Νέα Τούμπα: «Θετικό το Υπ. Πολιτισμού, υπάρχει βούληση από την Πολιτεία»

Metrosport Team06 Απριλίου 2020

Για τις εξελίξεις γύρω από την κατασκευή της Νέας Τούμπας μίλησε στο Metropolis 95.5 ο γνωστός αρχιτέκτονας, Τάκης Δούμας, αποκαλύπτοντας τις επαφές με το Υπ. Πολιτισμού, αλλά και την κυκλοφοριακή μελέτη που παρέδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

«Δεν είχα εγώ κάποια ειδοποίηση, τελευταία, ωστόσο, δεν υπάρχει και λόγος προς το παρόν. Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Έχει κατατεθεί ο φάκελος, ενώ ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης παρέδωσε την κυκλοφοριακή μελέτη με συμμετοχή του Δημάρχου» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Έγινε, επίσης, συνάντηση με το Υπ. Πολιτισμού και τα πράγματα είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά με αργούς ρυθμούς, προφανώς, λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Εκείνο που διαπιστώνω εγώ είναι ότι υπάρχει άμεση ανταπόκριση από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης, μεταβιβάζεται άμεσα προς τα κάτω, αλλά από την άλλη υπάρχει πλευρά ο χαμηλού επιπέδου κρατικός μηχανισμός. Ειδικά αυτή την περίοδο είναι υποστελεχωμένος. Συνεχίζει να υπάρχει, πάντως, η βούληση να προχωρήσει το θέμα ακόμη και τέτοιες μέρες.»

Σχετικά με τον εντοπισμό αρχαιοτήτων σημείωσε: «Δεν λέω οτι δεν υπάρχουν. Ο ΠΑΟΚ, μάλιστα, έχει κάνει πολύ καλή έρευνα, έξω από τη δική μας μελέτη, χρησιμοποιώντας και σύγχρονη τεχνολογία αντίστοιχη με αυτή που είχε χρησιμοποιηθεί στον Τύμβο Καστά, για να εντοπίσει ύπαρξη αρχαιοτήτων κάτω από το σημερινό γήπεδο και την γύρω περιοχή. Τα αποτελέσματα έχουν καταγραφεί, δείχνουν ότι υπάρχουν κάποια πράγματα, αλλά δεν είναι κάτι που φοβίζει, που θα ακυρώσει το έργο. Μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, αλλά ή θα μεταφερθούν ή θα αξιοποιηθούν.

Άλλωστε, υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της παραχώρησης ότι πριν την έναρξη του έργου και αφού εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα του ειδικού χωρικού, αμέσως μετά θα γίνει επαφή με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες για σύναψη μνημονίου συνεργασίας κατά την διάρκεια της εκτέλεσης του. Η προσέγγιση με το Υπ. Πολιτισμού δεν έγινε τόσο για το τι μπορεί να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια που δεν μπορούμε να δούμε, αλλά περισσότερο γιατί όταν κυρήχθηκε ο λόφος της Τούμπας δεν δόθηκε χρήση γης σε μία περιβάλλουσα 500 μέτρων. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος.»

Οσον αφορά τα τεκταινόμενα στο λιμάνι είπε: «Το λιμάνι ξέρουμε ότι προχωράει και έχει αναθέσει σε ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό γραφείο την σύνταξη ενός νέου masterplan που θα βγάλει το επιχειρηματκό πλάνο. Μαθαίνω ότι προς τον Οκτώβριο θα ήταν κάτι ανακοινώσιμο, αλλά τώρα, λογικά, θα πάει πίσω. Εκείνο που τρέχει τώρα στην Θεσσαλονίκη είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, παγκόσμιος. Ουσιαστικά δουλεύει στη έξω από λιμάνι περιοχή, δεξιά και αριστερά της 26ης Οκτωβρίου. Εχει να κάνει και με το μουσείο του Ολοκαυτώματος, υπάρχει ένα κλίμα που θέλει να διώξει μία ομίχλη πάνω από την Θεσσαλονίκη και να την προβάλλει σε ένα διεθνές στερέωμα. Τα πράγματα σε οικονομικό επίπεδο θα είναι δύσκολα μετά τον κορωνοϊό, ας τελειώσει και να δούμε μετά ποιοι θα είναι επιχειρηματικά παρόντες. Λεφτά θα έχει ο κόσμος για να χαρεί μετά την υγειά του;»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.