Ναφτί: «Όταν έφτασα Θεσσαλονίκη για τον Αρη, δεν ήξερα αν υπέγραψαν εμένα ή τον Κριστιάνο»

Πέτρος Χαριζακλής23 Απριλίου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Το καλοκαίρι του 2009 ο Αρης προχώρησε στον εντυπωσιακό αριθμό των 16 μεταγραφών, εκ των οποίων μόνο οι δύο ήταν Ελληνες. Από τους πολλούς ξένους που μετακόμισαν στο «Κλ.Βικελίδης», ο Μεχντί Ναφτί προερχόταν από τέσσερις σεζόν στην Αγγλία, με τη φανέλα της Μπέρμιγχαμ. Τελικά έμεινε για ενάμιση χρόνο στη Θεσσαλονίκη παίζοντας με τη φανέλα του Αρη, με απολογισμό 45 συμμετοχές, 4 γκολ και 4 ασίστ.

Ο 43χρονος τεχνικός της Λεγκανές μίλησε στο Metrosport.gr από το προάστιο της Μαδρίτης όπου κατοικεί, για την καριέρα του στην Ισπανία, το παρελθόν του στον Αρη, τον Ντουκουρέ αλλά και τον Μπούργος.

Σε άψογα ισπανικά, ο Τυνήσιος πρώην αμυντικός χαφ των «κιτρινόμαυρων» αναφέρθηκε επίσης στην βράβευσή του ως ο καλύτερος μέσος της Σούπερ Λιγκ, σχολίασε την σχέση του με τον Εκτορ Ραούλ Κούπερ ενώ μίλησε και για τον χαμένο τελικό με τον Παναθηναϊκό. Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον κόσμο του Αρη που τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λες και ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όπως είπε χαρακτηριστικά.


-Πώς σχολιάζετε την φετινή πορεία της Λεγκανές; Είστε ικανοποιημένος;

«Όταν ήρθα στη Λεγκανές βάλαμε ένα στόχο, είμαστε μέσα σε αυτόν που είναι η παραμονή. Θέλαμε να αποφύγουμε τον υποβιβασμό, αλλά είμαστε φιλόδοξοι και θέλουμε να κοιτάξουμε πιο ψηλά. Υπάρχουν ακόμη παιχνίδια και θα δούμε που μπορούμε να φτάσουμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε με την ίδια νοοτροπία σε όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια και να ανέβουμε στην υψηλότερη δυνατή θέση».

-Είστε εντός στόχων, με την διαφαινόμενη παραμονή στην κατηγορία; Ή θέλετε να μπείτε στα πλέι οφ;

«Ολοι θέλουμε να μπούμε στα πλέι οφ, αλλά υπάρχουν πολλές ομάδες πιο πάνω. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, είναι αρκετά δύσκολο. Εμείς θα μπούμε για να παλέψουμε σε όλα τα παιχνίδια».


-Αγωνίζεστε στην δεύτερη κατηγορία όπου δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι δεύτερες ομάδες συλλόγων, όπως η Σοσιεδάδ Β. Στην Ελλάδα φέτος για πρώτη φορά είχαμε αυτό το φαινόμενο. Πιστεύετε πως βοηθάει στην μετάβαση των νεαρών παικτών από το ποδόσφαιρο ακαδημιών στο επαγγελματικό;

«Είναι μεγάλη κουβέντα. Εχει τα υπέρ και τα κατά του. Πάντα ήμουν υπέρ οι νεαροί ποδοσφαιριστές να έχουν την δική τους κατηγορία. Αλλά όπως σωστά είπες, έχουν τη δυνατότητα να δουν σε επαγγελματικό επίπεδο που βρίσκονται. Μπορεί να βελτιώσει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να μειώσει την απόσταση μεταξύ της πρώτης ομάδας και των ακαδημιών».

-Μαρμπέγια, Μερίδα, Μπανταχόθ, Λούγκο και τώρα Λεγκανές. Κάνετε σταδιακά βήματα στην προπονητική. Το επόμενο βήμα είναι να αναλάβετε μια ομάδα στην Πριμέρα;

«Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να συνεχίσω να ανεβαίνω. Εδώ και πέντε χρόνια ανεβαίνω συνεχώς, ο στόχος μου είναι να συνεχίσω να το κάνω. Θέλω να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο. Ελπίζω να φτάσω στην πρώτη κατηγορία με τη Λεγκανές».

«Ο Καρυπίδης μου τηλεφώνησε για τον Ντουκουρέ, κρατάω τις καλές στιγμές στον Αρη»



-Κατά τη διάρκεια της χρονιάς κάνατε πρόταση για τον Μιχάι του ΠΑΟΚ. Τι ξεχωρίσατε και τον θέλατε στη Λεγκανές;

«Εγώ δεν ασχολήθηκα προσωπικά με τον ποδοσφαιριστή. Είναι ένα θέμα του συλλόγου που δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω».

-Στην Λεγκανές είχατε έναν νυν παίκτη του Αρη, τον Ντουκουρέ. Γιατί τον αφήσατε ελεύθερο;

«Όταν ήρθα στην ομάδα ο Σέικ είχε έναν τραυματισμό. Ο παίκτης χρειαζόταν χρόνο συμμετοχής, εμείς χρειαζόμασταν έναν διαφορετικό τύπου ποδοσφαιριστή. Μαζί μου έπαιξε σε κάποια παιχνίδια πρωταθλήματος και Κυπέλλου. Σκεφτήκαμε πως το καλύτερο για εκείνον θα ήταν να πάρει παιχνίδια και να πάει κάπου αλλού τον Ιανουάριο. Νομίζω πως ήταν η καλύτερη απόφαση για εκείνον. Με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος του Αρη, με ρώτησε για τον παίκτη και του είπα τι παίκτης είναι. Επίσης, είπα στον Σέιχ πως έχω παίξει στον Αρη, του είπα πως ήταν ευκαιρία για τον ίδιο».



-Στον Αρη αγωνιστήκατε για ενάμιση χρόνο ως ποδοσφαιριστής. Τι θυμάστε από το πέρασμά σας;

«Εχω ωραίες αναμνήσεις από την θητεία μου στον Αρη, κάναμε καλές χρονιές σε συλλογικό επίπεδο. Στην πρώτη χρονιά φτάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου, το γήπεδο ήταν γεμάτο σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι, ο κόσμος ήταν παθιασμένος και υπήρχε μεγάλη πίεση. Είχα καλές και δύσκολες στιγμές στον Αρη, υπήρχαν κάποια θέματα με τις πληρωμές, για την ακρίβεια καθυστερήσεις. Υπήρχαν επίσης και κάποια θέματα οργάνωσης, αλλά εγώ κρατάω τις καλές στιγμές γιατί στο αγωνιστικό επίπεδο καταφέραμε πολλά πράγματα».

-Είχατε τιμηθεί ως ο καλύτερος μέσος της Σούπερ Λιγκ. Τι συναισθήματα σας έφερε αυτή η βράβευση;

«Ηταν ένα όμορφο συναίσθημα για μένα, ήταν ομαδικό το βραβείο δεν έφτασα μόνος μου εκεί. Ξεκινήσαμε τη σεζόν με τον Μαζίνιο, τελειώσαμε με τον Κούπερ. Ο μίστερ έβγαλε στο γήπεδο τις καλύτερες αρετές μου και μου έδειξε εμπιστοσύνη. Πέτυχα 4 γκολ σε μια χρονιά, κάτι που δεν έχω πετύχει ποτέ, φτάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου, βγήκαμε στην Ευρώπη. Γενικά ήταν μια πολύ καλή χρονιά για μένα».

Το γκολ του Ναφτί κόντρα στον ΠΑΣ

«Κορυφαίες στιγμές οι νίκες κόντρα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, μια τρέλα επικρατούσε στην υποδοχή μου στο αεροδρόμιο»




-Ο χαμένος τελικός του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό ήταν η χειρότερη στιγμή σας στον Αρη; Ποια ήταν η καλύτερη;

«Ναι σίγουρα, γιατί είχαμε ελπίδα για να κατακτήσουμε εκείνο το Κύπελλο. Ηταν ένα παιχνίδι ισορροπημένο, κάναμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο αλλά στο τέλος ήταν μια απογοήτευση για εμάς που δεν τα καταφέραμε. Υπήρχαν πολλές καλές στιγμές με τη φανέλα του Αρη, είχαμε κερδίσει εντός έδρας τον Ολυμπιακό με 1-0. Επίσης, θυμάμαι τον ημιτελικό κόντρα στην Καβάλα που κερδίσαμε με 3-1, ωραίες στιγμές ήταν και η πρόκριση στην Ευρώπη και η νίκη στην έδρα του ΠΑΟΚ τη δεύτερη σεζόν μου. Στην έδρα μας είχαμε κερδίσει με 2-0 τον ΠΑΟΚ με δύο γκολ του Κάμπορα, σε ένα γεμάτο γήπεδο και ο κόσμος το απόλαυσε».

-Ποια ήταν η σχέση σας με τον Κούπερ;

«Πολύ καλή. Είχαμε μια σχέση πατέρα-γιου, ήταν ένας προπονητής πολύ προετοιμασμένος σε ψυχολογικό επίπεδο».

-Τι συναισθήματα έχετε για την ομάδα; Όταν βρίσκετε χρόνο παρακολουθείτε την πορεία της;

«Αυτή τη στιγμή παρακολουθώ την ομάδα γιατί εκεί παίζει ο Ντουκουρέ, επίσης υπάρχει κι ένας πρώην συμπαίκτης μου στη Μούρθια, ο Ματίγια. Βλέπω τα αποτελέσματα, την βαθμολογία, έμαθα πως τις προάλλες κέρδισαν με 2-1 την ΑΕΚ εκτός έδρας».

-Εδώ και λίγο καιρό ο Αρης έχει νέο τεχνικό, τον Χερμάν Μπούργος. Πιστεύετε πως ταιριάζει στο dna της ομάδας; Που μπορεί να φτάσει τον Αρη και τι ξεχωριστό θα φέρει στην ομάδα;

«Το μέλλον θα το δείξει, δεν ξέρω πως είναι σαν προπονητής. Τον ξέρω ως προσωπικότητα και ως προς την σχέση με τον κόσμο. Ο κόσμος του Αρη είναι παθιασμένος, ο Μπούργος μοιάζει με τον κόσμο του Αρη στον ενθουσιασμό, στην επιθυμία, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και πιστεύω πως θα τα πάει καλά».

-Τι μήνυμα θα θέλατε να αφήσετε στον κόσμο του Αρη; Θυμάστε την υποδοχή στο αεροδρόμιο;

«Ηταν μια τρέλα. Όταν έφτασα στη Θεσσαλονίκη δεν ήξερα αν ο Αρης είχε υπογράψει εμένα ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ταυτίστηκα με τον κόσμο, ζει έντονα για την ομάδα, το αίμα του βράζει. Χαίρομαι που τα πηγαίνουν καλά, είναι οπαδοί που πάντα σπρώχνουν την ομάδα προς τη νίκη, βρίσκονται πάντα κοντά στην ομάδα στα καλά και στα άσχημα. Εύχομαι ένα ευτυχισμένο τέλος στην χρονιά, το ίδιο στον Μπούργος και στους Ντουκουρέ και Ματίγια».



-Θα δουλεύατε ποτέ ως προπονητής στην Ελλάδα;

«Γιατί όχι; Το ποδόσφαιρο δεν έχει σύνορα, για εμάς τους προπονητές είναι γεμάτο εκπλήξεις. Εχουμε πει πως θα πιούμε καφέ με τον κύριο Καρυπίδη στο μέλλον. Ως ποδοσφαιριστής έχω ζήσει ωραίες στιγμές στην Ελλάδα, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει στο μέλλον».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.