Να ψηφίζουν όλοι για την ΕΠΟ

Κυριάκος Θωμαϊδης09 Μαΐου 2021

Περίπου 25 χρόνια τώρα, οι εκλογές στην ΕΠΟ γίνονται αντικείμενο συζητήσεων που δεν τιμούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διαδικασία χειραγώγησης των εκλεκτόρων δημιουργεί σκιές και αμφισβητήσεις.

Η στήλη έχει επιμείνει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Ομοσπονδίας, η οποία ποτέ δεν ήρθε. Οσοι την επικαλέστηκαν, το έκαναν για ίδιον όφελος.

Πάρτε για παράδειγμα τη σημερινή αθλητική ηγεσία. Εβαλε στο τραπέζι τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος λίγο πριν τις αρχαιρεσίες. Κάτι τέτοιο είναι αντιθεσμικό και προκάλεσε την κατακραυγή της ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης.

Όταν θέλεις πραγματικά να αλλάξεις το εκλογικό σύστημα, το κάνεις πολύ πριν τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών. Όπως στην πολιτική. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και μόνο όταν σχηματιστεί νέα Βουλή μπορεί να αλλάξει το εκλογικό σύστημα.

Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει κάποιος που να επιδιώκει μια τόσο μεγάλη δομική μεταβολή. Η διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος θα έφερνε καθαρό αέρα στο άθλημα και θα δημιουργούσε συνθήκες απεξάρτησης στους παράγοντες των ΕΠΣ από τις μεγάλες ομάδες.

Ένα εκλεκτορικό σώμα 69 ανθρώπων χειραγωγείται πολύ πιο εύκολα από 50.000 ψηφοφόρους. Η πρόταση της στήλης ήταν και είναι να ψηφίζουν όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων της χώρας.

Να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια μια γιορτή της Δημοκρατίας του ποδοσφαίρου. Και μιλάμε για μια χώρα που ασχολείται αδιαλείπτως και αγαπάει παθολογικά αυτό το άθλημα. Κι αν σε κάποιους φαίνεται μεγάλος ο αριθμός, ας σκεφτούν ότι για τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα ψηφίζουν 120.000 άνθρωποι.

Υπάρχει ένα σοβαρό αντεπιχείρημα από την πλευρά των παραγόντων της ΕΠΟ: «Είμαστε τριτοβάθμιο όργανο και το κοσκίνισμα ήδη έχει γίνει στις εκλογές των Ενώσεων. Αλλωστε η FIFA και η UEFA δεν επιθυμούν τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος».

Είναι αλήθεια ότι οι υπερεθνικές ομοσπονδίες απαίτησαν τη μείωση των εκλεκτόρων από 180 σε 69. Όμως κανείς δεν τους έβαλε το ζήτημα της ιδιαιτερότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι το ζήτημα για το οποίο η ίδια η FIFA προχώρησε στη Διεθνή Επιτροπεία.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει τακτικούς δικαστές στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Εδώ γιατί οι υπερεθνικοί φίλοι μας δέχονται την εξαίρεση;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.