Μπόνο: Από ρεζέρβα, πρωταγωνιστής σε Σεβίλλη και Μαρόκο

Παναγιώτα Χαλκιά08 Δεκεμβρίου 2022

Το Μαρόκο πανηγύρισε την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στο Κατάρ πετώντας εκτός την Ισπανία στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Γιασίν Μπόνο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής καθώς απέκρουσε δύο φορές και έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση.

Ο 31χρονος τερματοφύλακας αγκάλιασε τον ανταγωνισμό και τον έκανε καταλύτη στην πορεία του. Πέρασε χρόνο ως ρεζέρβα και όταν βρήκε πρόσφορο έδαφος, άρπαξε την ευκαιρία και απέδειξε ότι αξίζει μια θέση στο δυναμικό της Σεβίλλης και του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος.

Το εμπόδιο του Κουρτουά και ο δανεισμός

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1991 στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ αλλά γρήγορα οι γονείς του επέστρεψαν στο Μαρόκο. Από νεαρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για τη στρογγυλή θεά και ο πατέρας του αποφάσισε να τον γράψει στις ακαδημίες της Γουιντάντ Καζαμπλάνκα. Ξεχώρισε με τις ικανότητες του και το 2011 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα.

Ένα χρόνο αργότερα, οι σκάουτερ της Ατλέτικο Μαδρίτης τον εντόπισαν και εισηγήθηκαν την απόκτηση του. Ο Μπόνο μετακόμισε στην Ισπανία αλλά η διαμονή του εκεί δεν ήταν εύκολη. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής και τη νοοτροπία των Ισπανών. Χρειάστηκε χρόνο για να συνηθίσει στα νέα δεδομένα και να αρχίσει να κάνει φίλους.


Οι δυσκολίες δεν στάθηκαν εμπόδιο στην αγωνιστική του εικόνα. Δούλευε σκληρά και περνούσε πολλές ώρες κάνοντας προπόνηση και πηγαίνοντας γυμναστήριο καθημερινά. Ήθελε να βελτιωθεί και να μην έχει κανένας παράπονο από εκείνον. Κέρδισε την εμπιστοσύνη των προπονητών στη Β’ ομάδα και κατέγραψε 60 συμμετοχές συνολικά.

Εμφανιζόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα ως τρίτος τερματοφύλακας στην πρώτη ομάδα αλλά η παρουσία του Τιμπό Κουρτουά και του Ντανιέλ Αρανζούμπια μείωνe τις ευκαιρίες του. Έκανε υπομονή και όταν εκείνοι αποχώρησαν, έκανε το ντεμπούτο του στις 24 Ιουλίου του 2014 στη φιλική αναμέτρησης της Ατλέτικο με τη Νουμάνθια.


Ο δανεισμός και η Χιρόνα

Οι Ισπανοί αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν δανεικό ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2014 μετακόμισε στη Σαραγόσα. Στο πρώτο μισό της σεζόν βρισκόταν στη σκιά του Όσκαρ Γουάλεϊ αλλά τον Ιανουάριο πήρε γάντια βασικού στην ήττα από την Λας Πάλμας. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 16 εμφανίσεις ενώ την επόμενη μέτρησε 22 παιχνίδια.

Αφού στην Ατλέτικο δεν βρήκε θέση, επόμενος σταθμός ήταν η Χιρόνα. Το 2016 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τον σύλλογο. Την πρώτη του χρονιά μοιράστηκε τα παιχνίδια με τον Ρενέ Ρομάν αλλά από την επόμενη έγινε βασικός καταγράφοντας συνολικά 84 συμμετοχές.


Το άλμα στη Σεβίλλη

Μετά τον υποβιβασμό της Χιρόνα, ο Μπόνο δόθηκε δανεικός στη Σεβίλλη για ένα χρόνο. Μια απόφαση που στάθηκε καθοριστική για την εξέλιξη του. Άρχισε ως δεύτερη επιλογή καθώς ο βασικός πορτιέρο της ομάδας ήταν ο νυν του Ολυμπιακού, Τόμας Βάτσλικ.

Χρησιμοποιήθηκε, κυρίως, στο κύπελλο αλλά όταν ο Τσέχος τερματοφύλακας τραυματίστηκε, έβαλε τα γάντια και δικαίωσε όσους τον εμπιστεύτηκαν. Βοήθησε τη Σεβίλλη να φτάσει στην κατάκτηση του Europa League την περίοδο 2019-2020 κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις. Στο παιχνίδι με τη Γουλβς στα προημιτελικά απέκρουσε το πέναλτι του Ραούλ Χιμένεθ, στα ημιτελικά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν καθοριστικός ενώ στον τελικό με την Ίντερ σταμάτησε τον Ρομελού Λουκάκου.

Οι Ισπανοί τον αγόρασαν και τον είδαν να κρατά ανέπαφη την εστία του σε 53 παιχνίδια συνολικά, να βάζει γκολ στο παιχνίδι με τη Βαγιαδολίδ και να παίρνει το βραβείο Ζαμόρα όντας ο καλύτερος τερματοφύλακας της La Liga τη σεζόν 2021-2022.

Επέλεξε Μαρόκο

Ο Μπόνο είχε το δικαίωμα να αγωνισθεί με την εθνική ομάδα του Καναδά, αφού εκεί γεννήθηκε, αλλά μετά από αίτημα του Ρασίντ Ταούσι το 2011 εντάχθηκε στο Μαρόκο. Εκπροσώπησε τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, πανηγύρισε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που διεξήχθη στη Ρωσία και ήταν μέλος της αποστολής που ταξίδεψε εκεί. Ένα χρόνο αργότερα, έλαμψε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής κρατώντας ανέπαφη την εστία του στη φάση των ομίλων.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1) Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για ένα παιδί χαμηλών τόνων, εργατικό και διακριτικό.

2) Ένας τερματοφύλακας που θαυμάζει είναι ο Τιμπό Κουρτουά.

3) Δεν χρησιμοποιεί τα γάντια του για περισσότερα από τρία ή τέσσερα παιχνίδια. Τα επιλέγει σε κλασικά χρώματα και πάνω τους είναι γραμμένο το όνομα του και εκείνα της οικογένειας του.

4) Φέτος μοιράστηκε τα μυστικά της θέσης με έναν μικρό θαυμαστή του, τον Ταρίκ. Το παιδί είναι οπαδός της Σεβίλλης, θαυμάζει τον Μπόνο και ονειρεύεται κάποια στιγμή να γίνει πρώτος τερματοφύλακας των Ισπανών. Ο 31χρονος πορτιέρο μίλησε μαζί του και του υπέγραψε στη φανέλα και τα γάντια δίνοντας του μεγάλη χαρά.

5) Έχει ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία και πιστεύει ότι «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στη γη, θα είναι στον παράδεισο, αν το θέλει ο Θεός». Φράση που είναι γραμμένη στο προφίλ του στο instagram. 

6) Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

7) Έχει ένα σκύλο ράτσας Μάλαμουτ Αλάσκας.

8) Του αρέσουν  οι Pink Floyd κι ο Ντίλαν. Αγαπημένα του τραγούδια είναι το «Knockin on Heaven’s Door».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.