Μπορεί... κάποτε να γίνει ομοιογενής ο ΠΑΟΚ, μέχρι τότε θα πετάξει βαθμούς και ο Ολυμπιακός;

Στέλιος Γρηγοριάδης20 Οκτωβρίου 2020

To μήνυμα που προσπαθεί να εκπέμψει ο επίσημος ΠΑΟΚ, όχι βέβαια από την αρχή της σεζόν, αλλά αφού ξενέρωσαν οι πάντες με τον αποκλεισμό από την Κράσνονταρ, μετά το μεθύσι για τις προκρίσεις επί της Μπεσίκτας και της Μπενφίκα, είναι ότι φέτος δημιουργείται μία νέα ομάδα, η οποία χρειάζεται να περιβληθεί από θετική ενέργεια και να της δοθεί πίστωση χρόνου για να βρει ομοιογένεια και “χημεία”.

Τα προφανή και τα αυτονόητα λέει. Αλλά... λίγα λέει. Κι άλλα χρειάζονται. Αυτά που επισημαίναμε, μια εξ' αρχής, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στις αδυναμίες και χωρίς να προδικάζουμε τη... θριαμβευτική χρονιά επειδή ο ΠΑΟΚ νίκησε την Μπενφίκα. Οτι, δηλαδή, πρέπει να αποδειχθεί ότι η ομάδα έχει άξιο τιμονιέρη προπονητή και ότι έχει και ρόστερ με ποιότητα που να εγγυάται την κατάκτηση τίτλων ή τίτλου και την πρόκριση σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ (λέγαμε τότε) ή την καλή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ (αναγκαστικά λέμε τώρα). Λέγαμε επίσης ότι ο ΠΑΟΚ θα πετύχει τους στόχους του αν δεν είναι ο ΠΑΟΚ που νίκησε τη Λάρισα με την ψυχή στο στόμα, ο ΠΑΟΚ που δεν νίκησε τον Ατρόμητο, ο ΠΑΟΚ που δεν νίκησε τον Βόλο και ο ΠΑΟΚ που έκανε ένα σωρό λάθη στα δύο ματς με την Κράσνονταρ, με συνέπεια να αποκλειστεί.

Τώρα, με δεδομένα την ισοπαλία με ένα αδύναμο δείγμα της ΑΕΚ, τους έξι, συνολικά, πεταμένους βαθμούς, αλλά και τις αγωνιστικές αδυναμίες, πολύ φοβάμαι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τον στόχο ως προς το Πρωτάθλημα. Δεν θα ήταν απαραίτητο εάν δεν υπήρχε ο Ολυμπιακός και αν οι ανταγωνιστές ήταν η ΑΕΚ, ο Παναθηναικός, ο Αρης και όλοι οι υπόλοιποι. Από τη στιγμή, όμως, που είναι ο Ολυμπιακός, πρέπει να είναι χειρότερος αγωνιστικά από τον ΠΑΟΚ και να χάσει περισσότερους βαθμούς, ώστε να κόψει πρώτος το νήμα ο ΠΑΟΚ. Πόσο πιθανό φαίνεται σήμερα αυτό, με βάση την εικόνα των ομάδων; Από ελάχιστα έως καθόλου.

Μακάρι να βγω ψεύτης, μακάρι να πέσω έξω, αλλά θα έχουμε πολύ σύντομα φέτος τον βέβαιο πρωταθλητή. Και δεν θα είναι ο ΠΑΟΚ. Γιατί μπορεί κάποια στιγμή να ικανοποιηθεί ο ευσεβής πόθος των ανθρώπων της ΠΑΕ, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί χρόνος για να έρθει αυτή η στιγμή, αν έρθει. Για να βρεθεί η “χημεία” και για να ρολάρει το σύνολο, πρέπει ο προπονητής να πείσει τον εαυτό του και τους παίκτες του, πρέπει οι παίκτες να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους, πρέπει όσοι λείπουν να επανέλθουν, πρέπει οι καινούργιοι να εγκλιματιστούν και τότε ίσως δούμε έναν ΠΑΟΚ ικανό για τίτλους. Ναι, αλλά μέχρι τότε τι θα κάνει ο ήδη “δεμένος”, με πολύ βάθος στο ρόστερ και με εμπεδωμένο στην ομάδα προπονητή, Ολυμπιακός; Θα χάσει κι άλλους βαθμούς, όπως στα Γιάννινα, ή θα επωφεληθεί από την πίστωση χρόνου που χρειάζεται ο προβληματικός ΠΑΟΚ, που, για παράδειγμα, στα μέσα Οκτωβρίου ψάχνει απελπισμένα έναν δημιουργικό χαφ για να τον βάλει στην ενδεκάδα;

ΥΓ. Ας μην κρυβόμαστε. Ρεαλιστικός στόχος είναι η δεύτερη θέση κι αν προκύψει η πρώτη θα είναι θρίαμβος. Ενας στρωμένος ΠΑΟΚ δεν θα έχει κανέναν ανταγωνιστή από την ΑΕΚ και κάτω. Κι αν γίνει το θαύμα να στρώσει γρήγορα, μαζί με το άλλο το θαύμα να αρχίσει να πετάει βαθμούς και ο Ολυμπιακός με τους μικρομεσαίους, ίσως, ίσως λέω, να προλάβει και το τρένο της διεκδίκησης του τίτλου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.