Νίκη με πολλαπλά οφέλη για τον Άρη

Γιώργος Στράντζαλης24 Σεπτεμβρίου 2021

Απέναντι στον Παναθηναϊκό ο Αρης κέρδισε πολλά περισσότερα από τρεις βαθμούς. Κέρδισε ηρεμία, αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί σε μεγάλο βαθμό, για τις δυνατότητες της ομάδας, μετά από δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα. Ηταν μια εμφάνιση ψυχωμένης ομάδας, από ποδοσφαιριστές που φάνηκε να αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους κι ένα κοουτσάρισμα από τον Άκη Μάντζιο ο οποίος παρότι λειτουργούσε υπό μεγάλη πίεση επιστράτευσε τη λογική και αντιμετώπισε την κατάσταση με εξυπνάδα και ψυχραιμία. Κέρδισε παίκτες και χρόνο για να συνεχίσει το έργο του. Για όλα τα παραπάνω υπάρχει εξήγηση σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο….

1

Ο Αρης που είδαμε στη Νίκαια με τον Αρη που είδαμε κόντρα στον Παναθηναϊκό είχε “χτυπητές” διαφορές. Με τον Ιωνικό ήταν… κουραστικός και ανούσιος. Προχθές ήταν γεμάτος ενέργεια, με πολλές εντάσεις στο παιχνίδι του που εγκλώβισαν τον αντίπαλο. Οι Κιτρινόμαυροι πήγαιναν πρώτοι στις μπάλες και τις μονομαχίες, ήταν προσηλωμένοι στο πλάνο του προπονητή και έβγαλαν νοοτροπία μαχητή, που δεν είδαμε στα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Ο Αρης παρά τις αδυναμίες που εμφάνισε πήγε τουλάχιστον ορθολογικά και πάτησε την μπάλα κάτω. Με ΟΦΗ και Ιωνικό έκανε συνολικά 61 γεμίσματα (38 και 23 αντίστοιχα), με τον Παναθηναϊκό μόλις 8 (!), που σημαίνει ότι κράτησε μπάλα κάτω περισσότερη ώρα και έπαιξε το στυλ παιχνιδιού που ταιριάζει στη φιλοσοφία της ομάδας βάσει και της ποιότητας που διαθέτει το ρόστερ.

2

Μία ομάδα χωρίς εντάσεις δεδομένα υστερεί σε σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού. Ο Αρης για παράδειγμα κόντρα σε Ιωνικό και ΟΦΗ δεν είχε το απαιτούμενο πρεσάρισμα, σήμα κατατεθέν επί Μάντζιου. Κόντρα στον Παναθηναϊκό βγήκαν εντάσεις και τρεξίματα που λειτούργησαν αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου. Στη Νίκαια είχε μόλις 13 κλεψίματα και προχθές έφτασε στα 43! Δηλαδή 30 περισσότερα και κοντά στα νούμερα που κινήθηκαν τα κλεψίματα στην περσινή σεζόν. Στοιχείο που έπαιξε τον ρόλο του στο… μπλοκάρισμα του αντιπάλου. Και σε αυτό συνετέλεσαν τόσο οι αποτελεσματικοί μπακ, όσο και το περσινό δίδυμο στον άξονα Τζέγκο-Σάσα, που με την παρουσία τους έδωσε περισσότερα κλεψίματα και συνοχή. Ο Σάσα μόνο έκλεψε 11 φορές την μπάλα.

3

Αμπουμπακάρ Καμαρά. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πρώτη νίκη του Αρη στο Πρωτάθλημα. Ο Μαυριτανός έψαχνε το γκολ και το βρήκε. Ενα γκολ ψυχολογίας για τον ίδιο, ασφαλώς όμως και αντίδρασης σε ομαδικό επίπεδο καθώς αποδείχθηκε “χρυσό”. Δεν είναι όμως μόνο το ένα γκολ που πέτυχε, το οποίο ενδεχομένως να είναι η αρχή για μία πιο μόνιμη σύνδεση με τα δίχτυα. Περισσότερο είναι η συνολική προσπάθεια που τον έκανε να ξεχωρίσει. Έπαιρνε… παραμάζωμα τους αντίπαλους στόπερ κάθε φορά που επιχειρούσαν να του διεκδικήσουν μπάλα, κέρδισε σχεδόν όλες τις μονομαχίες, είχε διαρκή κίνηση στον χώρο, πίεσε ψηλά και με την παρουσία του απασχόλησε τον μισό Παναθηναϊκό ανοίγοντας έτσι διαδρόμους για τους συμπαίκτες του (άσχετα αν αυτοί δεν τους αξιοποίησαν). Κι αν τροφοδοτούνταν σωστά ενδεχομένως να μην έμενε στο ένα γκολ.

4

Οι αλλαγές στη θέση του τερματοφύλακα δεν αποτελούν είδηση στον Αρη. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία τρία χρόνια. Η επιστροφή του Κουέστα κάτω από την εστία προφανώς συμπεριλήφθηκε στις τομές που αποφάσισε ο Άκης Μάντζιος στο βασικό σχήμα και η αλήθεια είναι ότι δεν προκάλεσε έκπληξη, διότι ο Ντένις, ο οποίος αποκτήθηκε με την προοπτική να διαδραματίσει ρόλο βασικού, μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά. Ο Κουέστα με δύο καίριες επεμβάσεις του στο προχθεσινό παιχνίδι δικαίωσε τον Μάντζιο για την επιλογή του (σσ σε συνεννόηση με τον Γιάννη Πλαβούκο) και συγκαταλέγεται στους βασικούς πρωταγωνιστές. Το ερώτημα είναι, αν ο Ισπανός μπορεί να βρει τη σταθερότητα που του λείπει αλλά σε κάθε περίπτωση η εμφάνισή του κόντρα στον Παναθηναϊκό αποτελεί μία καλή αρχή για ένα νέο σερί συμμετοχών.

5

Το 90άλεπτο κόντρα στον Παναθηναϊκό ανέδειξε τη χρησιμότητα και τη σημασία των μπακ για να λειτουργήσει ορθολογικά μία ομάδα. Η συμμετοχή και η αποτελεσματικότητα που είχαν Γκάνεα και Σούντγκρεν στο παιχνίδι του Αρη, τόσο επιθετικά όσο και ανασταλτικά κυρίως, συνέβαλε τα μέγιστα. Ο Ρουμάνος μπήκε στο πλάνο του Μάντζιου αφού ο Λούμορ είναι τραυματίας και ο Σάκιτς κόντρα στον Ιωνικό ήταν κατώτερος των προσδοκιών. Με την προχθεσινή του παρουσία όμως ο Γκάνεα δύσκολα θα βγει στα επόμενα παιχνίδια. Εκανε άριστο παιχνίδι ανασταλτικά “σβήνοντας” τον Χατζηγιοβάνη, είχε πέντε κλεψίματα και ενίοτε συνέβαλε συνεργάστηκε αποτελεσματικά με τα χαφ.

Και ο Σούντγκρεν από την πλευρά του αμυντικά ήταν απροσπέλαστος. Δεν άφησε τον Βιτάλ να φανεί, τον εξουδετέρωσε στο ένας εναντίον ενός κι έχοντας τις απαραίτητες βοήθειες από τα χαφ. Επιθετικά μπορεί να μη φάνηκε τόσο, να μην είχε πολλά ανεβάσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν ακόμη μια εμφάνιση…. Βίκινγκ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.