Νταμίρ Κάναντι: «Εγώ έστειλα τον Κουλούρη στην Αυστρία - εξαιρετικός προπονητής ο Λουτσέσκου, αυτό φταίει στον Άρη»

Metrosport Team15 Οκτωβρίου 2022

Επιμέλεια συνέντευξης: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Αγαπάει την Ελλάδα πολύ και η χώρα μας τον αγαπάει εξ' ίσου. Γι' αυτό άλλωστε βρίσκεται και για διακοπές εδώ, στην Αθήνα. Ο λόγος για τον Νταμίρ Κάναντι πρώην προπονητή του Ατρομήτου ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με το πρωτάθλημα μας και δύο παρουσίες στο Περιστέρι. 0 52χρονος τεχνικός σχολιάζει τα παιχνίδια που έχει παρακολουθήσει όσο διάστημα βρίσκεται εδώ, την κατάσταση του πρωταθλήματος αλλά και όσα συμβαίνουν σε Άρη και ΠΑΟΚ.

Ακόμη βάζει στην... ζυγαριά τα δύο πρωταθλήματα που ξέρει καλά, Αυστρία και Ελλάδα, αποθεώνοντας την ατμόσφαιρα στα γήπεδα της Super League. Τέλος στέκεται στον Ευθύμη Κουλούρη και τον Δημήτρη Γιαννούλη δύο «δικά του παιδιά», την φιλοσοφία του πάνω στο ποδόσφαιρο και την προπονητική αλλά και την πιθανότητα να επιστρέψει, ίσως και άμεσα, σε κάποια ελληνική ομάδα.

Η αποχώρηση του από την Σίμπενικ, τα συμπεράσματα από την Super League και η αποτίμηση της κατάστασης σε Άρη και ΠΑΟΚ

Καλησπέρα, κ. Κάναντι που βρίσκεστε τώρα;

Νταμίρ Κάναντι: «Βρίσκομαι στην Αθήνα τώρα έχω έρθει από την προηγούμενη εβδομάδα. Ήθελα να δω μερικά παιχνίδια, να παρακολουθήσω το Ελληνικό πρωτάθλημα, την ποιότητα των ομάδων και σε τι κατάσταση βρίσκονται. Σαν παρατηρητής τώρα αλλά και αν μια μέρα έχω και πάλι δουλειά εδώ να δω τους καινούργιους παίκτες που έχουν έρθει στις ομάδες, τα συστήματα, τις ιδέες των προπονητών».

Η τελευταία σας δουλειά ήταν στην Κροατία και την Σίμπενικ από την οποία έχετε φύγει εδώ και δύο εβδομάδες. Τι συνέβη εκεί;

Νταμίρ Κάναντι: «Όχι κάτι άσχημο απλά είχαμε διαφορετικές φιλοσοφίες με το κλαμπ. Είχα και έχω άλλο τρόπο σκέψης για να πετυχαίνω και απλά δεν ταίριαζε με της ομάδας. Υπήρχε διαφορετικό πλάνο ποδοσφαιρικά και μη».

Είπατε και νωρίτερα πως βρίσκεστε στην χώρα μας για να δείτε κάποια παιχνίδια. Ποια είναι αυτά που παρακολουθήσατε και τι συμπεράσματα έχετε βγάλει;

Νταμίρ Κάναντι: «Είδα αρκετά παιχνίδια. Το παιχνίδι για το Europa League του Ολυμπιακού κόντρα στην Καραμπάγκ, το Ιωνικός - Λαμία, το Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης και το Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννενα. Παρακολούθησα 7 ομάδες, αυτό που με ενδιέφερε να δω είναι ο τρόπος παιχνιδιού και η τακτική τους κυρίως. 


Ήθελα να δω παιχνίδια από κοντά για να έχω μια εικόνα γιατί είναι πολύ διαφορετικό να βλέπεις ένα παιχνίδι από την τηλεόραση και από το γήπεδο. Είναι κάτι που κάνω και στην Αυστρία και σε άλλες χώρες, όπως είπα για να βλέπω την ποιότητα των ομάδων.

Στην Ελλάδα τα κλάμπ συνηθίζουν να αλλάζουν πολλούς παίκτες κάθε χρόνο. Ο Ολυμπιακός έχει πολλές αλλαγές, ο Ατρόμητος επίσης αλλά και ο Ιωνικός. Ο Παναθηναϊκός παρατήρησα ότι είναι ιδιαίτερα σταθερή ομάδα. Έχουν τις λιγότερες αλλαγές, το κύριο γκρουπ παικτών είναι ίδιο, ο προπονητής είναι ίδιος και πιθανότατα γι’ αυτό είναι και στην κορυφή του πρωταθλήματος.»

Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και οι προπονητές είναι σε δύσκολη κατάσταση. Πιθανόν έχοντας βρεθεί και εσείς στην ίδια κατάσταση κάποια στιγμή στην καριέρα σας τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν ο Άλαν Πάρντιου και ο Ραζβάν Λουτσέσκου ώστε να αλλάξουν τα πράγματα; Τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στην θέση τους;

Νταμίρ Κάναντι: «Δεν έχω τον ρόλο του δασκάλου για να πω τι πρέπει να κάνουν οι δύο προπονητές. Δεν λειτουργώ με αυτόν τον τρόπο αλλά μπορώ να εκφράσω την άποψη μου για όσα έχω δει από την τηλεόραση, καθώς δεν κατάφερα να δω κάποιο παιχνίδι από κοντά.

Είδα πως έπαιξε η ΑΕΚ κόντρα στον Άρη και πως κυριάρχησε για 90 λεπτά στην αναμέτρηση, θα μπορούσε ίσως να κερδίσει με μεγαλύτερο σκορ. Ήταν ωστόσο κάτι που με εξέπληξε κυρίως γιατί θεωρώ ότι ο Άρης έχει πολύ καλή ομάδα. Ίσως η αλλαγή προπονητή να είναι κάτι που κόστισε στους «κίτρινους», γιατί δεν είναι εύκολο να γίνεται κάτι τέτοιο πάντα στο μέσο της σεζόν, ούτε για τους παίκτες ούτε για τους προπονητές, πρέπει να περάσει χρόνος για να προσαρμοστούν.

Για τον ΠΑΟΚ τώρα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει με την ομάδα, ξέρει πως λειτουργεί το κλάμπ, στην προηγούμενη θητεία του πήρε το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια, οπότε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνει.


Η επιστροφή του είναι σαφώς πιο δύσκολη, γιατί όλοι πίστεψαν αμέσως ότι μπορεί πάλι ο ΠΑΟΚ να κερδίσει το πρωτάθλημα, οπότε οι απαιτήσεις έγιναν γρήγορα πολύ υψηλές. Τώρα όμως φαίνεται ότι αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί και πλέον πρέπει η ομάδα να κάνει τις σωστές κινήσεις, να «πατήσει» τα σωστά κουμπιά και αυτή είναι η πρόκληση που έχει τώρα ο ίδιος ο Λουτσέσκου.

Ωστόσο δεν θα ήθελα να επεκταθώ σχολιάζοντας συγκεκριμένα ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα και στις δύο ομάδες γιατί είναι κάτι που δεν το γνωρίζω όντας τόσο μακριά.»

Η εκτίμηση του για την συνέχεια του πρωταθλήματος, η ποιοτική ενδυνάμωση του, αλλά και... Αυστρία VS Ελλάδα

Γενικά από τα παιχνίδια που είδατε και την εικόνα που έχετε από τις ομάδες πως περιμένετε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα και αν χρίζατε κάποιον ως φαβορί για τον τίτλο ποιος θα ήταν αυτός;

Νταμίρ Κάναντι: «Είναι πολύ νωρίς για να πω ποιος μπορεί να κερδίσει το πρωτάθλημα. Όπως είπα και νωρίτερα πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να είναι πρώτος και έχει αυτή την πορεία γιατί κράτησε τον ίδιο προπονητή από πέρυσι και δεν έχει πολλές αλλαγές στο ρόστερ του.

Έφερε δύο τρεις παίκτες ως βασικούς κράτησε τον «κορμό» που ήθελε ο προπονητής, δούλεψε με αυτούς το καλοκαίρι και γι’ αυτό έχει περισσότερους αυτοματισμούς στο παιχνίδι του, σε συνδυασμό και την εξαιρετική φιλοσοφία που έχει ο Γιοβάνοβιτς αναπτύχθηκε ένα πλήρες πακέτο που βοηθάει τους «πράσινους» να μεγαλώνουν. Ωστόσο ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι πολύ νωρίς να πουν ότι θα κερδίσουν το πρωτάθλημα.

Και ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι θα είναι καλύτερος, η ΑΕΚ μοιάζει τώρα σε αρκετά καλή φόρμα, το παιχνίδι τους κόντρα στον Άρη ήταν φανταστικό. Ο Παναθηναϊκός έχει και την τύχη με το μέρος του αυτή την στιγμή και με το πέναλτι κόντρα στον Αστέρα, αλλά είναι κάτι που χρειάζεται επίσης για να έχεις τον ιδανικό συνδυασμό. Μετά το Μουντιάλ πιστεύω πως θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα και θα δούμε το «πραγματικό» πρωτάθλημα.

Ο Ατρόμητος έχει μια πολύ καλή ομάδα, ο Αστέρας Τρίπολης επίσης έχει πολύ καλούς παίκτες που δεν παίζουν τώρα όσο καλά μπορούν, ο ΌΦΗ είναι αρκετά χαμηλά και εκπλήσσομαι γι’ αυτό. Τις επόμενες εβδομάδες το πρωτάθλημα θα είναι καλύτερο, γιατί θα αρχίσουν να βγαίνουν αυτοματισμοί και σε άλλες ομάδες και θα δούμε πιο δυνατά παιχνίδια γενικά.»

Έχετε ξεχωρίσει κάποιον παίκτη συγκεκριμένα από τις ομάδες τις Θεσσαλονίκης ή γενικότερα στο πρωτάθλημα από την εικόνα που έχετε;

Νταμίρ Κάναντι: «Συγκεκριμένα κάποιον όχι, ωστόσο θεωρώ ότι όλες οι ομάδες έχουν ποιοτικούς παίκτες. Φέτος πιστεύω ότι ήρθαν εξαιρετικοί παίκτες σε όλες τις ομάδες, που προέρχονται από μεγάλη καριέρα, δείτε τον Χάμες Ροντρίγκεζ στον Ολυμπιακό για παράδειγμα. Θεωρώ πως υπάρχει ποιότητα στο πρωτάθλημα της Ελλάδας.

Ξέρω πως πολλοί πιστεύουν ότι το πρωτάθλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο καλό όσο τα υπόλοιπα, αλλά πιστέψτε με σε κάθε χώρα αυτό συναντάω. Το ίδιο πιστεύουν και στην Αυστρία και στην Ρωσία και στην Κροατία για τα δικά τους πρωταθλήματα αλλά δεν ισχύει αυτό.»

Έχετε υπάρξει για αρκετό καιρό προπονητής στο Ελληνικό πρωτάθλημα και τον Ατρόμητο και επίσης πολύ καιρό και στην Αυστρία σε αρκετές ομάδες. Τι διαφορές έχουν τα δύο πρωταθλήματα μεταξύ τους;

Νταμίρ Κάναντι: «Πρόκειται για δύο αρκετά διαφορετικά πρωταθλήματα, διαφέρουν σε αρκετά κομμάτια. Το Αυστριακό πρωτάθλημα είναι πιο οργανωμένο, υπάρχουν καλύτερες εγκαταστάσεις σε γήπεδα και προπονητικά κέντρα. Η Σάλτσμπουργκ έχει ανεβάσει επίπεδο ολόκληρο το πρωτάθλημα με το ποδόσφαιρο που παίζει, το οποίο χαρακτηρίζεται από το υψηλό πρέσινγκ, την ένταση και την ταχύτητα στο παιχνίδι, έτσι «ανάγκασε» και τις άλλες ομάδες να βελτιωθούν.


Το πρωτάθλημα μεγαλώνει πλέον, αρκετές Αυστριακές ομάδες παίζουν στην Ευρώπη σε ομίλους και στο Champions League και στις άλλες δύο διοργανώσεις. Ακόμα και στους παίκτες της Εθνικής ομάδας, πολλοί ποδοσφαιριστές παίζουν εκτός της χώρας, αλλά όχι απλά υπάρχουν στις ομάδες, είναι στην βασική ενδεκάδα που επιλέγουν οι προπονητές, όπως ο Σάμπιτσερ στην Μπάγερν Μονάχου, ή ο Αρναούτοβιτς στην Μπολόνια.

Γι’ αυτό και η Εθνική μας είναι πλέον πίσω από τις μεγάλες Εθνικές ομάδες στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά και σαν χώρα στην κατάταξη συλλόγων της Uefa είμαστε εξ’ ίσου ψηλά πια.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική. Κυριαρχεί το συναίσθημα, το ποδόσφαιρο είναι η ζωή των ανθρώπων. Στην Αυστρία το βλέπουν διαφορετικά περισσότερο σαν ψυχαγωγία και διασκέδαση. Και το πρωτάθλημα εδώ έχει τα καλά του έρχονται πλέον παίκτες αστέρες στις ομάδες και υπάρχει εκπληκτική ατμόσφαιρα στα γήπεδα.

Αν δείτε την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στα γήπεδα των μεγάλων ομάδων, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού, του Άρη είναι κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο. Είναι ένας από τους λόγους που μου αρέσει να προπονώ στην Ελλάδα και πιστεύω γι’ αυτό αρέσει και σε πολλούς ποδοσφαιριστές να παίζουν εδώ.»

Τα... δικά του «παιδιά» Κουλούρης και Γιαννούλης, η προπονητική φιλοσοφία του και την πιθανότητα να επιστρέψει ως προπονητής στην Ελλάδα

Εσείς γνωρίζετε τον Ευθύμη Κουλούρη από την περίοδο που ήσασταν στον Ατρόμητο καθώς ήταν ποδοσφαιριστής της ομάδας. Μπορείτε να μας πείτε πως τον βλέπετε στην Αυστρία;

Νταμίρ Κάναντι: «Εγώ είμαι αυτός που... έστειλε τον Κουλούρη στην Αυστρία. Ήταν να αναλάβω την ομάδα και σε ένα μιτινγκ που είχαμε πριν γίνω προπονητής (σ.σ τελικά δεν προχώρησε η συμφωνία) τους είπα ότι τον θέλω ως μεταγραφή. Έτσι λοιπόν έπειτα από την κουβέντα που είχαμε ο Κουλούρης πήρε την μεταγραφή για την Λάσκ Λίντς.

Έψαξαν την περίπτωση του, είδαν ότι έχει ποιότητα και τον απέκτησαν από τον Ατρόμητο. Αλλά τώρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον «Κούλου» γιατί φέτος δεν παίζει βασικός. Στάθηκε και... άτυχος καθώς ο Λιούμπιτσιτς έχει ξεκινήσει πολύ καλά και έχει σκοράρει πολλά γκολ ωστόσο φαίνεται κιόλας ότι δεν είναι εύκολο πρωτάθλημα το Αυστριακό ώστε να παίζει βασικός κάποιος. Το ξέρει ο «Κούλου» και πιστεύω ότι θα βελτιώσει όποιες αδυναμίες έχει ώστε να πάρει παιχνίδια και να τα πάει καλά με την Λασκ.»


Κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα έχετε βελτιώσει και άλλους παίκτες κυρίως νεαρούς που έπειτα έπαιξαν στο εξωτερικό όπως είναι και ο Δημήτρης Γιαννούλης. Ποια είναι η φιλοσοφία σας πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Νταμίρ Κάναντι: «Για τους υπόλοιπους που δούλεψα στην Ελλάδα, χαίρομαι για όλους που τους βλέπω να προοδεύουν και κατάφεραν να παίξουν και στην Εθνική τους ομάδα. Μου αρέσει να δουλεύω με ανθρώπους και να προπονώ ποδοσφαιριστές που έχουν όραμα.

Η φιλοσοφία μου είναι να δουλεύω με νεαρούς ποδοσφαιριστές κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, να βάζεις δηλαδή νεαρούς παίκτες στην ενδεκάδα αλλά κάποιες φορές πρέπει να είσαι γενναίος γιατί μόνο έτσι μπορούν να μεγαλώσουν ως ποδοσφαιριστές. Δείτε τον Γιαννούλη, τον Τσιμίκα, τον Κουλούρη πως βρέθηκαν στην Εθνική και σε κορυφαίο επίπεδο.

Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύω και θεωρώ σωστός, ότι ένας προπονητής πρέπει να εξελίσσει και να βελτιώνει παίκτες. Άλλοι προπονητές κοιτούν περισσότερο την ασφάλεια, ωστόσο εγώ δεν λειτουργώ έτσι. Χρειάζεται χρόνο για να δείξω τον τρόπο που δουλεύω καθώς δεν γίνεται να εξελίξεις έναν παίκτη και να τον πουλήσεις σε δύο μήνες, γι’ αυτό μιλάω για διαφορά φιλοσοφίας. Οι οπαδοί θέλουν τα αποτελέσματα το κλαμπ τα έσοδα αλλά αυτά τα δύο πρέπει να δουλεύονται παράλληλα για να υπάρχει επιτυχία και όπως είπα χρειάζεται αρκετό διάστημα για να δουλέψουν.»

Τέλος ποια είναι τα πλάνα σας τώρα που δεν έχετε κάποια ομάδα; Σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω στην Ελλάδα ως προπονητής ή θα αναζητήσετε κάποιες άλλες πιθανές επιλογές για την καριέρα σας;

Νταμίρ Κάναντι: «Το συμβόλαιο μου με την Σίμπενικ είναι ακόμα ενεργό ως το 2024, ψάχνουμε λύση με την ομάδα για το πως θα ολοκληρωθούν κάποια διαδικαστικά θέματα ώστε να τερματιστεί.

Για τον επόμενο «σταθμό» της καριέρας μου, ο ατζέντης μου είναι σε αναζήτηση ομάδας, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα πρωτάθλημα που γνωρίζω καλά και αν βρεθεί κάποια προπονητική... πρόκληση στην Ελλάδα είμαι ανοιχτός γι’ αυτήν. Η επιθυμία μου αν βρεθεί ομάδα θα είναι αυτή να είναι κοντά στις μεγάλες ομάδες και να παλεύει για τα play-off και την πρώτη εξάδα.

Θα δούμε τι θα φέρει το μέλλον ωστόσο, αλλά σίγουρα μου αρέσει η Ελλάδα σαν επιλογή και χαίρομαι που και οι άνθρωποι εδώ με συμπαθούν.»

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.