Ντέγιαν Κουλουσέφσκι: Από τις γειτονιές της Στοκχόλμης… συμπαίκτης του Ρονάλντο

Πέτρος Χαριζακλής22 Οκτωβρίου 2021

Το παρθενικό γκολ του Ντέγιαν Κουλουσέφσκι στο Τσάμπιονς Λιγκ, στην ένατη συμμετοχή του, έφερε τη Γιουβέντους μόνη πρώτη στην κορυφή του ομίλου με 5-0 τέρματα και στην ουσία τη «βέκια σενιόρα» να είναι με το ενάμιση πόδι στην επόμενη φάση. O Σουηδός μέσος μπήκε στο 58ο λεπτό της αναμέτρησης κόντρα στη Ζενίτ για την 3η αγωνιστική των ομίλων και στο 86’ με ωραία γυριστή κεφαλιά πέτυχε το μοναδικό γκολ και έκρινε το παιχνίδι.


Με αφορμή αυτό το γκολ, αποφασίσαμε να καταγράψουμε την ποδοσφαιρική καριέρα και τη ζωή του Σουηδού μέσου του Γιουβέντους. Μια ζωή που ξεκίνησε από τις γειτονιές της Στοκχόλμης, έφτασε στα 15 του να μετακομίσει στο Μπέργκαμο ενώ από το Ιανουάριο του 2020 είναι παίκτης της Γιουβέντους, έχοντας καταφέρει να γίνει συμπαίκτης με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Το στυλ παιχνιδιού του, η παρομοίαση με τον Σαλάχ, η αγάπη στους Καβαλίερς και τον Λεμπρόν αλλά και η σχέση του, Εντίνα Βανέσα, είναι μερικά θέματα που μπορείτε να διαβάσετε στο αφιέρωμα του Metrosport.gr για τον Σουηδό.

Ποδόσφαιρο στις γειτονιές της Στοκχόλμης

Ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι γεννήθηκε στη Στοκχόλμη από Σκοπιανούς γονείς στις 25 Απριλίου του 2000. Ο πατέρας του γεννήθηκε στη Σουηδία, η μητέρα του μετακόμισε εκεί όταν ενηλικιώθηκε. Από μικρή ηλικία ο Ντέγιαν έπαιζε ποδόσφαιρο στους δρόμους της γειτονιάς του (Βαλίνγκμπι) στη Στοκχόλμη και έτσι οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν σε μια ποδοσφαιρική ακαδημία.



Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπρομαποϊκάρνα σε ηλικία 6 ετών και έμεινε μέχρι τα 16 του όπου έπαιζε στην Κ17 της σουηδικής ομάδας. Η θέση που ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν αμυντικός και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη μεσαία γραμμή. Eίχε την πλήρη στήριξη της αδερφής του και των γονιών του στη διάρκεια που βρισκόταν στις ακαδημίες της Μπρομαποϊκάρνα. Μάλιστα το κίνητρο για να παίζει ποδόσφαιρο το πήρε από την αδερφή του, Σάντρα, η οποία είχε στο δωμάτιό της μια αφίσα του Ροναλντίνιο.


Η απαγωγή της Αταλάντα και το ξεπέταγμα στην Πάρμα

Το καλοκαίρι του 2016 η Αταλάντα πλήρωσε περίπου 40.000 ευρώ για να τον αποκτήσει, αφού τον είδε νωρίτερα σε ένα διεθνές τουρνουά. Η απόκτησή του από την ιταλική ομάδα χαρακτηρίστηκε ως «απαγωγή» από τον τεχνικό διευθυντή της Μπρομαποϊκάρνα καθώς ο Κουλουσέφσκι ήταν 15 ετών. Η σουηδική ομάδα κατηγόρησε την Αταλάντα για παραβίαση των κανόνων της FIFA για μεταγραφών παικτών κάτω των 18 ετών και τόνισε πως χρειαζόταν η συγκατάβασή της ή η μετακόμιση των γονέων του ποδοσφαιριστή στην Ιταλία.


Το σκάουτινγκ για τους Ιταλούς έκανε ο υπεύθυνος της ακαδημίας, Μαουρίτσιο Κοστάνζι. Η Αταλάντα δεν του έδωσε πολλές ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα, έπαιξε μόνο 3 φορές, παρότι στην ομάδα Νέων της ομάδας του Μπέργκαμο είχε 17 γκολ και 26 ασίστ σε 55 ματς. Την πρώτη του χρονιά στην Κ17 της Αταλάντα πέτυχε 17 γκολ σε 22 ματς.

Στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Πάρμα το καλοκαίρι του 2019 και εκεί έκανε το ξεπέταγμά του. 36 εμφανίσεις, 10 γκολ και 9 ασίστ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα μισά του δανεισμού (τότε 4 γκολ και 7 ασίστ σε 17 ματς) η Γιουβέντους έδωσε 35 εκατ.ευρώ στην Αταλάντα για να τον αποκτήσει. Τον άφησε δανεικό μέχρι το καλοκαίρι του 2020 στην Πάρμα και ολοκλήρωσε εκεί μια καταπληκτική χρονιά. Πριν υπογράψει στη Γιουβέντους, τον ήθελε διακαώς η Αρσεναλ.


Σε συνέντευξή του ο Κουλουσέφσκι αποκάλυψε πως διάλεξε τη Γιουβέντους αντί της Ιντερ, καθώς δεν ήταν σίγουρος για τις τακτικές του Κόντε, προπονητή των «νερατζούρι», ενώ αντιθέτως πίστευε πως θα μάθει πολλά από τον Μαουρίτσιο Σάρι. Την περασμένη σεζόν κατάφερε να είναι συμπαίκτης με τον Ρονάλντο και όπως είπε και ο ίδιος, του έμαθε πολλά. Με τον Πορτογάλο βρέθηκε 40 φορές ταυτόχρονα στον αγωνιστικό χώρο.


Σε 15 μήνες που βρίσκεται στο ρόστερ της Γιουβέντους, μετράει 58 συμμετοχές, 8 γκολ και 8 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.


Το 2015 και σε ηλικία 15 ετών έλαβε κλήση από την Εθνικών Σκοπίων Κ17 και 6 γκολ σε 5 ματς ήταν αρκετά για να κινητοποιήσει τη σουηδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Είναι διεθνής με την Εθνική Ανδρών της Σουηδίας έχοντας 18 συμμετοχές, 1 γκολ και 3 ασίστ. Βρέθηκε στην αποστολή του Euro 2020 και αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια. Κόντρα στην Πολωνία πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση μοιράζοντας δύο ασίστ. Τον Σεπτέμβριο αγωνίστηκε βασικός στη θέση του σέντερ φορ κόντρα σε Ελλάδα και Κόσοβο στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ.

Το στυλ παιχνιδιού του και η σύγκριση με τον Σαλάχ

Η κανονική του θέση είναι box-to-box μέσος, στην Ιταλία έγινε γνωστός ως mezzala (πίσω από τον φορ), αλλά έχει αγωνιστεί επίσης και ως αριστερός εξτρέμ, ως δεκάρι και ως κεντρικός επιθετικός. Προσπαθεί όσο βελτιώνεται να κάνει λιγότερες επαφές με την μπάλα για να μπορεί να είναι λιγότερο προβλέψιμος. Τα κύρια προσόντα του είναι η επιτάχυνση, η ταχύτητα, η αντοχή και η ικανότητά του να αλλάζει το παιχνίδι. Είναι διορατικός και του αρέσει να μοιράζει ασίστ στους συμπαίκτες. Διαθέτει επίσης καλή τεχνική, είναι εξαιρετικός ντριμπλέρ.


Ο προπονητής του στην Πάρμα, Ρομπέρτο ​​Ντ 'Αβέρσα, τον σύγκρινε με τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Τόνισε πως ο Σουηδός είναι από τους παίκτες που καλύπτουν μεγάλη απόσταση στο παιχνίδι και έχει τη σωστή νοοτροπία. Μάλιστα μίλησε και με νούμερα, τονίζοντας πως ο Κουλουσέφσκι μπορεί να καλύψει 13-14 χλμ. σε κάθε αναμέτρηση.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στη σουηδική Sportbladet είχε πει «Μου αρέσει να έχω την μπάλα στα πόδια μου. Συνήθιζα να ντριμπλάρω πολύ όταν ήμουν παιδί αλλά πλέον έχω μάθει να κινούμαι πιο γρήγορα με την μπάλα. Εχω βελτιώσει πολύ το αμυντικό μου παιχνίδι, ήταν παλιότερα μια αδυναμία μου, και αυτό είναι που μπορεί να με κάνει πιο ολοκληρωμένο παίκτη».

Τι θα πρέπει να ξέρετε για τον Κουλουσέφσκι

-Μιλάει 5 γλώσσες: Σουηδικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Σκοπιανά.

-Τα ΜΜΕ τον ονόμασαν νέο Ζλάταν.

-Αγαπάει τα σκυλιά, στο πατρικό του έχουν ένα σκυλί, τη Νάλα


-Είναι Χριστιανός Ορθόδοξος.

-Του αρέσει η μουσική, αγαπημένος του καλλιτέχνης είναι ο ράπερ Τζέι Κόουλ

-Του αρέσει το μπάσκετ, είναι οπαδός των Καβαλίερς και του Λεμπρόν Τζέιμς

-Εχει διαλέξει τον αριθμό 44, εμπνευσμένος από τον Γιανουζάι που τον είδε στο ντεμπούτο του στα 17 στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είπε στον πατέρα του πως θέλει να του μοιάσει και να παίζει χωρίς άγχος

-H κοπέλα του, Εντίνα Βανέσα Αχμιτς, παίζει και αυτή ποδόσφαιρο στη Μπρομαποϊκάρνα. Είναι έξι χρόνια μεγαλύτερη από τον Κουλουσέφσκι και όπως και εκείνος κατάγεται από άλλη χώρα (Βοσνία) αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.