Νεγκάκης: «Είναι αχαλίνωτη κερδοσκοπία, να μειωθεί ο φόρος»

Metrosport Team11 Μαΐου 2022

Ο καθηγητής οικονομικών Χρήστος Νεγκάκης μίλησε στην εκπομπή «Στη Σέντρα» στο Metropolis 95.5 και αναφέρθηκε στην ακρίβεια, η οποία πλήττει τη χώρας μας το τελευταίο διάστημα και στην αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και στις εναλλακτικές ενέργειες τι οποίες δεν έχουμε εκμεταλλευτεί.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα, θα προσεγγίσω το πρόβλημα λίγο διαφορετικά. Υπάρχει μια ρήση που λέει: "για να διοικήσεις πρέπει να ξέρεις να μετράς, αν δεν ξέρεις καλύτερα να μην διοικείς". Και το διαπιστώνουμε στο πολιτικό σύστημα που το πληρώνουμε μετά όλοι μαζί.

Μιλάμε για πληθωρισμό γιατί έχουμε μια αχαλίνωτη κερδοσκοπία, δεν δικαιολογείται κερδοσκοπία. Σε κάθε πρόβλημα έχουμε μια ευκαιρία, να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα. Ο Αϊνστάιν είπε ότι ποτέ δεν λύνεις ένα πρόβλημα με τη λογική που το έχει ξεκινήσει.

Άκουσα πολύ προσεκτικά τα μέτρα, δηλαδή δεν κατάλαβα επειδή έχει πρόβλημα η Γερμανία και επειδή έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από ρωσικό πετρέλαιο πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της Γερμανίας; Πρέπει να κάνουμε μια διάγνωση στο πρόβλημα, διότι δεν έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ το ίδιο πρόβλημα. Η Γαλλία δεν έχει το ίδιο πρόβλημα. 

Εμείς έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα; Παράδειγμα γιατί να έχουμε τόσο ακρίβεια στα τρόφιμα, το οποίο είναι το πιο σημαντικό; Έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό ως χώρας;

Είναι δυνατόν να μην έχουμε αυτάρκεια σε μαλακό σιτάρι, να εισάγουμε αυγά στο 50%, να μην έχουμε μια τράπεζα σπόρου; Μόνο πρόσφατα επιτράπηκε στους γεωργούς να έχουν γεωθερμία. 

Πάμε στην ενέργεια έχουμε τόσο ήλιο για πολλούς μήνες το χρόνο, έχουν εκμεταλλευτεί την ηλιακή ενέργεια; Όχι. Την αιολική; Φταίει το περιβάλλον, να κάνουμε τις φιλικές. Έχουμε αξιοποίηση τους υδάτινους πόρους; Όχι, ενώ υπάρχει τεχνολογία. Το πρόβλημα είναι στη διαδικασία της αδειοδότησης, στη γραφειοκρατία.

Σωστά είπε ο πρωθυπουργός χθες (9/5) σε μια από τις ομιλίες του, ότι πρέπει να ξεφύγουμε για να κάνουμε κάτι. Θέλει σχεδιασμό, αυτάρκεια σε τρόφιμα, άρα πρέπει να δώσουμε εκεί μεγάλη έμφαση και απλοποίηση διαδικασιών ώστε να κάνουμε άμεσα το ενεργειακό. 

Αυτό το θέμα είναι αχαλίνωτη κερδοσκοπία. Αν μειωθεί κάποιο ποσοστό των φόρων έχουν απλοποιηθεί. Εγώ σέβομαι ότι και το κράτος πρέπει να έχει έσοδα για να ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις. Πρέπει να μειωθεί ο φόρος και άμεσα να βρεθεί λύση στην ενέργεια».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.