Να γίνει αναδιάρθρωση, έστω και έτσι, τα λεφτά, όμως, ποιος θα τα βάλει;

Δημήτρης Κανελλάκης20 Αυγούστου 2020

Οτι οι συζητήσεις για τις αναδιαρθρώσεις δεν γίνονται ποτέ με σωστό τρόπο, είναι κάτι που το έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές.

Δεν είναι κακό να σκέφτεσαι ή και να προχωράς σε μια αναδιάρθρωση στο ποδόσφαιρο. Αν έχεις πειστεί ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις, ότι τα πρωταθλήματα με λιγότερες, ή και με περισσότερες ομάδες, θα είναι πιο ενδιαφέροντα, πιο ανταγωνιστικά, θα είναι ελκυστικά για τους χορηγούς και θα μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους, προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση ακόμη και γι' αυτό που έχει γίνει κανόνας τα τελευταία χρόνια: να αποφασίζεται, δηλαδή, η αναδιάρθρωση και να υλοποιείται άμεσα – όχι ένα χρόνο μετά όπως προβλέπει το καταστατικό.

Ομως, καμία τέτοια περίπτωση δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια. Καμία αναδιάρθρωση δεν έγινε επειδή δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις ώστε τα πρωταθλήματα να είναι ισχυρά, οι ομάδες υγιείς, οι προϋπολογισμοί ισοσκελισμένοι, τα έσοδα αυξημένα.

Οποια αναδιάρθρωση κι αν έγινε τα τελευταία χρόνια, ήταν για να κάνουν οι ισχυροί του ποδοσφαίρου, οι πρόεδροι των Ενώσεων και η Πολιτεία τα ρουσφέτια τους. Με αποκορύφωμα την... γέννηση πέρσι της Super League 2. Ενός πρωταθλήματος το οποίο κατασκευάστηκε επειδή ο υφυπουργός Αθλητισμού, τότε, ο Γιώργος Βασιλειάδης, θεώρησε ότι μπορεί να το χρηματοδοτεί -μέσω της ΕΡΤ- η Πολιτεία.

Ναι, αλλά, μπορεί να υπάρξει σοβαρή συζήτηση για μια αναδιάρθρωση, για μια επαγγελματική κατηγορία στο ποδόσφαιρο, στη βάση ενός θεμέλιου λίθου ο οποίος θα είναι τα λεφτά του κράτους;

Αν είναι έτσι να χρηματοδοτεί το κράτος και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, να τους εξασφαλίζει την βιωσιμότητά τους.

Μπορεί να γίνει αυτό; Είναι λογικό; Μπορούν τέτοια μοντέλα να έχουν πιθανότητες επιβίωσης, μακροημέρευσης;

Προσωπικά δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να απαντήσω αρνητικά. Να πω “όχι”. Κι επειδή θεωρώ θνησιγενή κάθε τέτοια προσπάθεια, γι' αυτό και δεν καταλαβαίνω τι σημασία έχει αν θα έχουμε Super League 2 και Football League, ή Super League 2 σε δύο ομίλους και την κατάργηση της Football League, αν δεν έχουμε λύσει το οικονομικό γι' αυτές τις κατηγορίες. Να το λύσουμε όχι μέσω κρατικής επιχορήγησης, αλλά μέσω της εξεύρεσης πηγών εσόδων.

Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι Super League 2 και Football League θα είναι για μία ακόμη σεζόν δύο άκρως προβληματικές κατηγορίες, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα κι ακόμη πιο σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας και διαφθοράς...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.