Να διορθώσει... χθες η ΕΠΟ το λάθος που οδήγησε στην ξεφτίλα του CAS

Δημήτρης Κανελλάκης15 Ιουλίου 2020

Ηταν μεγάλο... χαστούκι για το ποδόσφαιρό μας η απόφαση του CAS. Ανέδειξε την αναξιοπιστία του, την ευθύνη του για την σκανδαλώδη εκχώρηση του δικαιώματος να κρίνει μια καταγγελία για πολυϊδιοκτησία ένα διοικητικό όργανο, με μέλη διορισμένα από έναν υπουργό, και όχι τα δικαιοδοτικά όργανα.

Σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω να υπενθυμίζω ότι αυτή η εκτρωματική κατάσταση προκλήθηκε εξαιτίας μιας απόφασης που έλαβε η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ το προηγούμενο καλοκαίρι, σε συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου συγκεκριμένα, τότε που κατάργησε το άρθρο 30 (για την πολυϊδιοκτησία) από τον ΚΑΠ. 

Αν δεν υπήρχε εκείνη η απόφαση, δεν θα είχε δοθεί ποτέ και το δικαίωμα για την μεθόδευση που ζήσαμε, η οποία δρομολόγησε με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, πλέον, τα πράγματα, έως ότου έρθει το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο να πει το αυτονόητο και να μας δώσει να καταλάβουμε πώς σε πολλές περιπτώσεις η ΕΠΟ τα χρόνια της... εξυγίανσης αντί να λύνει προβλήματα δημιουργούσε καινούργια.

Είναι αδιανόητο το ποδόσφαιρό μας να μην έχει κανονισμό για την πολυϊδιοκτησία. Κι είναι πραγματικά να... τρελαίνεσαι όταν συνειδητοποιείς πως το σκεπτικό για την εκχώρηση της αρμοδιότητας στην ΕΕΑ ήταν γιατί θεωρήθηκε ότι αυτή καλύτερα μπορεί να ελέγξει τέτοιες υποθέσεις απ' ό,τι τα δικαιοδοτικά όργανα, τα οποία αποτελούνται από τακτικούς δικαστές. Οι οποίοι τακτικοί δικαστές θα κληθούν τώρα να δικάσουν την υπόθεση, όπως έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή.

Τέλος πάντων, οι αναφορές γίνονται για να καταστεί σαφές ότι αξιόπιστο το ποδόσφαιρό μας δεν θα γίνει ποτέ, όσο αυτοί που διοικούν την ομοσπονδία δεν φροντίζουν να υπάρχει το πλαίσιο εκείνο που θα διασφαλίζει πλήρως την ύπαρξη κανόνων οι οποίοι θα δίνουν τη δυνατότητα στους τακτικούς δικαστές να απονέμουν δικαιοσύνη.

Αν υπήρχε, συνεπώς, σχετικό άρθρο στον ΚΑΠ και δεν είχε καταργηθεί, η καταγγελία του Ολυμπιακού δεν θα πήγαινε σε καμία ΕΕΑ για να εξεταστεί. Θα έπρεπε να επιληφθεί ο αθλητικός δικαστής της λίγκας και η Επιτροπή Εφέσεων. Θα ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και να αποφασίσουν. Μόνο οι τακτικοί δικαστές. Κανένας υπάλληλος, κανένας διορισμένος από υπουργό της κυβέρνησης.

Ας φροντίσει, λοιπόν, η διοίκηση της ΕΠΟ να κλείσει αυτό το παράθυρο και οποιοδήποτε παρόμοιο, ώστε ποτέ στο μέλλον να μην ξαναζήσουμε αυτή την ντροπή...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.