Νικολάου: Η αναγκαιότητα της άσκησης

Metrosport Team21 Ιανουαρίου 2021

Ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής κάτοχος διπλώματος UEFA A Προπονητής ποδοσφαίρου Νίκος Νικολάου με άρθρο του  επισημαίνει σχετικά με την αναγκαιότητα της άθλησης:

Η ανάγκη για αερόβια άσκηση έχει γίνει πιεστική και επιτακτική στην εποχή μας. Μια εποχή όπου η τεχνολογική εξέλιξη αντικατέστησε τη σωματική εργασία με την μηχανή και μας επέβαλε ένα αυτοματοποιημένο καθιστικό αγχώδη και αφύσικο τρόπο ζωής.Ζούμε σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει ο κινητικός περιορισμός και η υποκινητικότητα. 

Υπολογίζεται πως το 80% των ανθρώπων στα αστικά κέντρα εγκαταλείπουν με την ενηλικίωση τους κάθε μορφή σωματικής άσκησης και οδηγούνται σιγά σιγά σε βιολογική παρακμή. Έτσι οι μύες που αποτελούν το 40% του σωματικού μας βάρους δέχονται καθημερινά υποτονικά ερεθίσματα κι έχουν πέσει σχεδόν σε αχρηστία.

Το μόνο αντίδοτο στην βιολογική αυτή φθορά είναι η αερόβια άσκηση.Κι αυτό γιατί με την αερόβια άσκηση δραστηριοποιούνται όλα τα κύτταρα του οργανισμού και γυμνάζονται όχι μόνο οι μύες αλλά και το αναπνευστικό και κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα. Και όταν λέω αερόβια εννοώ το τρέξιμο το κολύμπι την ποδηλασία το γρήγορο βάδισμα το χορό και γενικά φυσικές δραστηριότητες που έχουν αρκετή ένταση και διάρκεια για να επιταχύνουν την αναπνοή και να προκαλέσουν τις απαραίτητες καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.