδημίες. Επίσης, πήγα στη Γκάμπια και έφτιαξα μια ακαδημία τέσσερις μήνες πριν. Ηθελα να δοκιμάσουμε παίκτες από τη Γκάμπια που θα έρθουν στην ακαδημία και προσπαθώ να φέρω παίκτες και από τη Σενεγάλη. Η ιδέα είναι να τους φέρω και στη Σουηδία να παίξουν σε τουρνουά. Παλιότερα έκατσα στον πάγκο μιας ομάδας, της Μπουλερμίρενς (4η κατηγορία), το 2018 και πήραμε την άνοδο στην 3η κατηγορία.

Στην ακαδημία μου τα χρώματα είναι κίτρινο-μαύρο, λόγω του Αρη. Τζίνγκα είναι το όνομα της ακαδημίας. Είναι ένα είδος ποδοσφαίρου, είναι το βραζιλιάνικο στυλ ποδοσφαίρου, ο Πελέ έπαιζε τζίνγκα. Fayda είναι το όνομα της πρώτης ομάδας στην ακαδημία, που σημαίνει πειθαρχία και κουράγιο».

*Οι φανέλες της Φάιντα (ακαδημίας του Ντεμπά-Νιρέν) έχουν κιτρινόμαυρο χρώμα εμπνευσμένο από τον Αρη




-Πόσο καιρό έχει που σταμάτησες το ποδόσφαιρο;

«To 2013 σταμάτησα μετά τη Νταλκούρ και μετά για άλλα δύο χρόνια βοήθησα δύο ομάδες, ήταν σαν χόμπι γιατί ήταν σε χαμηλότερες κατηγορίες».

-Δεν σκέφτηκες να ασχοληθείς με την προπονητική;

«Το έχω σκεφτεί, αλλά όχι τώρα. Είναι πιο ενδιαφέρον να βρίσκεις ταλέντα και να προσπαθείς να τα βοηθήσεις να μπουν στο σωστό δρόμο».

«Στον Αρη ένιωθα πως πρέπει να “πεθάνω” για τους οπαδούς μας»



-Τη σεζόν 2002-2003 που έπαιζες στον Αρη πρόλαβες να βάλεις 11 γκολ σε 19 ματς. Φέτος ο Γκρέι κόντεψε να σε φτάσει πετυχαίνοντας 11 γκολ σε 20 ματς. Σου φαίνεται περίεργο που κρατάει 20 χρόνια αυτό το ρεκόρ;

«Δεν το ήξερα (σ.σ. γέλια). Πάντα ο επιθετικός θέλει να σκοράρει. Ημουν πολύ τυχερός για τα γκολ που πέτυχα γιατί είχα πολύ καλούς συμπαίκτες, είχαμε καλή ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα, οι μέσοι μου έδιναν καλές πάσες. Είχαμε ενέργεια στην ομάδα, ο Φοιρός πάντα μας έλεγε πως οι πρώτοι αμυντικοί είναι οι επιθετικοί. Ημουν χαρούμενος που ήμουν μέλος μιας ομάδας με τεράστια νοοτροπία, είχα παίκτες όπως ο Πασσσιαλής και ο Κνόπερ».


-Τι θυμάσαι από εκείνη τη χρονιά;

«Το παιχνίδι μου κόντρα στον ΠΑΟΚ το θυμάμαι περισσότερο. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο παιχνίδι ήταν. Μόνο μετά το ματς το κατάλαβα. Ηταν εντυπωσιακό. Είναι ένα μεγάλο ντέρμπι. Κατάλαβα από τον τρόπο που το κάλυπταν τα μίντια και από το πόσο χαρούμενοι ήταν οι οπαδοί. Το κατάλαβα από την ενέργεια που είχαν οι οπαδοί. Κατάλαβα πως έκανα κάτι πολύ καλό εκείνη τη μέρα. Και ο πρόεδρος ήταν πολύ χαρούμενος εκείνη τη μέρα.

Επίσης, θα σου πω μια ιστορία. Θυμάμαι πως ο Αρης είχε πολλούς οπαδούς στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ, πήγαμε σε ένα σύνδεσμο στην Κρήτη και είχε πολλούς οπαδούς και κατάλαβα πόσο μεγάλος σύλλογος ήταν ο Αρης. Πάντα είχαμε πολλούς οπαδούς και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Πολλές φορές είχαμε περισσότερες ομάδες από τις γηπεδούχου ομάδας. Απόλαυσα περισσότερο το ποδόσφαιρο στον Αρη, περισσότερο σε όλη την καριέρα μου. Οι οπαδοί ήταν σημαντικοί, πάντα νιώθαμε πως έπρεπε να τρέξουμε, πως πρέπει να πεθάνουμε για αυτούς τους οπαδούς μας που μας ακολουθούσαν παντού. Ημασταν τυχεροί που τους είχαμε παντού, το ποδόσφαιρο δεν είναι το ίδιο χωρίς τους οπαδούς. Στις μεγάλες ομάδες έχεις πίεση και η πίεση είναι κάτι το τρομακτικό».

-Ο Άρης ήταν η καλύτερη ομάδα που αυτές που πέρασες στην Ελλάδα;

«Απόλαυσα περισσότερο το ποδόσφαιρο στον Αρη. Πήγα και στον Παναθηναϊκό, ήταν διαφορετικός ανταγωνισμός εκεί. O ΠΑΣ Γιάννινα με βοήθησε αρκετά να καταλάβω το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι οπαδοί του με βοήθησαν πολύ.

Η μαμά μου όταν ήρθα στην Ελλάδα μου είπε αν δω κάποιον να χοροπηδάει με το ένα πόδι, να το κάνω και εγώ. Στην αρχή δεν κατάλαβα τι εννοούσε. Στην ουσία μου έλεγε να καταλάβω την κουλτούρα της χώρας. Στην αρχή προσπάθησα να μάθω τη γλώσσα και κανείς δεν με κορόιδεψε, με βοήθησαν. Περνούσα από τις καφετέριες και με φώναζαν παιχτάρα και ρωτούσα στα αποδυτήρια τι σημαίνει και όλοι οι συμπαίκτες μου γελούσαν και μου εξήγησαν. Διάβαζα εφημερίδα για να μάθω τα ελληνικά. Ήταν καλό που πολλοί στον ΠΑΣ δεν μιλούσαν αγγλικά και άκουγα συνεχώς τη γλώσσα. Προφανώς και ρωτούσα συνεχώς».

-Τη χρονιά που έπαιξες στον Αρη, η ομάδα έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου αλλά έχασε από τον ΠΑΟΚ. Ηταν η μεγαλύτερη στιγμή σου με τα «κίτρινα» να φτάσεις σε έναν τελικό;

«Ηταν. Αλλά ήταν πολύ λυπηρό ταυτόχρονα. Ήμασταν ενθουσιασμένοι. Το να κερδίσεις έναν τελικό κόντρα σε έναν μεγάλο αντίπαλο είναι κάτι πολύ σπουδαίο».


-Θα ήθελες να μείνεις κι άλλα χρόνια στη Θεσσαλονίκη;

«Απόλαυσα τη σεζόν στον Αρη. Αλλά είχαμε πολλά οικονομικά προβλήματα. Προσπαθούσα να παίξω ακόμη σε υψηλότερο επίπεδο. Είχα ακούσει πως υπάρχει ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό αλλά δεν έγινε τίποτα. Την τελευταία μέρα των μεταγραφών ο ατζέντης μου είπε για μια μεγάλη ομάδα στη Βουλγαρία (σ.σ. Λέφσκι Σόφιας). Ημουν πολύ στεναχωρημένος γιατί ήθελα να μείνω στην Ελλάδα. Εψαξα να βρω τρόπο να γυρίσω στην Ελλάδα, ήρθε ένας ατζέντης και είδα πόσο δυστυχισμένος ήμουν και με πήγε στον Παναθηναϊκό».

«H μάχη για τον βασιλιά της Θεσσαλονίκης και το παράδειγμα του Φοιρού»



-Πριν μερικές ημέρες είχαμε το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Αρης. Τι θυμάσαι εσύ από εκείνα τα παιχνίδια;

«Ηταν μια μάχη. Ηταν ποιος ήθελε περισσότερο το παιχνίδι. Ηταν τρελά ντέρμπι. Ηταν το μεγαλύτερα παιχνίδια για εμάς. Επειδή είναι στην ίδια πόλη είναι ένα σπουδαίο ντέρμπι, αλλά έχω πει σε ανθρώπους που ξέρω πως τα Αρης-ΠΑΟΚ είναι μεγαλύτερα ντέρμπι από τα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Ηταν τα πιο καυτά παιχνίδια. Ήταν μια μάχη για τον θρόνο της πόλης. Παίζαμε για το ποιος θα είναι ο βασιλιάς της Θεσσαλονίκης».

-Πως ήταν ο κόουτς Φοιρός; Θυμάσαι κάποιες ατάκες του από τα αποδυτήρια;

«Ο Φοιρός είχε μια ενέργεια που δεν ήθελες να τα βάλεις μαζί του. Επρεπε να τον ακούσεις και να βάλεις τα δυνατά σου. Πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ μας είχε πει ένα παράδειγμα. Είπε, “σκεφτείτε πως είστε σπίτι και κάποιος έρχεται για να βιάσει τη γυναίκα και τα παιδιά σας, ανοίγει το ψυγείο και τρώει όλο το φαγητό σας. Λέει θα το θέλατε;”. Στην ουσία έδωσε ένα παράδειγμα για να μας εμψυχώσει. Μην τους επιτρέψετε να έρθουν εδώ και να σας πάρουν αυτό που σας αξίζει. Μας έδινε τη φλόγα για να μπούμε ακόμη πιο παθιασμένοι. Τον σέβομαι απόλυτα».


-Θυμάσαι κάποιους από τους παλιούς σου συμπαίκτες στον Αρη; Κάποια ιστορία από την εποχή σου στον Αρη;

«Στο προπονητικό κέντρο είχαμε σάουνα, ήμασταν μια μέρα εγώ ο Επαλέ, ο Μπράγκα, ο Μόρις, ακούγαμε μουσική, τραγουδούσαμε, και πολλοί έρχονταν απ’ έξω και χόρευαν. Αυτός ήταν ο λόγος που φτάσαμε στον τελικό και πήραμε καλά αποτελέσματα. Ημασταν ένα».

-Τότε που έπαιζες στον Αρη υπήρχαν πολλοί Ελληνες στην ομάδα και λίγοι ξένοι, αρκετοί από αυτούς έχουν μείνει στη μνήμη των οπαδών της ομάδας. Πλέον η ομάδα παίζει κυρίως με ξένους παίκτες. Πως σου φαίνεται αυτό;

«Είναι δύσκολο να το σχολιάσω. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και όλα είναι θέμα χρημάτων. Πολλές φορές οι ομάδες πληρώνουν αρκετά χρήματα για ξένους. Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω στο rotation στις ομάδες».

-Στη Γκάμπια είπες νωρίτερα πως έχεις δική σου ακαδημία. Προετοιμάζεις τον επόμενο Ντεμπά Νιρέν για να τον στείλεις στον Αρη;

«Ναι ξεκάθαρα αυτή είναι η ιδέα (σ.σ. γέλια). Μου αρέσει να ασχολούμαι με τη νέα γενιά και θέλω να τους δείξω τον δρόμο».

-Εχεις παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι του Αρη τη φετινή χρονιά;

«Δεν έχω καταφέρει να δω κάποιο. Αλλά βλέπω τα αποτελέσματα».

-Θα ήθελες να αφήσεις ένα μήνυμα στον κόσμο του Αρη;

«Το μόνο που θέλω να πω είναι ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές που έζησα. Για την υποστήριξη που είχαμε εκείνη τη χρονιά, ήταν φανταστικοί σε όλα τα γήπεδα. Σαν ποδοσφαιριστής όταν θες να ευχαριστήσεις τον κόσμο, αυτό σε βελτιώνει και σε εξελίσσει».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.