Νέα μέτρα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναστολές εργασίας σε εστίαση και διασκέδαση

Metrosport Team29 Δεκεμβρίου 2021

«Βροχή» πέφτουν οι ακυρώσεις στις κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις του υπουργού, Θάνου Πλεύρη, το απόγευμα της Τετάρτης (29/12) προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών της εστίασης που περίμεναν αυτές τις ημέρες για να γεμίσουν τα ταμεία τους. Ήδη ακυρώθηκαν πολλές κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα.

Όπως αναφέρει το Open, η απόφαση για ρεβεγιόν την παραμονή Πρωτοχρονιάς έως τις 02:00 τα ξημερώματα, αλλά χωρίς μουσική, δεν φαίνεται να αντισταθμίζει τις απώλειες, αφού ο φόβος της μετάλλαξης Όμικρον φέρνει επιπλέον ακυρώσεις. Οι επιχειρήσεις πλέον ζητούν επιτακτικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση όπως μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% και δυνατότητα να προχωρούν σε αναστολές εργασίας, όπως και νέες επιστρεπτέες προκαταβολές.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις αναστολές εργασίας, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εκ νέου εφαρμογής αυτού του μέτρου, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων.

Στο τραπέζι οι αναστολές

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Εξήγησε δε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες, είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κλπ) τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε.

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα». Στο σκέλος της ενέργειας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και το 2022 θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυτά τα μέτρα που ξέρουμε έως τώρα και άλλα που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.