ΠΑΟΚ: 39 χρόνια από τον ηρωικό αποκλεισμό στα πέναλτι από την Μπάγερν

Χρύσανθος Δοβλέτογλου02 Νοεμβρίου 2022

Μία από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του παραλίγο να γράψει σαν σήμερα (2/11) πριν από 39 χρόνια ο ΠΑΟΚ στο Μόναχο. Ο Δικέφαλος είχε προκριθεί άνετα από τον πρώτο γύρο του τότε Κυπέλλου UEFA της περιόδου 1983-1984 με αντίπαλο την βουλγαρική Λοκομοτίβ Πλόβντιβ (1-2 στη Βουλγαρία, 3-1 στην Τούμπα) και η κληρωτίδα έφερε στην επόμενη φάση το μεγαθήριο που ονομαζόταν Μπάγερν.

Το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα και ο ΠΑΟΚ αναζητούσε στην ρεβάνς ένα ποδοσφαιρικό θαύμα. Με τον πρώην προπονητή της Μπάγερν στον πάγκο του, τον Παλ Τσερνάι, ο Δικέφαλος όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά θα μπορούσε να «κλέψει» και την πρόκριση στην παράταση, όταν ο Αλεξανδρίδης πλάσαρε αδύναμα μετά από πάσα του Βασιλάκου, χάνοντας στο 113ο λεπτό του παιχνιδιού μία μοναδική ευκαιρία.

Ο αγώνας έμεινε στο 0-0, οδηγήθηκε στα πέναλτι κι εκεί ο ΠΑΟΚ έχασε με 9-8

Στην ψυχοφθόρα διαδικασία, πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Αγγλος διαιτητής Αλαν Ρόμπινσον που διέταξε διπλή επανάληψη σε ισάριθμες αποκρούσεις του Φούρτουλα στα πέναλτι του Κλάους Άουγκενταλερ. Η έκφραση του διεθνούς Γερμανού άσου μετά την εύστοχη τρίτη του εκτέλεση τα λέει όλα. Ο Ρόμπινσον έδειξε επανάληψη και στην εκτέλεση του Βασιλάκου, όπου ο Πφαφ έκανε εμφανώς βήματα προς τα εμπρός και κέρδισε πλεονέκτημα για να αποκρούσει.

Μοιραίοι παίκτες για τον Δικέφαλο ήταν ο Γιάννης Δαμανάκης και ο 19χρονος τότε Κώστας Μαλιούφας που είδαν τον Πφαφ να αποκρούει τις εκτελέσεις τους, πριν ο ίδιος δώσει με το δικό του εύστοχο χτύπημα την πρόκριση στην Μπάγερν στην τελευταία ευρωπαϊκή εμφάνιση των Κούδα, Φούρτουλα και Γκουερίνο.

Η σειρά των πέναλτι:

Κωστίκος 0-1

Άουγκενταλερ 1-1

Χρ. Δημόπουλος 1-2

Ντ. Χένες απέκρουσε ο Φούρτουλα

Σκαρτάδος 1-3

Κράους 2-3

Βασιλάκος 2-4

Νάχτβαϊ 3-4

Δαμανάκης απέκρουσε ο Πφαφ

Λέρμπι 4-4

Αλαβάντας 4-5

Ντελ Χάιε 5-5

Αλεξανδρίδης 5-6

Ντιρνμπέργκερ 6-6

Ψαρράς 6-7

Μ. Ρουμενίγκε 7-7

Μπανιώτης 7-8

Πφλίγκλερ 8-8

Μαλιούφας απέκρουσε ο Πφαφ

Πφαφ 9-8

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μπάγερν (Ούντο Λάτεκ): Πφαφ, Νάχτβαϊ, Ντιρνμπέργκερ, Μπάιερλοτσερ, Αουγκεντάλερ, Λέρμπι, Πφλίγκλερ, Κράους, Μ. Ρουμενίγκε, Μάτι (69’ Ντ. Χένες), Κ. Χ. Ρουμενίγκε (36’ Ντελ Χάιε).

ΠΑΟΚ (Παλ Τσερνάι): Φούρτουλα, Δαμανάκης, Αλαβάντας, Μπανιώτης, Ψαρράς, Σκαρτάδος, Γεωργόπουλος (115’ Μαλιούφας), Αλεξανδρίδης, Χρ. Δημόπουλος, Κούδας (56’ Βασιλάκος), Κωστίκος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.