Μπορούν να το «γυρίσουν»; Ας το προσπαθήσουν

Δημήτρης Μπούζας25 Φεβρουαρίου 2020

Νομίζω πως όλοι σας λίγο-πολύ έχετε πλέον διαμορφώσει μια άποψη για την προχθεσινή δραματική ήττα του ΠΑΟΚ, τα επακόλουθά της, αλλά και τις σοβαρές παρενέργειες που υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν τους περσινούς νταμπλούχους μακριά από τους φετινούς τους στόχους. Και αυτήν την προσωπική σας άποψη ελπίζω να την διατηρήσετε ανεπηρέαστη από την καταιγίδα των παντός είδους σχολιασμών (σοβαρών, ασόβαρων, κατευθυνόμενων και το κυριότερο εκπορευόμενων από τα φερέφωνα της αντι-ΠΑΟΚτσήδικης προπαγάνδας). 

Συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των εντός των τειχών της συμπρωτεύουσας. Άλλωστε, τους τελευταίες τους έχετε πάρει χαμπάρι εδώ και καιρό, ποιους προσκυνάνε και πόσες κατουρημένες ποδιές είναι αποφασισμένοι να φιλήσουν για να ανοίξουν πόρτες και πάρε-δώσε με τον υποψήφιο εκπρόσωπο του εγχώριου... Μπερλουσκονισμού.

Το ασυγχώρητο πισωγύρισμα του Δικέφαλου έδωσε σε όλες αυτούς την ευκαιρία να βγάλουν χολή απίστευτη και συγχρόνως και την αφορμή, με ειρωνικά σχόλια, να προσπαθήσουν να απαξιώσουν τα πάντα. Ακόμη και παίκτες που μέχρι χθες τους υμνούσαν γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, από την στιγμή που με τις εξαιρετικές εμφανίσεις τούς βούλωναν το απύλωτο στόμα τους. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι προχθές ο Φερέιρα και οι παίκτες του ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και παρουσιάστηκαν ασυγχώρητα αυτοκαταστροφικοί. 

Έχασαν από μια ομάδα, ίσως την χειρότερη που παρουσιάστηκε φέτος στην Τούμπα. Τις ευθύνες ως εκ τούτου τις μοιράζονται. Πέραν αυτού, και δίχως να έχουμε ιδιαίτερο λόγο να επιστρέψουμε στο παιχνίδι για να επισημάνουμε τα όσα στραβά και ανάποδα έγιναν από πλευράς γηπεδούχου, θεωρούμε πιο χρήσιμο να επικεντρωθούμε σε μια γενικότερη επισκόπηση του φαινομένου αυτής της επαναλαμβανόμενα τρεκλίζουσας συμπεριφοράς της ομάδας, με τις λίγες καλές εμφανίσεις και τις πολλές και ανεπίτρεπτα προβληματικές. Αστάθειες, ανακολουθίες και πισωγυρίσματα, που στοίχισαν αλλά και που δεν ξεπεράστηκαν με την πάροδο του χρόνου, οδηγούν σε άλλες κατευθύνσεις και όχι σε αυτές που αναφέρονται σε γερασμένες ομάδες (αλήθεια πόσο χρονών είναι ο Βαλμπουενά, μήπως 36;). 

Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται και απ’ ότι αποδεικνύεται μια από τις σοβαρότερες παθογένειες των περσινών νταμπλούχων φέτος είναι η λάθος διαχείριση του ρόστερ, σε συνδυασμό μάλιστα με την ακόμα πιο λάθος σκοτεινή και αντιφατική προσπάθεια που έγινε (ή δεν έγινε) για τη μεταγραφική ενίσχυση του χειμώνα. Οι “προσθήκες” οι οποίες έγιναν απαξιώθηκαν με το καλημέρα. Στο συγκεκριμένο κομμάτι έγινε ένας μικρός χαμός. Στο μπέρδεμα πρωτοστάτησε ο νέος τεχνικός διευθυντής και όσοι τον στήριξαν. Όταν μιλάμε για λάθος διαχείριση του ρόστερ αναφερόμαστε αποκλειστικά στις ευθύνες του κόουτς, του οποίου τις προθέσεις, άλλα ούτε και την εργατικότητα του, αμφισβητούμε. 

Όμως, έχουμε κάθε λόγο να αναρωτιόμαστε αν είναι εικόνα έμπειρων και καταξιωμένων, ακόμα και ταλαντούχων, παικτών αυτό που βλέπουμε κάθε τόσο. Και τι βλέπουμε; μερικούς να του δείχνουν κραυγαλέα ότι στερούνται μιας καλής ψυχολογίας, πολύ περισσότερο και μιας ισχυρής αυτοπεποίθησης. Ναι, το δείχνουν. Λέγετε ότι δεν νιώθουν καμία σιγουριά για το αν θα μείνουν ή θα βγουν από την ενδεκάδα ανεξάρτητα της όποιας απόδοσής τους. Το μπες-βγες και το πότε βασικός και πότε εκτός αποστολής τούς προκαλεί ανασφάλειες και φοβίες που αποτυπώνονται στην απόδοσή τους. Με απλά λόγια στα αποδυτήρια δεν υπάρχει, παρά μόνο φαινομενικά, η ιδανική ατμόσφαιρα. Κι αυτό γιατί, υπάρχουν αποδεδειγμένα παραχαϊδευμένοι αλλά και παραγκωνισμένοι. 

Ανεξάρτητα με αυτό, στον κόουτς χρεώνεται και ο τρόπος διαχείρισης στην εξέλιξη του κάθε αγώνα με τις λανθασμένες επιλογές που γίνονται, κυριότερα στις αλλαγές που επιβάλλονται κατά τη διάρκειά του. Επίσης, και το γεγονός ότι σε πολλά παιχνίδια η ομάδα αυτοπαγιδεύεται σε νεφελώδεις τακτικές, δίνοντας παράλληλα και την εικόνα μιας ομάδας που της λείπει η καλή φυσική κατάσταση. Σε αυτά τα ολίγα επικεντρώνουμε κάποιες γενικευμένες παθογένειες, οι οποίες επιβάλλεται να απομακρυνθούν τάχιστα. Κι αυτό γιατί, αν υπάρχει σκέψη να επιχειρηθεί μια προσπάθεια να το “γυρίσουν” το παιχνίδι στον ΠΑΟΚ και να επιχειρήσουν να κερδίσουν την παρτίδα στο φινάλε -και στο Κύπελλο και στο Πρωτάθλημα - αυτό θα πρέπει να γίνει όχι “παρέα” με τα σύνδρομα από τα οποία διακατέχονται μέχρι τώρα.

Υ.Γ.: Ο ανεκδιήγητος Κούγιας “χτύπησε” και πάλι από τα ερυθρόλευκα χαρακώματα, κάνοντας υπερήφανο το νέο αφεντικό του, το οποίο σημειωτέον μέχρι πρότινος χαρακτήριζε καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. “Κατήγγειλε”(!), στη χθεσινή διαδικασία, ότι ο Ιβάν Σαββίδης (με αυτόν που όταν βγαίνει στα ραδιόφωνα λέει ότι διατηρεί άριστες σχέσεις και του στέλνει πανάκριβα δώρα) έχει “δικές του” άλλες δυο ομάδες: τον Παναιτωλικό και τον Βόλο. Θέλοντας προφανώς να φοβίσει όσους δεν έχουν ακόμα γίνει παραρτήματα του λιμανιού. Ο επίσημος ΠΑΟΚ έχει τον λόγο από εδώ και πέρα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.