Μπριζ, το στολίδι της Ευρώπης που υποδέχεται τον ΠΑΟΚ

Χάρης Εμμανουηλίδης11 Απριλίου 2024

Μπριζ, μία πόλη πραγματικό στολίδι, για πολλούς βγαλμένη από παραμύθι άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα κανάλια της να θυμίζουν πόλη βγαλμένη από άλλη εποχή.

Η κατά πολλούς “Βενετία του Βορρά” που υποδέχεται τον ΠΑΟΚ για τη φάση των «8» του Conference League, έχει πληθυσμό που φτάνει τις 118.000 και αποτελεί την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Δυτική Φλάνδρα και το όνομα της βάσει της ιστορίας προέρχεται από την παλαιά ολλανδική λέξη για τη γέφυρα «brucge».

Από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από… πρώτο χέρι την πόλη, μέσα από τα συνεχόμενα δρομολόγια που εκτελούν βαρκάκια τα οποία πλέουν κατά μήκος της ιστορικής πόλης και σας παρέχουν τη δυνατότητα να δείτε με τον πλέον άμεσο τρόπο τη γραφικότητα αλλά και την αρχιτεκτονική της πόλης.

Οι πλατείες της

Στη Μπριζ ή… Βρύγη, υπάρχουν δύο κεντρικές πλατείες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών , ο λόγος για την πλατεία ‘’Markt’’ αλλά και τη μικρότερη της παρέας,‘’Burg’’ η οποία θεωρείτε ως το διοικητικό τετράγωνο της πόλης και εδρεύει το Δημαρχείο στο οποίο μπορεί να εισέλθει κανείς με το εισιτήριο το οποίο φτάνει στα 4 € και όπως λένε αξίζει τον κόπο. Η πλατεία ‘’Markt’’ έχει έκταση 10 στρέμματα έκταση και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Το Καμπαναριό

Ένα από τα πιο επιβλητικά σημεία της πόλης και must see για όποιον επισκέπτεται τη Βρύγη, το Καμπαναριό ή Belfort (belfry) στα αγγλικά αποτελεί ένα από τα πιο εξέχοντα σύμβολα της πόλης, και όπως προκύπτει από την ιστορία ο χώρος στέγαζε παλαιότερα το θησαυροφυλάκιο αλλά και τα δημοτικά αρχεία ενώ χρησίμευε ως παρατηρητήριο για τον εντοπισμό πυρκαγιών και άλλων κινδύνων.

Για να ανέβει κανείς στην κορυφή του που φτάνει τα 83 μέτρα χρειάζεται να ‘’σκαρφαλώσει’’ τα 366 σκαλιά του , αλλά θα ανταμειφθεί από την αξεπέραστη θέα του η οποία δεσπόζει από το 1486 και είναι χτισμένο με γοτθική αρχιτεκτονική. Το εισιτήριο για την επίσκεψη του φτάνει τα 14 € και είναι ανοιχτό καθημερινά μέχρι τις 18:00 ενώ τα σαββατοκύριακα κανείς μπορεί να το επισκεφθεί μέχρι τις 20:00.

Η Παναγία της Μπριζ

Η Εκκλησία της Παναγίας αποτελεί μια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία που χρονολογείται κυρίως από τον 13ο, 14ο και 15ο αιώνα. Ο πύργος του ύψους 115,6 μέτρων παραμένει η ψηλότερη κατασκευή στην πόλη και ο τρίτος ψηλότερος πύργος από τούβλα στον κόσμο. 


Στον ναό θα μπορέσετε να θα δείτε το μαρμάρινο γλυπτό της Παρθένου με το Θείο Βρέφος, ένα από τα ελάχιστα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου που βρίσκονται εκτός Ιταλίας και που αρχικά προοριζόταν για τον Καθεδρικό της Σιένας.

Η Βασιλική του Ιερού Αίματος

Η Βασιλική του Αγίου Αίματος είναι μια ρωμαιοκαθολική βασιλική στη Μπριζ του Βελγίου. Η Ρωμαιοκαθολική βασιλική του Ιερού Αίματος αρχικά χτίστηκε το 12ο αιώνα σαν παρεκκλήσι της κατοικίας του άρχοντα των Φλαμανδών και αναβαθμίστηκε σαν δευτερεύουσα βασιλική το 1923. 


Η εκκλησία στεγάζει το λείψανο του Ιερού Αίματος που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ανήκει στον Ιωσήφ της Αριμαθαίας, του ανθρώπου που δώρισε τον τάφο του στον Ιησού Χριστό μετά τη Σταύρωσή του. Το λείψανο του Ιερού Αίματος βρίσκεται στο ανώτερο παρεκκλήσι, έχει ξαναχτιστεί το 16ο αιώνα με γοτθική αρχιτεκτονική και ανακαινίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και κάθε Παρασκευή το φιαλίδιο που περιέχει το Άγιο Αίμα φέρεται και εμφανίζεται στους πιστούς.

Η… ειδικότητα τους στις τηγανιτές πατάτες και στις σοκολάτες

Το Βέλγιο είναι τόσο περήφανο για την κληρονομιά του ως δημιουργός των τηγανητών πατατών, που ζήτησε από την UNESCO να προσθέσει το πιάτο, στη λίστα των πολιτιστικών θησαυρών του Βελγίου το 2017, όπως και έγινε. Μάλιστα , ένας Βέλγος καταναλώνει κατά μέσο όρο 16 κιλά πατάτες το χρόνο.

Δεν γίνεται να επισκεφθείς το Βέλγιο και να μην δοκιμάσεις την αυθεντική βελγική σοκολάτα. Η σχέση του Βελγίου με τη σοκολάτα χρονολογείται από το 1635, όταν η χώρα βρισκόταν υπό ισπανική κατοχή, λίγο μετά τη μεταφορά της σοκολάτας στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, η σοκολάτα είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της ανώτερης και μεσαίας τάξης, ιδιαίτερα με τη μορφή ζεστού ροφήματος. Περισσότεροι από 172.000 τόννοι σοκολάτας παράγονται κάθε χρόνο στο Βέλγιο, όπου υπάρχουν περισσότερα από 2.000 καταστήματα που πουλάνε σοκολάτες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.