Να ιδρυθεί Εθνική Σχολή Διαιτητών

Κυριάκος Θωμαϊδης21 Αυγούστου 2022

Ο Στιβ Μπένετ είναι ο τέταρτος κατά σειρά ξένος αρχιδιαιτητής που αναλαμβάνει καθήκοντα την τελευταία επταετία. Τελείως διαφορετικός απ’ όλους.

Σε αντίθεση με τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο νέος επικεφαλής της ΚΕΔ είναι προσιτός. Συζητάει με όλους, έχει φυσική ευγένεια και δεν διστάζει να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να τον παρεξηγήσουν.

Το Δεκαπενταύγουστο βρέθηκε σε ένα βλάχικο γλέντι, κάπου στην Ελασσόνα, προσκεκλημένος του συνεργάτη του Αντώνη Καρατζίκα. Εντυπωσίασε με την απλότητά του και φάνηκε ότι γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει τους διαιτητές για να πάρει τον καλύτερό τους εαυτό.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να μη χρησιμοποιήσει κανέναν ξένο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και να υποσχεθεί ότι ακόμη και ορισμένα από τα ντέρμπι, θα τα σφυρίξουν Ελληνες. Επειδή η επιλογή είναι το μεγάλο πρόβλημα, θα μπορούσε ειδικά για τα ματς αυτά, να κάνει επιλεκτική κλήρωση. Δηλαδή από πέντε καλά ονόματα να κληρωθεί το ένα.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μπένετ θα αποφύγει την καχυποψία, η οποία – ούτως ή άλλως – εξακολουθεί να κατατρέχει τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες και τη φίλαθλη κοινή γνώμη. Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να βάλει στην κληρωτίδα για ένα ντέρμπι του πρωταθλήματος όλους τους διεθνείς Ελληνες διαιτητές.

Το τυπικό μέρος του ζητήματος ξεπερνιέται, καθώς η ΚΕΔ έχει τέτοιες και τόσες υπερεξουσίες που μπορεί με μία διευκρινιστική εγκύκλιο να κατοχυρώσει τον θεσμό της επιλεκτικής κλήρωσης σε ειδικές περιπτώσεις.

Όμως το μεγάλο στοίχημα για τον Στιβ Μπένετ είναι ο παραγωγικός ιστός της ελληνικής διαιτησίας. Ούτε ο Ντάλας ούτε ο Περέιρα ούτε πολύ περισσότερο ο Κλάτενμπεργκ δούλεψαν πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Αφησαν τους νέους Ελληνες διαιτητές στην τύχη τους.

Τα σεμινάρια δεν αρκούν. Απαιτείται η ίδρυση μιας Εθνικής Σχολής Διαιτητών, η οποία να διευθύνεται από την ΚΕΔ και να έχει τη συνδρομή της FIFA, της ΕΠΟ, της Λίγκας και της Ενωσης Διαιτητών. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής έχει στα χέρια του μια μοναδική ευκαιρία να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ελληνική διαιτησία. Να τον θυμούνται ακόμη και πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή του.

Το ερώτημα είναι ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει ο κ. Μπένετ. Η συνδρομή των υπερεθνικών αρχών και η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του είναι δεδομένες. Το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό μέτωπο. Εκεί έχει απέναντί του τη διελκυστίνδα κυβέρνησης – ΕΠΟ – Λίγκας. Αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την επανεκκίνηση της ελληνικής διαιτησίας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.