«Μπορεί να ανταποκριθεί στην Ελλάδα ο Ντεσπόντοφ, έξυπνο βήμα ο ΠΑΟΚ»

Πέτρος Χαριζακλής06 Σεπτεμβρίου 2023

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ είναι το πιο πρόσφατο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ, ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει τον Κάλεντ Νάρεϊ που αποχώρησε από την Τούμπα με προορισμό τη Σαουδική Αραβία. Ο Βούλγαρος εξτρέμ μετράει λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και το Metrosport.gr προσπάθησε να βρει έναν άνθρωπο να τον γνωρίζει και πέρα από τις χρονιές του στη Λουντογκόρετς.

Απευθυνθήκαμε στη Ρωσίδα αναλύτρια και football expert του αυστριακού πρωταθλήματος, Άννα Κονοβάλοβα. Μας μίλησε για τα δυνατά σημεία του Ντεσπόντοφ, τις αδυναμίες του αλλά και την περίοδο που πέρασε στην Στουρμ Γκρατς. Χαρακτήρισε τον ΠΑΟΚ έξυπνο βήμα για τον Βούλγαρο ούτως ώστε να επιστρέφει σε πρωτάθλημα του top-5 ενώ μίλησε και για τον χαρακτήρα του Ντεσπόντοφ.

-Ποιες πιστεύεις πως είναι οι πιο χαρακτηριστικές δεξιότητες του Ντεσπόντοφ; Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν του;

«Τα κύρια δυνατά σημεία του Ντεσπόντοφ είναι η ντρίμπλα του, ειδικά σε κλειστούς χώρους, και οι εκτελέσεις φάουλ».

-Τον θυμάσαι από τη Στουρμ Γκρατς, που έχει φανατικούς οπαδούς όπως και ο ΠΑΟΚ. Του ταιριάζει τέτοιο περιβάλλον;

«Απολαμβάνει σαφώς αυτή την ατμόσφαιρα, στο Γκρατς είχε πολύ καλή σχέση με τους οπαδούς. Τον απόλαυσαν αν και σε αμφίβολη περίοδο στην ιστορία του συλλόγου».

-Παίζει και στα δύο άκρα της επίθεσης, αλλά που είναι καλύτερος; Στα δεξιά ή στα αριστερά;

«Φαίνεται να είναι λίγο άνετος στα δεξιά, καθώς είναι δεξιοπόδαρος, αλλά γενικά νιώθει καλά και στα αριστερά ως εξτρέμ με ανάποδο πόδι. Του αρέσει να έχει λίγο χώρο στα πλάγια και να τον χρησιμοποιεί κατάλληλα».

-Τι γνωρίζεις για τον χαρακτήρα του;

«Είναι ένας παίκτης που πρέπει να έχει κίνητρο από το έξω περιβάλλον, είτε είναι η ίδια η ομάδα, ο προπονητής, οι οπαδοί, η συνολική ατμόσφαιρα. Εξαρτάται πολύ από αυτό».


-Είναι ηγέτης;

«Δυστυχώς, δεν φαινόταν ικανός να γίνει ηγέτης στις τάξεις της Στουρμ, αλλά τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει, καθώς ήταν αρχηγός στη Λουντογκόρετς».

-Μπορούμε να πούμε πως δεν μπορεί να καταφέρει σε υψηλότερο επίπεδο αφού δεν τα πήγε καλά στην Κάλιαρι;

«Έχει σαφώς δυνατότητες και αυτές δεν σταματούν εκεί. Παρόλο που έχει πάρει μερικές αμφίβολες αποφάσεις στην καριέρα του (όπως η συμμετοχή του στον Λουντογκόρετς ως νεαρός σταρ της ΤΣΣΚΑ Σόφιας), εξακολουθεί να είναι σε θέση να ενορχηστρώσει την επίθεση οποιουδήποτε συλλόγου που τον κάνει δικό της».

-Αδυναμίες έχει;

«Συνήθως του λείπει το αμυντικό κομμάτι, ακόμα και για παίκτη της θέσης του. Επίσης, δεν είναι πολύ καλός όταν αγωνίζεται υπό πίεση».

-Ποιο είναι το σύστημα που του ταιριάζει περισσότερο;

«Οποιοδήποτε σύστημα με τρεις επιθετικούς (σ.σ. εννοεί δύο εξτρέμ και ένα στράικερ)».


-Τι θυμάσαι περισσότερο από τη χρονιά που έκατσε στη Στουρμ;

«Στα τέλη του φθινοπώρου του 2019, ήταν το επίκεντρο της καλύτερης περιόδου που είχε η Στουρμ υπό τις οδηγίες του τότε τεχνικού της, Νέστορ Ελ Μαέστρο, συμπεριλαμβανομένης της ισοπαλίας με τη Ραπίντ, όπου η Στουρμ έπαιξε με ένα πολύ έξυπνο 3-4-3 και πήρε μερικές πολύ εξαιρετικές νίκες. Δυστυχώς, ήταν τραυματίας μετά από εκείνο το σημείο και έχασε την έναρξη της άνοιξης».

-Στην Αυστρία το πρωτάθλημα είναι πιο ανοιχτό και πιο επιθετικό και ο Ντεσπόντοφ είχε 8 γκολ και 9 ασίστ σε 21 ματς, λόγω και του τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε. Τι μπορεί να κάνει στην Ελλάδα;

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι σε ένα πρωτάθλημα όπως η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί με βάση τις δυνατότητές του. Θα αντιμετωπίσει σαφώς κάποιο ανταγωνισμό από άλλους συμπαίκτες του, αλλά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μπορούν να περιμένουν έναν παίκτη ενδεκάδας που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει μερικά παιχνίδια εξαιτίας του».

-Πιστεύεις πως βλέπεις τον ΠΑΟΚ ως ένα σκαλοπάτι για να επιστρέψει σε ένα πρωτάθλημα του τοπ -5;

«Θα το πρότεινα. Παρά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη Λουντογκόρετς, στοχεύει ξεκάθαρα σε μια επιστροφή σε ένα από τα κορυφαία και άλλη μια ευκαιρία εκεί. Και ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είναι ένα έξυπνο βήμα για να το πετύχει».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.