Νόβακ: «Αυτά πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ στη Μίντιλαντ, ο Πέλκας μπορεί και σε μεγαλύτερη ομάδα από τη Φενέρ»

Πέτρος Χαριζακλής03 Φεβρουαρίου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Στο ποδόσφαιρο δεν ξέρει κανείς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι από τους λόγους που είναι το πιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο. Οι συγκινήσεις που προσφέρει είναι απίστευτες και πολλές δείχνουν πως δεν είναι όλα μόνο χρήματα και εταιρείες. O Φίλιπ Νόβακ γεννήθηκε σε μια μικρή πόλης της περιφέρειας του Ολομουτς της Τσεχίας, το Πρεπρόφ. Σίγουρα όταν ξεκίνησε στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας, δεν περίμενε πως θα φτάσει να αγωνίζεται σε μια εκ των κορυφαίων ομάδων της Τουρκίας, της Φενερμπαχτσέ.

Το Metrosport.gr συνομίλησε με τον συμπαίκτη του Δημήτρη Πέλκα στα «καναρίνια» και πρώην αριστερό μπακ της Μίντιλαντ, προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ.

Ο 30χρονος διεθνής Νόβακ έχει συμπληρώσει μια τετραετία στην Τουρκία, έχοντας περάσει και από την Τράμπζονσπορ. Ο Φίλιπ μας μίλησε για την κατάσταση και τους στόχους της Φενέρ, για τον συμπαίκτη του και πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Δημήτρη Πέλκα, με τον οποίο κάνουν και παρέα εκτός γηπέδου. Φυσικά μας σκιαγράφησε τη Μίντιλαντ καθώς αγωνίστηκε στη δανέζικη ομάδα για δυόμιση χρόνια και επισήμανε τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ αν θέλει να προκριθεί.


-Γεια σου Φίλιπ. Πως είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Τουρκία;

«Τώρα επιστρέφουμε σιγά σιγά σε μια καλύτερη κατάσταση, τα γήπεδα είναι ανοιχτά, αλλά έχουμε περιορισμούς με μάσκες και μέσα, είναι μέρος της ζωής μας και πρέπει να το αποδεχτούμε. Στην Τουρκία έχουμε 50% της χωρητικότητα στα γήπεδα, αλλά δεν το απολαμβάνεις όπως πριν».

-Πως είναι τα πράγματα στη Φενέρ; Πως τα πάτε με τον καινούριο προπονητή;

«Είμαστε μόνο λίγες μέρες μαζί του, πρέπει να γνωριστούμε καλύτερα. Τα πηγαίνουμε καλά τελευταία, ελπίζουμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα. Ο στόχος είναι ο τίτλος, δεν είναι απίθανο να το καταφέρουμε, θα παλέψουμε ως το τέλος».

-Βρίσκεσαι στη Φενέρ εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ στην Τουρκία εδώ και τέσσερα συνολικά. Νιώθεις πως μετά τη μεταγραφή στην Τράμπζονσπορ εκτοξεύτηκε η καριέρα σου;

«Είχα καλές χρονιές στην Τσεχία, πέτυχα 11 γκολ σε μια χρονιά (σ.σ. στη Γιάμπλονετς) και είναι κάτι καλό για έναν αμυντικό. Μετά πήγα στη Μίντιλαντ και άρχισα να παίζω και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παίξαμε ομίλους και ένιωσα υπέροχα να παίζω κόντρα στη Μάντσεστερ στην Αγγλία. Επειτα ήρθε η πρόταση από την Τράμπζονσπορ και μετά έληξε το συμβόλαιό μου και ήρθα στη Φενέρ. Ηταν σημαντικό για την καριέρα μου το βήμα στη Φενέρ, κάθε φορά θέλω να κάνω ένα βήμα πιο πάνω».


-Εχεις συνηθίσει την πολυκοσμία και την κίνηση της Κωνσταντινούπολης; Το λέω γιατί μέχρι τώρα στην καριέρα σου έμενες σε μικρότερες πόλεις.

«Πάντα έλεγα ότι σε μικρές πόλεις δεν έχεις πολλά να κάνεις, η Τραπεζούντα είναι πιο μεγάλη ωστόσο όλα ήταν κοντά. Πλέον ζω στην Κωνσταντινούπολη, απολαμβάνω τη ζωή εδώ, μένω μαζί με την κοπέλα μου. Ολα εδώ απέχουν περίπου 45 λεπτά, μένω στη ασιατική πλευρά της πόλης».

«Νιώθει πιο ελεύθερος στη Φενέρ ο Πέλκας»




-Στη Φενέρ έχεις συμπαίκτη τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, τον Δημήτρη Πέλκα. Γνωριζόσασταν νωρίτερα; Κάνετε παρέα;

«Γνωριστήκαμε όταν ήρθαμε την ίδια περίοδο, κάνουμε παρέα και οι κοπέλες μας κάνουν παρέα. Πηγαίνουμε για φαγητό, περνάμε χρόνο μαζί. Ισως για αυτό αρχίσαμε να κάνουμε παρέα, επειδή ήρθαμε μαζί. Ο Δημήτρης είναι καλό παιδί».


-Στην τουρκική ομάδα μετακομίσατε την ίδια μεταγραφική περίοδο. Πως βλέπεις την εξέλιξή του από το τέλος του 2020 μέχρι και σήμερα;

«Για μένα είναι πολύ καλός παίκτης, σε όλες τις καριέρες υπάρχουν πάνω και κάτω, δείχνει πως αξίζει να παίζει στη Φενέρ και πως μπορεί να πάει σε μια μεγαλύτερη ομάδα και ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα στο μέλλον. Εδώ τα έχει όλα, με τον κόσμο, με την ομάδα, έχει δείξει την ποιότητά του. Θα θέλαμε να κατακτήσουμε τον τίτλο γιατί είναι 7 χρόνια που δεν έχει συμβεί στη Φενέρ. Μας λείπει και τους δύο η επιτυχία».

-Εμαθες την πορεία του στον ΠΑΟΚ. Νιώθεις πως απελευθερώθηκε με τον ερχομό του στη Φενέρ, αν και με τον προηγούμενο προπονητή δεν έπαιζε ιδιαίτερα.

«Πάντα υπάρχουν τα πάνω-κάτω, αν δεν έχεις ποιότητα δεν έχεις θέση εδώ. Αν έχεις την ποιότητα μένεις, η ποιότητα είναι ψηλή στη Φενέρ και πρέπει να την δείχνεις συνεχώς. Είναι λογικό όταν φεύγεις από τη χώρα σου, να φεύγει η πίεση. Όταν πηγαίνεις σε άλλη χώρα δεν καταλαβαίνεις τη γλώσσα, εστιάζεις στο ποδόσφαιρο και σε τίποτα άλλο. Όταν έφυγε από τον ΠΑΟΚ, ο Δημήτρης ένιωσε πιο ελεύθερος και νιώθει πιο καλά, δεν νιώθει πίεση. Ετσι πιστεύω».

-Μαθαίνεις τη γλώσσα στην Τουρκία; Ο Πέλκας έχει μάθει τίποτα;

«Εγώ μαθαίνω τη γλώσσα, δεν μπορώ να μιλήσω, αλλά καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Μην ξεχνάς πως είμαι τέσσερα χρόνια στην Τουρκία. Και εκείνος προσπαθεί να πει κάποιες λέξεις, αλλά ακόμη είναι νωρίς».


-Οσο καιρό είστε συμπαίκτες, σου έχει μιλήσει ποτέ για τον ΠΑΟΚ; Σου ανέφερε κάποιο περιστατικό από την παρουσία του στην Τούμπα;

«Δεν τον έχω ρωτήσει ποτέ, μόνο πως ήταν στον ΠΑΟΚ και η ζωή του στη Θεσσαλονίκη. Όταν βγαίνουμε έξω μαζί για φαγητό, δεν μιλάμε πολύ για ποδόσφαιρο».

-Όταν έγινε η κλήρωση και η Μίντιλαντ βγήκε αντίπαλος του ΠΑΟΚ, ο Πέλκας σε ρώτησε τίποτα για τους Δανούς;

«Δεν νομίζω πως ήξερε πως ήμουν εκεί (σ.σ. γέλια), θα τον ρωτήσω τώρα να δω. Με τον Δημήτρη ήμασταν συγκεντρωμένοι στη δική μας κλήρωση με τη Σλάβια».

«Με έπεισε το πρότζεκτ της Μίντιλαντ, θέλω τίτλο με τη Φενέρ»




-Νωρίτερα το 2015 η Μίντιλαντ σε απέκτησε από τη Γιάμπλονετς. Πως προέκυψε τότε το ενδιαφέρον των Δανών;

«Ηταν πολύ ευθύ. Στη Μίντιλαντ χρησιμοποιούν ειδικά προγράμματα, πήγα στο Λονδίνο για να δω πως λειτουργούν στο γραφείο, ήξεραν πως ήθελαν να φύγω από τη Γιάμπλονετς και μου είπαν πως με ήθελαν. Με έπεισε το πρότζεκτ, ήταν πρωταθλητές στη Δανία, ήταν το βήμα παραπάνω για μένα. Με τον Αγιαξ ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι με τη Γιάμπλονετς και εκεί έγινε η επαφή».


-Παρακολουθείς το τσέχικο πρωτάθλημα. Θα ήθελες να επιστρέψεις να κλείσεις εκεί στην καριέρα σου;

«Μια μέρα που θα γυρίσω, στην τελευταία ομάδα της καριέρας μου, ίσως να παίξω για έναν φίλο μου (σ.σ. Γιέλινεκ, προπονητής της Ζλιν). Είναι μοντέρνος προπονητής, ωστόσο αν μπορούσα θα έκλεινα την καριέρα μου στο εξωτερικό. Θα ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου στη Τσεχία, οπότε θέλω να απολαύσω την ζωή μου στο εξωτερικό. Οσον αφορά τη Γιάμπλονετς, έχω να πω πως τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τον πρόεδρο Πέλτα, τον ευχαριστώ για όλα».


-Τι διαφορές υπάρχουν μεταξύ τσέχικου, δανέζικου και τούρκικου ποδοσφαίρου;

«Το δανέζικο πρωτάθλημα είναι σκληρό, μοιάζει με την πρώτη κατηγορία της Αγγλίας, έχει τεχνική. Στην Τουρκία μου λείπει η τακτική, αλλά η ποιότητα των παικτών είναι απίστευτη, υπάρχει πολλή τεχνική. Στην Τσεχία προέχει η φυσική κατάσταση».

-Η Μίντιλαντ σου έδωσε την ευκαιρία να παίξεις σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πως πέρασες τα 2,5 χρόνια στη Δανία;

«Αυτός ήταν ο στόχος, να πάω σε μια ομάδα που παίζει συνεχώς Ευρώπη. Στη Μίντιλαντ έπαιζα σε όλα τα παιχνίδια, ήμουν καλός, είχα καλά νούμερα και γι’ αυτό στη συνέχεια πήγα στη Τράμπζονσπορ. Εχω καλές αναμνήσεις από το πέρασμά μου στη Δανία».

-Εχεις κατακτήσει ένα πρωτάθλημα με τη Μίντιλαντ, ένα Κύπελλο με τη Γιάμπλονετς και ένα με τη Τράμπζονσπορ. Ηταν η πιο πετυχημένη στιγμή σου το πρωτάθλημα με τη Μίντιλαντ μέχρι στιγμής;

«Νομίζω ναι. Πάντα είναι ωραίο να κερδίζεις κάτι στο ποδόσφαιρο, όπως το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ στη Γιάμπλονετς, το Κύπελλο με τη Τράμπζονσπορ. Και με τη Φενέρ θέλουμε να κατακτήσουμε κάτι από τους τρεις στόχους μας, είτε το πρωτάθλημα είτε το Κύπελλο, είτε το Κόνφερενς Λιγκ».


«Ο ΠΑΟΚ πρέπει να προσέξει τις στατικές φάσεις της Μίντιλαντ»



-Τι στυλ ποδοσφαίρου έχει η Μίντιλαντ; Εχει αλλάξει κάτι στην κεντρική ιδέα της ομάδας από τότε που έφυγες;

«Εχει αλλάξει αρκετά το στυλ της από τότε που ήμουν εκεί. Εφυγαν και ήρθαν αρκετοί παίκτες, έχουν αλλάξει οι προπονητές. Είναι πετυχημένοι, έχουν πάρει πρωτάθλημα, έπαιξαν Τσάμπιονς Λιγκ, χρησιμοποιούν το πρόγραμμα με τα δεδομένα πολύ καλά. Είμαι οπαδός της Μίντιλαντ. Παλιότερα έπαιζαν πιο μαχητικά αλλά τώρα με αρκετούς Βραζιλιάνους έχουν αλλάξει, έχουν περισσότερη τεχνική».

-Η Μίντιλαντ είναι μια ανερχόμενη δύναμη στη Δανία. Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ;

«Τις στατικές φάσεις. Φάουλ, κόρνερ, πλάγια, είναι τρεις τομείς που τους προσέχουν πολύ στη Μίντιλαντ. Θα είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι στην τακτική».

-Θα την επηρεάσει το γεγονός πως βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και δεν θα έχει επίσημους αγώνες στα πόδια της;

«Ναι λογικά θα την επηρεάσει. Είναι πάντα σημαντικό να έχεις παιχνίδια στα πόδια σου, είναι ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να είναι περισσότερο προετοιμασμένος».

-Ποιοι είναι οι παίκτες-κλειδιά;

«Ο Σβιατσένκο, είναι αρχηγός, αυτός οδηγεί την άμυνα και όλη την ομάδα. Επίσης, έχω μάθει πως είναι πολύ καλός ο Εβάντερ, έχει πολλή ποιότητα».

-Ποιο είναι το σημείο που θα πρέπει να εστιάσει ο Δικέφαλος για να πάρει την πρόκριση;

«Το πρώτο παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό, αν ο ΠΑΟΚ πάρει καλό αποτέλεσμα στη Δανία θα έχει πιο εύκολη δουλειά στην Ελλάδα. Ξέρω πως η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετική, καυτή θα έλεγα και αυτό για την Μίντιλαντ και τους παίκτες της θα είναι πιο δύσκολο να την αντιμετωπίσουν. Στην Ελλάδα οι οπαδοί είναι πιο τρελοί από ό,τι στη Δανία».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.