Νιούκαστλ: Στο δρόμο για τη «Γη της Επαγγελίας»

Metrosport Team05 Μαΐου 2022

Μια στιγμή αρκεί, για να αλλάξουν όλα, λέει ο θυμόσοφος λαός. Στη Νιούκαστλ, όντως αλλάξανε όλα. Αλλά η στιγμή αυτή, διήρκησε περίπου 2 χρόνια. Το 2021, ήταν το σωτήριο έτος των «Μάγκπις», καθώς έμελλε να αλλάξει η ιστορία τους μια για πάντα, με την εξαγορά τους από τον πανίσχυρο Πρίγκηπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν και το fund του, το PIF.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Η Νιούκαστλ αποτελούσε ανέκαθεν μια παραδοσιακή δύναμη στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με έδρα το ιστορικό Σεντ Τζέιμς Παρκ. Τα πιο σημαντικά τρόπαια του συλλόγου, ήρθαν τη δεκαετία του 1900, καθώς κατέκτησαν 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο Αγγλίας. Το πιο πρόσφατο πρωτάθλημα, ήρθε στην πόλη το 1927, ενώ το τελευταίο κύπελλο κατακτήθηκε το μακρινό 1955. Έκτοτε, οι «Καρακάξες» μετρούν χαρές, λύπες, αλλά κανέναν μεγάλο τίτλο. Στην ουσία, τρεις περίπου γενιές οπαδών της ομάδας δεν είδαν την Νιούκαστλ να σηκώνει πρωτάθλημα ή κύπελλο Αγγλίας. Κάτι το οποίο ευελπιστούν να αλλάξει, στη νέα εποχή που πέρασε πλέον ο σύλλογος.

Το ημερολόγιο δείχνει τον Οκτώβρη του 2021. Ο μήνας αυτός, αποδεικνύεται ο πιο σημαντικός στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, καθώς εξαγοράζεται από το Fund του πανίσχυρου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος εκτιμάται πως έχει μια αμύθητη περιουσία. Πόση; Ούτε ο ίδιος να γνωρίζει ενδεχομένως. Τα δημοσιεύματα τον θέλουν να είναι 50 φορές πιο πλούσιος από τον Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, ιδιοκτήτη της Παρί Σεν Ζερμέν. Η Νιούκαστλ, γίνεται η ομάδα με τον πλουσιότερο ιδιοκτήτη και αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Ωστόσο, για να φτάσουμε στην ημέρα της... λύτρωσης των «Μάγκπις», χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός και μια σειρά γεγονότων που προηγήθηκαν της εξαγοράς. Ακόμη και σήμερα, η πλειοψηφία της Μεγάλης Βρετανίας, πλην των οπαδών της Νιούκαστλ, είναι αρνητική ως προς τη νέα ιδιοκτησία της ομάδας. Μάλιστα, χρειάστηκαν νομικές δεσμεύσεις από πλευράς των Αράβων, προκειμένου να πάρει την άδεια αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από την Premier League, πως το κράτος της Σαουδικής Αραβίας δεν θα έχει καμία ανάμειξη με τον έλεγχο της ομάδας.

Στην πόλη του Νιούκαστλ, επικρατεί φρενίτιδα. Οι Άραβες φέρνουν την ελπίδα στα πρόσωπα των οπαδών της ομάδας, πως επιτέλους ο αγαπημένος τους σύλλογος θα καταφέρει να μπει στην ευρωπαϊκή ελίτ και θα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Premier League και όχι να ανεβοκατεβαίνει κατηγορίες. Παρόλα αυτά, όταν οι Άραβες «φθάνουν» στην πόλη, η ομάδα βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας και οι φήμες για Εμπαπέ, Χάαλαντ, Ρονάλντο κλπ, δεν συμβαδίζουν σε καμία περίπτωση με την αγωνιστική της εικόνα.

Η πρώτη αλλαγή των Αράβων

Όταν το Fund του Σαλμάν εξαγοράζει την Νιούκαστλ, η ομάδα έχει στο αγωνιστικό τιμόνι της τον Στιβ Μπρους. Έμπειρος προπονητής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κρατούσε τον σύλλογο αξιοπρεπώς στην πρώτη κατηγορία, δεδομένου και του υλικού που είχε στα χέρια του. Ωστόσο η φετινή χρονιά ξεκινάει καταστροφικά. Οι «Καρακάξες» έχουν 3 ισοπαλίες και 8 ήττες στην εκκίνηση της σεζόν και ο Μπρους «πληρώνει το μάρμαρο». Ο αγώνας με την Τότεναμ εντός έδρας, αποτελεί το.. κύκνειο άσμα του έμπειρου τεχνικού στον πάγκο των ασπρόμαυρων, με τον ίδιο να βγάζει πικρία για τον τρόπο που του φέρθηκε η ομάδα, στις δηλώσεις του. Για 4 παιχνίδια η ομάδα πηγαίνει με υπηρεσιακό τεχνικό και στις 27 Νοέμβρη του 2021 ο Έντι Χόου κάθεται για πρώτη φορά στον πάγκο της ομάδας. Οι Άραβες εμπιστεύονται στα χέρια του επί 8 χρόνια τεχνικού της Μπόρνμουθ την ομάδα τους και αυτός την αναγεννεί.

Ο 44χρονος τεχνικός, βρίσκει την ομάδα εξαθλιωμένη, στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Στο πρώτο του ματς με την καινούρια του ομάδα, έρχεται ισόπαλος (1-1) με την Νόριτς και έκτοτε ξεκινάει η ανάκαμψη. Η Νιούκαστλ συνεχώς και ανεβαίνει θέσεις στη βαθμολογία και στις 22 Γενάρη του 2022 καταφέρνει για πρώτη φορά να βγει εκτός της επικίνδυνης ζώνης.

Τον εν λόγω μήνα, οι Σαουδάραβες πραγματοποιούν και τις πρώτες τους μεταγραφές. Δαπανούν περίπου 100.000.000 ευρώ και φέρνουν τους Γκιμαράες (42.000.000 ευρώ), Γουντ (30.000.000 ευρώ), Τρίπιερ (15.000.000 ευρώ) και Μπερν (15.000.000 ευρώ), ενώ έρχεται ως δανεικός ο Ματ Τάργκετ. Ο Χόου αλλάζει άρδην την αγωνιστικής εικόνα του συλλόγου και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μπρούνο Γκιμαράες, φτάνει σε πολύ μεγάλες νίκες. Στα 14 τελευταία παιχνίδια, μετράει μονάχα 2 ήττες, 2 ισοπαλίες και 10 νίκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ολόκληρη η Αγγλία να βλέπει την μέχρι τον Νοέμβρη τελευταία Νιούκαστλ, να αναρριχείται στο βαθμολογικό πίνακα και να βρίσκεται πλέον 9η!

Ο Χόου καταφέρνει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να μεταμορφώσει την ομάδα του και από τον Γενάρη και μετά, γίνεται η ομάδα που συλλέγει τους περισσότερους βαθμούς στην Αγγλία, μετά την Λίβερπουλ. Αδιανόητο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κάλουμν Γουίλσον, ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείο λέει πως εάν ο Χόου βρισκόταν στον πάγκο από την αρχή της σεζόν, τώρα η Νιούκαστλ θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα.

Οι λόγοι της εκτόξευσης

Με την έλευση του Μπρούνο Γκιμαράες τον χειμώνα από την Λυών, ο Χόου κατάφερε να εκτοξεύσει την ομάδα του. Ο Βραζιλιάνος παίρνει κατευθείαν φανέλα βασικού και παρουσιάζει τα διαπιστευτήριά του, έχοντας ήδη γίνει το αγαπημένο παιδί της κερκίδας. Ο 24χρονος χαφ ξεκινάει να φτιάχνει το παιχνίδι της ομάδας, οργανώνει τις επιθέσεις και σκοράρει. Γίνεται με λίγα λόγια, ο κινητήριος μοχλός της ομάδας επιθετικά και έχοντας ως συμπαραστάτες τους Ζοέλιντον και Σεντ Μαξιμέν, τρομοκρατεί τις αντίπαλες άμυνες.

Εξάλλου, αυτό το κομμάτι ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» της ομάδας αυτά τα χρόνια. Το επιθετικό. Οι «Καρακάξες αμύνονταν πολύ καλά, περιορίζοντας τα επιθετικά ατού των αντιπάλων τους, έχοντας πολλές φορές υιοθετήσει την τακτική του «Park the Bus». Ωστόσο μπροστά, ήταν μια μόνιμη παραφωνία. 10 παίκτες, περίμεναν τις εμπνεύσεις του βιρτουόζου Σεντ Μαξιμίν και ό,τι γίνει... γίνει.

Ο Γάλλος, ένιωθε μοναξιά μπροστά. Γνώριζε πως μια ομάδα κρέμονταν από αυτόν, όπως επίσης γνώριζε πως είναι απελπιστικά μόνος στην επίθεση. Πολλές φορές έπαιρνε την μπάλα και προσπαθούσε να ντριπλάρει μια ολόκληρη ομάδα. Κάποιες φορές τα κατάφερνε, άλλες όχι. Έτσι λοιπόν, ο ερχομός του Χόου του έδωσε τη δυνατότητα να απελευθερωθεί και πλέον στο μυαλό του το ενδεχόμενο παραμονής του στην ομάδα έχει κυριαρχήσει. Ο Μαξιμέν θέλει να αποτελεί κομμάτι της νέας εποχής του συλλόγου και να ηγηθεί μιας ομάδας, που θα έχει ως στόχο την κατάκτηση της ποδοσφαιρικής ελίτ. Εξάλλου ο ίδιος γνωρίζει, πως το καλοκαίρι είναι κοντά και το μεταγραφικό παζάρι προμηνύεται «καυτό» για την ομάδα, με τα σενάρια ήδη να δίνουν και να παίρνουν.

Η Νιούκαστλ, αποτελεί τη νέα ανερχόμενη δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ταράζοντας τα νερά του αθλήματος. Η νέα εποχή των «Μάγκπις» ήρθε και αναμένεται να είναι «χρυσή»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.