Μπόντο Γκλιμτ: Από ομάδα «ασανσέρ», στην καταξίωση με την βοήθεια ενός πιλότου μαχητικών!

Χρύσανθος Δοβλέτογλου22 Οκτωβρίου 2021

Από το βράδυ της Πέμπτης (21/10), μετά την εξάρα επί της Ρόμα του Μουρίνιο, η ποδοσφαιρική Ευρώπη έχει στα χείλη της την Μπόντο Γκλιμτ. Μία ομάδα του νορβηγικού Βορρά που πριν από μερικά χρόνια οι περισσότεροι, ίσως, να μην γνώριζαν καν ότι υπάρχει. Φυσιολογικό, αφού στην μεγάλη κατηγορία της Νορβηγίας καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια. Μέχρι το 2017... ανεβοκατέβαινε κατηγορίες, σε σημείο να την λένε «ομάδα ασανσέρ», και κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα, στα 104 χρόνια ιστορίας της, το 2020, αφήνοντας πίσω της παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Ρόζενμποργκ και η Μόλντε.


Και από τότε δεν κοίταξε πίσω. Προπορεύεται και φέτος με 47 βαθμούς έναντι 44 της Μόλντε και θεωρείται ξανά το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, έχοντας, μάλιστα, στο ρόστερ της πολύ έντονο το νορβηγικό στοιχείο, με μόλις επτά ξένους παίκτες, και έδρα ένα γήπεδο χωρητικότητας 5.600 ατόμων, το Ασπμίρα Στάντιον, που εδρεύει σε μία πόλη με 50.000 κατοίκους!


Η απόφαση - σταθμός όταν ξεκίνησε η πανδημία


Επειδή, ειδικά στο ποδόσφαιρο, τίποτα δεν είναι τυχαίο, η αγωνιστική «έκρηξη» της Μπόντο έχει εξήγηση. Οι παίκτες και το προπονητικό επιτελείο της Μπόντο ήταν έτοιμοι να πετάξουν για προετοιμασία στην Ισπανία τον Μάρτιο του 2020, όταν το ποδόσφαιρο στη σκανδιναβική χώρα σταμάτησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Φοβούμενοι ότι τα οικονομικά θα ερχόταν σε οριακό σημείο, οι περισσότεροι σύλλογοι στην κορυφαία κατηγορία της Νορβηγίας έβαλαν τους παίκτες τους σε υποχρεωτική άδεια.


Στην Μπόντο, όμως, είχαν άλλα σχέδια. Σε έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι κανείς δεν επρόκειτο να φύγει. Έτσι, όταν ξαναμπήκαν στο γήπεδο τα επίπεδα φυσικής τους κατάστασης ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτά των αντιπάλων τους, κάτι που, φυσικά, αποτυπώθηκε και στον αγωνιστικό χώρο.


Ο πρώην πιλότος μαχητικών που «απογείωσε» τους παίκτες


Μία ακόμη κίνηση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της Μπόντο, ήταν η πρόσληψη πριν από μερικά χρόνια νωρίτερα του Μπιόρν Μάνσβερκ, ενός πρώην πιλότου μαχητικών αεροσκαφών, που έγινε πνευματικός προπονητής στην ομάδα. Πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με τους παίκτες, πριν από τις προπονήσεις, βοηθώντας τους πάρα πολύ στο σκέλος της ψυχολογίας.



Ο Μάνσβερκ έκανε με τον τρόπο του τους παίκτες να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και τα αποτελέσματα φάνηκαν άμεσα, μέσα από την κατακόρυφη άνοδο της απόδοσης των ποδοσφαιριστών.



Πούλησε παίκτη στην Μίλαν


Ενδεικτικό της ποιότητας που έχει η Μπόντο Γκλιμτ, είναι ότι είχε πουλήσει στην Μίλαν τον εξτρέμ, Γενς Πέτερ Χάουγκε. Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στη φάση των ομίλων του Europa League, οι άνθρωποι της ιταλικής ομάδας είχαν εντυπωσιαστεί από τον 20χρονο τότε ποδοσφαιριστή και πλήρωσαν ένα ποσό κοντά στα 5 εκατ. ευρώ για να τον πάρουν στο Μιλάνο.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.