Ντάντας: Ο «σπεσιαλίστας» των μεταβιβάσεων που «μάγεψε» κόντρα στον Λεβαδειακό και... ανεβαίνει

Metrosport Team01 Φεβρουαρίου 2023

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Δευτέρας υποδέχθηκε τον Λεβαδειακό στο γήπεδο της Τούμπας και επικράτησε δύσκολα με 3-2. Απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα ο Τιάγκο Ντάντας με τον Πορτογάλο χαφ να κάνει ένα μαγικό παιχνίδι, σχεδόν αλάνθαστο. Γεγονός που πιστοποιεί την άνοδο του 22χρονου χαφ μέσα στον Ιανουάριο που είναι και ο καλύτερος του μήνας ως τώρα στον «δικέφαλο».

Το ξεκίνημα του στην ομάδα τον Αύγουστο έδειξε πως έχει ποιότητα να προσφέρει, ωστόσο η συνεχόμενη αποχή του από τομείς κομβικούς, περισσότερη και ενεργή συμμετοχή στο επιθετικό τρίτο του ΠΑΟΚ, άρχισε να... προβληματίζει. Χαρακτηριστικό είναι πως οι Θεσσαλονικείς, αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα ζόρια, την περίοδο από Αύγουστο ως Οκτώβριο και κυρίως με την λειτουργία τους στα χαφ, αφού ο Ραζβάν Λουτσέσκου δυσκολευόταν ιδιαίτερα να βρει λύσεις.

Ο... σοφτ τρόπος παιχνιδιού του αλλά και η μη επιδραστικότητα του σε επιθετικούς τομείς, έκανε τον Ραζβάν Λουτσέσκου με την επιστροφή των ομάδων μετά το Μουντιάλ, να τον αφήσει λίγο εκτός και να προτιμήσει την... σταθερά που ακούει στο όνομα Στέφαν Σβαμπ. Ο Αουγκούστο πάντα έμενε «ακούνητος» ως και σήμερα και πως να μην συμβαίνει αυτό όταν είναι ο κορυφαίος χαφ του ΠΑΟΚ.


Έτσι οι δύο ποδοσφαιριστές άρχισαν να μοιράζονται τα παιχνίδια, κάτι που έκανε καλό στον Ντάντας, αφού κατανόησε ακόμη καλύτερα τι ζητούνταν από αυτόν. Να πατάει περισσότερο περιοχή, να δοκιμάζει τα πόδια του, κάτι που καταφέρνει να κάνει στα τελευταία παιχνίδια καλύτερα και τον βοηθάει να... ξεδιπλώνει την γκάμα των αρετών που διαθέτει. 

Κόντρα στον Λεβαδειακό ο Πορτογάλος χαφ έκανε το καλύτερο του παιχνίδι στον ΠΑΟΚ, με φανταστικά ποσοστά σε όλους τους τομείς, ενώ έσπασε και ένα προσωπικό του ρεκόρ. Πέραν των δύο γκολ, με ειδικά το δεύτερο να είναι εξαιρετικό τελείωμα αφού έγινε με το αδύναμο του πόδι, είχε 100% επιτυχία στον τομέα των μακρινών μεταβιβάσεων (8/8) και μια εύστοχη σέντρα, σε 75 επαφές με την μπάλα. Ακόμα είχε 58 στις 65 εύστοχες πάσες, με 89% ευστοχία, μια πάσα-κλειδί, 3 στις 4 κερδισμένες μονομαχίες εδάφους, 2 κερδισμένα φάουλ και μια επιτυχημένη απόπειρα κοψίματος.


Ο Πορτογάλος έχει ένα εξαιρετικό στοιχείο ωστόσο στο οποίο είναι κορυφαίος σε όλες τις πτυχές του. Τις πάσες και τις μεταβιβάσεις μακρινές και κοντινές. Ο 22χρονος είναι στο No1 σε σχέση με τους συμπαίκτες του ανά 90λεπτο σε 4 από τις 5 κατηγορίες μεταβιβάσεων. Στην ακρίβεια πάσας με ποσοστό 91.5% βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Το συγκεκριμένο στατιστικό δηλαδή σημαίνει πως ο Ντάντας κάνει 1 λάθος πάσα στις 10 που επιχειρεί κατά μέσο όρο. Παρόμοιο ποσοστό, πάνω από 90% δηλαδή, έχει μόνο ο Εμβιλά του Ολυμπιακού με 90.4%.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται στην τέταρτη θέση αριθμητικά στον μέσο όρο πάσας, τον ξεπερνούν οι Χουάνγκ 71.6, Εμβιλά 68.6, Ρούμπεν Πέρεθ 66.9 ενώ ο ίδιος μετρά 60.2. Εξαιρετικό ποσοστό και σε ακριβείς πάσες στο τελευταίο τρίτο με τον 22χρονο να βρίσκεται 6ος ανάμεσα από όλα τα χαφ της Super League, με 15.2.

Ο δανεικός από την Μπενφίκα 22χρονος χαφ ακόμα ξεχωρίζει στην ακρίβεια του στις μακρινές μεταβιβάσεις αφού είναι στο top-10 του πρωταθλήματος, πιο συγκεκριμένα στην 8η θέση και είναι η μόνη κατηγορία που τον ξεπερνά κάποιος εντός των «ασπρόμαυρων». Με 5.02 βρίσκεται πίσω από τον Σβαμπ που έχει μ.ο. 6.36. Όχι πολύ μακριά από την πεντάδα αφού ο Χάμες του Ολυμπιακού έχει 5.6. Σε ποσοστιαία μέτρηση υπάρχει διαφορά αφού είναι ο καλύτερος σε όλο το πρωτάθλημα, με ποσοστό 77.9% και τον ακολουθούν ο Χάμες Ροντρίγκεζ με 75% και ο Ματέο Γκαρσία με 72.5%.

Αντίστοιχα το 70% επιτυχία σε μεγάλο νούμερο μεταβιβάσεων ξεπερνά μόνο ο Ρούμπεν Πέρεθ και ο Ορμπελίν Πινέδα με 72% και τέλος ο Τσέριν με 71%. Ο Ντάντας επίσης βρίσκεται 4ος στην ακρίβεια πάσας στο δικό του μισό, με 28.86 και τον ξεπερνά ο Γκονζάλεζ του Ατρομήτου με 29.07, ο Εμβιλά με 29.6 και ο Ρούμπεν Πέρεθ με 31.7 μέσο όρο σε ένα παιχνίδι.

Tέλος ο 22χρονος βρίσκεται στους καλύτερους μέσους του πρωταθλήματος όσο αφορά την ακρίβεια μεταβιβάσεων στον αντίπαλο μισό του γηπέδου, στην 4η θέση συνολικά με 31.95 ανά ενενηντάλεπτο. Tον προσπερνούν ο Πέρεθ του Παναθηναϊκού με 35.2, ο Εμβιλα με 39 και ο Χουάνγκ με 43.4.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την εξαιρετική συνεισφορά του Πορτογάλου νεαρού στο build up παιχνίδι που θέλει ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ωστόσο αυτό που αρχίζει να αλλάζει πλέον είναι η διαφορά στην συμμετοχή του Ντάντας στο επιθετικό κομμάτι του ΠΑΟΚ κάτι που θα αποδειχθεί κομβικό για την παρουσία του στην ενδεκάδα στα επόμενα παιχνίδια εφόσον διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.