Μεταγραφές - ανανεώσεις: Νέα συμβόλαια με ισχυρά μπόνους

Metrosport Team03 Μαΐου 2020

Στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού που επιχειρούν οι επιτελείς του ΠΑΟΚ για την νέα σεζόν, την απόφαση που έχει ληφθεί στις τηλεδιασκέψεις με τον Ιβάν Σαββίδη για τον εξορθολογισμο του μπάτζετ, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ορισμένες ακόμη σημαντικές παραμέτρους.

Μία εκ των οποίων έχει άμεση σχέση με τα νέα συμβόλαια που θα συνάψει η ασπρόμαυρη ΠΑΕ τόσο με όσους παίκτες αποκτηθούν στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, όσο και με όσους (από το υπάρχον ρόστερ) ανανεώσουν το συμβόλαιό τους με την ΠΑΕ για τα επόμενα χρόνια. 

Στην δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, τα ονόματα των Αντρέ Βιεϊρίνια, Λέο Μάτος, Ζοσέ Μαουρίσιο. Αν και για τον τελευταίο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα εάν τελικά θα συνεχίσει την καριέρα του ή όχι, στον Δικέφαλο.

Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει ευέλικτα συμβόλαια στα πλαίσια του εξορθολογισμού αλλά και στην γενικότερη λογική που επικρατεί: Όχι άλλα πεταμένα λεφτά. Επί της ουσίας, η είδηση είναι πως τα νέα συμβόλαια για τους παίκτες θα έχουν σταθερές πάγιες απολαβές που θα είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής που διανύουμε, ενώ παράλληλα θα δίδονται ισχυρότατα μπόνους για την επίτευξη στόχων.

Για παράδειγμα: Σε έναν επιθετικό ή μεσοεπιθετικό, εκτός από τις σταθερές πάγιες απολαβές του, θα προσμετρηθούν οι συμμετοχές του σε επίσημα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, τα γκολ που θα πετύχει, οι ασίστ που θα μοιράσει, οι στατιστικές του σε καίριες κατηγορίες που βοηθούν την ομάδα.

Για έναν αμυντικό θα προσμετρηθεί ο αριθμός των συμμετοχών του στα επίσημα παιχνίδια, οι επεμβάσεις που θα κάνει, οι ασίστ και πάει λέγοντας. Σε έναν τερματοφύλακα, σημαντικό ρόλο, εκτός από τις συμμετοχές του θα παίξουν και οι επεμβάσεις του, τουτέστιν η αποτελεσματικότητα που θα δείξει για να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να πετύχει τους στόχους του και να κατακτήσει τίτλους.

Απολαβές κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ

Όπως είχαμε αναφέρει αναλυτικά, η τάση που επικρατεί είναι πως στα νέα συμβόλαια οι πάγιες απολαβές δεν θα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ για τους πρωτοκλασάτους παίκτες. Αυτό το ποσό θα είναι το «ταβάνι» και θα ισχύσει για ελάχιστους, μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού. Βεβαίως σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να συμφωνηθούν πριμ και μπόνους, όπου ανάλογα με τις επιδόσεις του κάθε παίκτη θα γίνεται η συνολική άθροιση. 

Ο ΠΑΟΚ με αυτό τον τρόπο θέλει να αποφύγει, λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο Πόντους Βέρνμπλουμ. Αμείβεται ετησίως με καθαρές απολαβές, πάνω από 1,3 εκατομμύρια ευρώ, στις οποίες αν προσθέσει κανείς την εφορία και τις παροχές που προσφέρει η ΠΑΕ στον παίκτη, το συνολικό ετήσιο κόστος για τον ΠΑΟΚ ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Για έναν παίκτη πολυδιαφημισμένο, που όμως δεν μπόρεσε να προσφέρει το παραμικρό στον Δικέφαλο. Το συμβόλαιο του Βέρνμπλουμ λήγει το καλοκαίρι του 2021 αλλά θα γίνει προσπάθεια για να αποχωρήσει αυτό το καλοκαίρι από την ομάδα.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι αυτό του Μίρο Στοχ. Με ετήσιες απολαβές της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ, η προσφορά του είναι κατώτερη του αναμενόμενου, με τις συμμετοχές του αλλά και την παραγωγικότητά του να είναι μετρημένες.

Τέτοιου είδους επιλογές θέλουν να αποφύγουν αρχής γενομένης από το καλοκαίρι οι επιτελείς του ΠΑΟΚ, όχι μόνο εξαιτίας του Financial Fair Play (κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθεί τελικά η κατάσταση μετά την πανδημία), αλλά και του γενικότερου εξορθολογισμού που επιχειρείται, καθώς ο ΠΑΟΚ μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει και δικά του περιουσιακά στοιχεία, που δεν είναι άλλα από τα νέα παιδιά που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής και κάνουν πρωταθλητισμό τα τελευταία χρόνια.

Ο νέος σχεδιασμός είναι προ των πυλών και παράλληλα με την προσπάθεια της ομάδας εφόσον διεξαχθούν αγώνες πλέι οφ, προέχει και η ενεργοποίηση σε αυτό τον τομέα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.