Νέες φήμες για την προέλευση του κορωνοϊού - Εργαστήριο στη Γιουχάν με ζωντανές νυχτερίδες

Metrosport Team16 Ιουνίου 2021

Το δίκτυο Sky News της Αυστραλίας μετέδωσε πλάνα που ελήφθησαν στο εσωτερικό κινεζικού εργαστηρίου της Γουχάν, όπου οι επιστήμονες διατηρούσαν νυχτερίδες σε κλουβιά. Εάν αποδειχθούν αυθεντικά, τα πλάνα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του ερευνητή του ΠΟΥ, Πίτερ Ντάσζακ, πριν από έναν χρόνο, ο οποίος επέμενε πως «δεν εστάλησαν νυχτερίδες σε εργαστήριο της Γιουχάν».

Ο Ντάσζαλ συμμετείχε στην ομάδα του ΠΟΥ που εστάλη στην Κίνα για να διερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού. Η αναφορά του Ντάσζαλ απέρριπτε την θεωρία πως ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο. Πάντως, ο ερευνητής του ΠΟΥ, διέγραψε έκτοτε τα tweet που είχε κάνει. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν κάποιες ενδείξεις, οι οποίες δεν καταλήγουν με βεβαιότητα, ούτε στη θεωρία πως ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο, αλλά ούτε και σε εκείνη που θέλει τον κορωνοϊό να «ξεφεύγει» από εργαστήριο.

Όπως αναφέρει το Sky News, το στιγμιότυπο είναι παλιότερο από το «ξέσπασμα» της πανδημίας στην Γιουχάν, καθώς φαίνεται να αφορά προωθητικό βίντεο κινεζικών ΜΜΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2017 με αφορμή τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ιολογίας στην Γιουχάν. Σε ένα απόσπασμα λίγων δευτερολέπτων φαίνεται επιστήμονας να ταΐζει μια νυχτερίδα με ένα σκουλήκι, σε ένα στιγμιότυπο που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο για το εάν ελήφθη στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο, καθώς υπάρχουν αρκετά ερευνητικά εργαστήρια στην Γουχάν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα είναι γνωστό για την συντήρηση ζώων εν ζωή, περιλαμβανομένων και νυχτερίδων.

WSJ: Πιθανό το σενάριο διάδοσης του κορωνοϊού από εργαστήριο, ο Μπάιντεν θέλει «απαντήσεις»

Πρόκειται για μία συζήτηση η οποία επανήλθε στην επικαιρότητα των ΗΠΑ μετά από άρθρο της «Wall Street Journal» («WSJ»), στο οποίο γινόταν αναφορά σε έκθεση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη WSJ, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γιουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες πριν οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού, εξηγώντας ότι εξετάζονται διαφορετικές θεωρίες, η μία εκ των οποίων μιλά για την πιθανότητα... «ατυχήματος» σε κινεζικό εργαστήριο.

«Καμία σχέση με εργαστήριο στην Γουχάν», λέει η Κίνα

Το Πεκίνο αντέδρασε στους υπαινιγμούς της Ουάσιγκτον αναφορικά με την πιθανότητα ο κορωνοϊός να προήλθε από κινεζικό εργαστήριο. Μετά τα νεότερα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ και τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για το θέμα αυτό, η Κίνα έσπευσε να καταγγείλει τις προσπάθειες της Αμερικής να αποδείξει πως προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πολιτική εκμετάλλευση και μετατόπιση ευθυνών», ενώ το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και ενός εργαστηρίου στην κινεζική πόλη Γιουχάν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.