Μπορούσε να πάρει το τρίποντο στο φινάλε, αλλά «κατόρθωσε» να μη νικήσει το... δείγμα από ΑΕΚ

Στέλιος Γρηγοριάδης19 Οκτωβρίου 2020

Ο ΠΑΟΚ «κατόρθωσε» να μη νικήσει, να αποφύγει την ξεφτίλα της ήττας με την ψυχή στο στόμα, αλλά και να χάσει στο φινάλε την ευκαιρία να κερδίσει, απέναντι σε μια ομάδα έκτακτης ανάγκης. Απέναντι σε ένα δείγμα της ΑΕΚ, με παίκτες που ποτέ δεν έπαιξαν μεταξύ τους και οι περισσότεροι κλήθηκαν άρον-άρον να καλύψουν τις πολλές απουσίες βασικών. Κι όμως, αυτό το ταλαίπωρο σύνολο πέτυχε γκολ πήρε την ισοπαλία και έχασε στο τσακ τη νίκη με... μία μόνο τελική σε όλο το ματς. Οπότε, δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς: Πρόκειται για κατόρθωμα της ΑΕΚ, ή μήπως του ΠΑΟΚ;

Προφανώς είναι «κατόρθωμα» του ΠΑΟΚ, που στο 89' βρήκε τρόπο να σκοράρει και που «περίμενε» το 96' για να δημιουργήσει τη δεύτερη μεγάλη ευκαιρία του σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, παρά το γεγονός ότι έπαιξε την ΑΕΚ όπως η γάτα το ποντίκι. Κι αυτό γιατί το μόνο στο οποίο διακρίθηκαν οι παίκτες του ήταν οι γιόμες.

Οπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, ο ΠΑΟΚ άρχισε να παίζει μονότερμα την ΑΕΚ από την έναρξη του αγώνα. Κυκλοφόρησε καλά την μπάλα, έκανε πολλές επιθέσεις, δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις και έφτασε κοντά στο γκολ κυρίως με τον Τσόλακ, που όμως από πολύ κοντά σούταρε ψηλά.

Ξαφνικά, με την πρώτη, στην κυριολεξία, κατεβασιά της ΑΕΚ, Ινγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης... υπνωτίστηκαν, ο Τάνκοβιτς πέρασε ωραία στον Ανσαριφάρντ κι εκείνος άφησε ακίνητο τον Ζίβκοβιτς «γράφοντας» το 1-0.

Ο ΠΑΟΚ απάντησε αμέσως με το απίθανο γκολ του Τζόλη, στάθηκε όμως άτυχος γιατί το VAR “συνέλαβε” την μπάλα να χτυπάει τυχαία στο χέρι του μετά τη σέντρα του Μάτος και την κόντρα που έγινε με αμυντικό της ΑΕΚ.

Και ενώ περιμέναμε να παραμείνει ο ΠΑΟΚ κυρίαρχος του παιχνιδιού για να φτάσει στην ανατροπή, η καθολική υπεροχή του έγινε ακατάσχετη φλυαρία. Πολλές εύκολες μπαλιές, πολλές σέντρες, καμία έμπνευση, καμία ευκαιρία. Και, βέβαια, οι παίκτες της ΑΕΚ, με πολλή περισσότερη αυτοπεποίθηση, σιγά-σιγά άρχισαν να ισορροπούν, να κρατούν περισσότερο την μπάλα και να κρατάνε το παιχνίδι στα μέτρα και στον ρυθμό που τους βόλευε.

Με υπεροχή αλλά και ανούσια φλυαρία του ΠΑΟΚ κύλησε και το δεύτερο ημίχρονο. Το μόνο που είδαμε από την ομάδα που ήθελε να ισοφαρίσει ήταν γιόμες. Ενα καλό σουτ άουτ του Σφιντέρσκι ήταν η μοναδική καλή στιγμή, μέχρι να γίνει το 1-1. Ο Νινούα μπήκε στη θέση του Εσίτι, αλλά Νινούα δεν υπήρχε, ο Σβαμπ προωθήθηκε μήπως βγάλει καμιά πάσα της προκοπής, αλλά Σβαμπ δεν υπήρχε, όπως έπαψε να υπάρχει και ο Ζίβκοβιτς και γιατί μπλοκαρίστηκε, αλλά και γιατί κουράστηκε, με συνέπεια να μη του βγαίνει τίποτε.

Παρά την τραγική ανυπαρξία δημιουργικού χαφ, ο Φερέϊρα θυμήθηκε τον Μπίσεσβαρ μόνο για το τελευταίο 10λεπτο, περνώντας τον στο παιχνίδι μαζί με τον Μουργκ. Τύχη βουνό λέγεται αυτό, ή... στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Ο Μπίσεσβαρ σέντραρε, ο Σφιντέρσκι πήρε μια πρώτη κεφαλιά, ήρθε ο Μουργκ και με μια δεύτερη απέτρεψε την ήττα. Κι αν ο Σφιντέρσκι ήταν λίγο πιο προσεκτικός ή λιγότερο άτυχος στην τελευταία φάση του ματς, ο ΠΑΟΚ θα έφευγε νικητής, παρά τις χτυπητές αδυναμίες που είχε στην ανάπτυξη, στη δημιουργία και την εκτέλεση.

Ναι, ο ΠΑΟΚ δεν έχασε, αλλά πέταξε άλλους δύο βαθμούς. Ηταν η μοναδική ομάδα στο γήπεδο, αλλά απλά απέφυγε την ήττα. Κι αυτό δεν αντιμετωπίζεται με φτηνές δικαιολογίες, με δεδομένη μάλιστα τη μειωμένη δυναμικότητα της χθεσινής ΑΕΚ. 

Αν πριν από δυο-τρεις μήνες έλεγε κάποιος ότι ο ΠΑΟΚ τον Οκτώβριο θα «κατεβάζει» ενδεκάδα χωρίς Μίσιτς, Μπίσεσβαρ, Πέλκα, Ελ Καντουρί, Μαουρίσιο, θα τον χαρακτηρίζαμε τρελό. Και όμως. Ενας αφέθηκε να πάει στην ευχή, ένας έχει πρόβλημα υγείας, ένας πουλήθηκε, ένας είναι τραυματίας και ένας κλείστηκε στη ναφθαλίνη, με αποτέλεσμα να ψάχνει ο Φερέϊρα αλλά να μη βρίσκει έναν χαφ με ικανότητα στη δημιουργία. Ο Σβαμπ ήταν πάλι χθες «λίγος» σ' αυτόν τον τομέα, ο Εσίτι ταλαιπωρήθηκε και μας ταλαιπώρησε, ο Νινούα είναι ακόμη αλλού κι έτσι όλη η δουλειά έμεινε στον Μάτος, τον Γιαννούλη και τον Ζίβκοβιτς, που έκαναν ό,τι μπορούσαν. 

Ο Τζόλης έψαχνε την ευκαιρία να δράσει αλλά η στιγμή που του παρουσιάστηκε χάλασε με το χέρι, ενώ ο Τσόλακ κινήθηκε περισσότερο εκτός περιοχής, ενώ στην κλασική ευκαιρία που είχε στο πρώτο ημίχρονο αστόχησε απελπιστικά. Ευτυχώς έσωσαν τουλάχιστον τα προσχήματα στο τέλος ο Μπίσεσβαρ, ο Σφιντέρσκι και ο Μουργκ.

ΥΓ. Ηταν τέσσερις οι χαμένοι βαθμοί, «έγιναν» δύο με την ισοπαλία του Ολυμπιακού στα Γιάννινα, τώρα είναι πάλι τέσσερις. Αν, όμως, ο ΠΑΟΚ δεν έχανε έξι βαθμούς με Ατρόμητο, Βόλο και ΑΕΚ, θα ήταν ήδη μόνος πρώτος... 

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.