Μόνο η εφαρμογή του νόμου μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ

Δημήτρης Κανελλάκης23 Φεβρουαρίου 2021

Μπράβο στις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μακάρι οι πρυτανικές αρχές όλων των ελληνικών πανεπιστημίων να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο κ. Παπαϊωάννου, ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας.

Η βίαιη κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων και κτηρίων διοικητικών υπηρεσιών, οι βάρβαρες παραβιάσεις θυρών και εισόδων, οι βάναυσες διακοπές συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων, οι χυδαίοι προπηλακισμοί και οι «ομηρίες» μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από οργανωμένες περιθωριακές ομάδες, οι οποίες συχνά παρεκτρέπονται σε εκδηλώσεις βίας, επιλέγοντας αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου, δεν μπορούν να είναι άλλο ανεκτές.

Οταν καταλύεται η πραγματική έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, που είναι η προάσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και όχι η δράση παραβατικών στοιχείων, με σύνηθες φαινόμενο τις περιπτώσεις παραβάσεων του κοινού ποινικού δικαίου, δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλη αντίδραση από την προσφυγή στην συνδρομή της αστυνομικής παρέμβασης, για την αποκατάσταση της τάξης.

Οταν κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, όταν υπάρχουν αποτρόπαιες επιθέσεις και απειλές, όταν δεν υπάρχει συντεταγμένος διάλογος αλλά πρακτικές όχλου, θα πρέπει να περιφρουρείται η δημοκρατική νομιμότητα.

Ολα αυτά, πλέον, δεν είναι υπό συζήτηση, υπό διαβούλευση, ή υπό διαπραγμάτευση. Υπάρχει, όπως προαναφέρθηκε, η θεσμική αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου και το αίτημα σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν παθογένειες που για πάρα πολλά χρόνια βιώνουν όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τα πανεπιστήμια όλης της χώρας θα πρέπει να λειτουργούν βάσει θεσμικών διαδικασιών, χωρίς να επιτρέπουν σε κανένα να παρεμποδίζει και να προσβάλλει τη λειτουργία τους.

Και μόνο η εφαρμογή του νόμου είναι που μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων.

Γι' αυτό και είναι υποχρέωση των πρυτανικών αρχών, όποτε κρίνουν ότι παραβιάζεται η δημοκρατική νομιμότητα, να αντιδρούν. Ζητώντας ακόμη και την συνδρομή της αστυνομίας, αν δεν έχουν άλλον τρόπο για να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα.

Οπως έκαναν χθες οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, εφαρμόζοντας το νόμο και προστατεύοντας την πραγματική έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.