Μπόγιαν Κρκιτς: Από την καταξίωση στην απαξίωση μια... κατάθλιψη δρόμος!

Metrosport Team31 Μαρτίου 2021

Eπιμέλεια: Μάριος Καλυβιώτης

Σε ρυθμούς Μπόγιαν Κρκιτς κινούνται άπαντες στον Άρη, καθώς όπως αποκάλυψε το metrosport.gr οι «κίτρινοι» έχουν ξεχωρίσει την περίπτωση του Σερβοϊσπανού επιθετικού, ο οποίος έχει μείνει ελεύθερος από τον Γενάρη, ύστερα από την λύση της συνεργασίας του με την Μόντρεαλ.

Η περίπτωσή του από τον Άρη, εξετάζεται προσεκτικά, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο φάκελος του Μπόγιαν, βρίσκεται σε κάποιο... ντουλάπι γραφείου ελληνικής ομάδας, καθώς το όνομα του έχει ακουστεί τόσο για τον συμπολίτη ΠΑΟΚ, όσο και για τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Βέβαια, ποτέ δεν προχώρησε η περίπτωση του, διότι το κεφάλαιο Μπόγιαν Κρκιτς, είναι πολύ ιδιαίτερο... από πολλές απόψεις. 

Τα πρώτα του βήματα και η καταξίωση!

Ο Μπόγιαν Κρκιτς, είναι γιος του...Μπόγιαν Κρκιτς (!) ο οποίος δούλευε επί σειρά ετών ως σκάουτερ στην Μπαρτσελόνα, αλλά και στην Μάντσεστερ Σίτι. Ο ποδοσφαιριστής Μπόγιαν, γεννήθηκε στην ισπανική πόλη Λινιόλα από Σέρβο πατέρα και Ισπανίδα μητέρα. Ο αστικός μύθος, αναφέρει πως στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, είχε σκοράρει γύρω στα...900 (!) γκολ σε παιδική ηλικία, πριν υπογράψει τελικά στα τμήματα υποδομής της Μπάρτσα. Ξεχώριζε πάντα για την ικανότητά του στο σκοράρισμα, την ταχύτητά του αλλά και τις επιδόσεις του με την μπάλα στα πόδια.

Μόλις στα 17 του, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Καταλανούς, και μάλιστα την ίδια χρονιά πέτυχε το πρώτο του γκολ σε ένα φιλικό εναντίον της Αλ Αχλί. Λίγους μήνες αργότερα, έκανε και το ντεμπούτο του σε επίσημο ματς, κόντρα στην Οσασούνα αντικαθιστώντας τον Τζιοβάνι Ντος Σάντος, ενώ έσπασε παράλληλα το ρεκόρ του Μέσι, καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης που παίρνει μέρος σε αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ο Κρκιτς μπήκε στην ποδοσφαιρική μας ζωή και επίσημα το 2009 όταν και συστήθηκε στους φιλάθλους ως το νέο wonderkid της Μπαρτσελόνα. Βέβαια,όπως είναι λογικό σε μία περίοδο όπου άρχιζε να λάμπει το άστρο του Λέο Μέσι, δεν μπόρεσε ποτέ να στρέψει όλα τα βλέματα και τα φλάς των φωτογράφων πάνω του. Ήταν όμως ένας ποδοσφαιριστής που κατάφερε να ξεχωρίζει σε μία ομάδα που είχε παίκτες σαν τον Τσάβι,τον Πουγιόλ,τον Μέσι και τον Ετό στην ενδεκάδα της! Ο 18χρονος τότε Μπόγιαν, είχε στατιστικά που θα ζήλευαν ακόμα και τα πιο μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.



Αρκείνα αναφέρουμε ότι τη σεζόν 2009-2010 ο Κρκιτς πέτυχε 10 γκολ και μοίρασε 3 ασίστ μέσασε μόλις 997 λεπτά συμμετοχής στοπρωτάθλημα. Συνολικά, έμεινε 4 χρόνια στους Μπλαουγκράνα σκοράροντας 41 γκολσε 163 συμμετοχές, αφήνοντας μία μεγάληπαρακαταθήκη για ένα ακόμα λαμπρότερομέλλον!

«Δεν είμαι ο νέος Μέσι, είμαι ο Μπόγιαν»


Είναι αλήθεια πως, ενδεχομένως, κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής να έπαιρνε αυτή την...ταμπέλα ως κοπλιμέντο, στην περίπτωση του Μπόγιαν όμως αυτό δεν έγινε, τον «βάρυνε» και μόνο κακό του έκανε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος :«Πρέπει να ελέγξεις τα πράγματα που μπορείς. Ξέρω τις ικανότητές μου και γνωρίζω ότι δεν είμαι ο Μέσι. Είμαι ο Μπόγιαν. Αν ο κόσμος λέει ότι ''αυτός ο τύπος δεν είναι ο νέος Μέσι'', απαντώ ναι, δεν ήμουν ο νέος Μέσι. 

Ο Μέσι βάζει τρία γκολ ανά αγώνα. Αν εσύ βάλεις ένα, τότε δεν είσαι ο Μέσι. Όταν πήγα στη Ρώμη και στο Μιλάνο, πήγα όχι ως Μπόγιαν, αλλά ως νέο αστέρι, ο νέος Μέσι. Οπότε αν παίξεις απλά καλά, δεν είναι αρκετό, πρέπει να είσαι ο καλύτερος, πρέπει να γίνεις ο νέος Μέσι και αυτό δεν με βοήθησε».

Το πέρασμα του από την Ιταλία, δεν ήταν το ιδανικότερο για τον ίδιο, ο οποίος έβλεπε την καριέρα του να βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Στην Ρόμα, κατάφερε να πετύχει 7 τέρματα σε 33 συμμετοχές, στη Μίλαν όμως, τα βρήκε σκούρα, πετυχαίνοντας μόνο 3 γκολ.



Τα πιο δύσκολα δεν είχαν έρθει ακόμα…

Χρειαζόταν μια αλλαγή, μια νέα ομάδα για να πάρει πάλι τα πάνω του και να υπενθυμίσει σε όλους πως μπορεί να μην ήταν ο Μέσι, αλλά ήταν ο Μπόγιαν, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα wonderkids του κόσμου. Εκείνη την περίοδο, ήρθε η προοπτική του Άγιαξ. Το ολλανδικό πρωτάθλημα είναι...βούτυρο στο ψωμί των επιθετικών που θέλουν να βρουν τον παλιό καλό τους εαυτό.

 Για τον Μπόγιαν όμως δεν λειτουργούσε έτσι, καθώς όπως αναφέρει, το διάστημα παραμονής του στην Ολλανδία, ήταν το χειρότερο στην καριέρα του! : «Στην Ολλανδία ήταν τα πιο δύσκολα χρόνια, τα αγγλικά μου δεν ήταν καλά και δεν μιλούσα ολλανδικά, πήγαινα στην προπόνηση και δεν μιλούσα σε κανέναν. Δεν είχαν ισπανόφωνους, μόνο τον Φρανκ Ντε Μπουρ και αυτός ήταν ο προπονητής. Μιλούσαμε μερικές φορές, αλλά όλη η ημέρα περνούσε με προπόνηση όπου δεν μιλούσα σε κανέναν και μετά ήμουν σπίτι μόνος μου».



Ο ποδοσφαιρικός του παράδεισος στην Αγγλία και οι διαφορές με την Ισπανία και την Ιταλία

Το 2014, παίρνει την απόφαση να μετακομίσει στην Τσάμπιονσιοπ για λογαριασμό της Στόουκ Σίτι, υπογράφοντας συμβόλαιο τεσσάρων ετών. Ο Μάρκ Χιους, θέλησε να καλωσορίσει τον Ισπανό στην ομάδα λέγοντας μάλιστα στις καθιερωμένες δηλώσεις, πως όποιος ασχολείται με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, σίγουρα γνωρίζει τον Μπόγιαν. 

Ξεκίνησα δυναμικά στην Στόουκ, ωστόσο κάποιες μέτριες εμφανίσεις τον παραγκώνισαν στον πάγκο με την διακαιολογία πως θέλει ακόμα χρόνο. Επέστρεψε δριμύτερος, πέτυχε κρίσιμα γκολ, όμως στην αναμέτρηση με την Ρόχντειλ για το FA Cup, αποκόμισε έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που τον έβγαλε νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της χρονιάς.



Το τέρας της κατάθλιψης, η επιδημιολογική κρίστη στην Ισπανία και η...Guardian

Οι απαιτήσεις προς το πρόσωπό του από νεαρή ηλικία ήταν πολλές. Κανείς δεν προστάτευσε τον νεαρό τότε Μπόγιαν, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα, δεν δίστασε να παραδεχθεί πως αντιμετώπισε προβλήματα κατάθλιψης, καθώς δεν αναταπικρινόταν στο πρότυπο του «δυναμικού» χαρακτήρα που έπρεπε να χτίσει λόγω των προσδοκιών που υπήρξαν: 

«Όταν είσαι στα αποδυτήρια πρέπει να δείχνεις δυνατός, αν δείξεις ότι είσαι στα κάτω σου θα σε φάνε. Πρέπει να δείχνεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Υπάρχουν 25 παίκτες και μόνο 11 παίζουν. Το κλαμπ σε πληρώνει, ο κόσμος αγαπάει το κλαμπ και θέλει να κερδίζει. Πρέπει να παίζεις, αλλά οι μέρες και τα χρόνια περνούν δύσκολα, όλοι έχουν τις προσωπικές τους ζωές. Δεν είναι εύκολο να παίζεις πάντα καλά μπροστά σε τόσο κόσμο, αλλά αυτά σε κάνουν δυνατότερο».



Η εποχή του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει πολλά ζητήματα ψυχολογικής φύσεως. Η Guardian, βρήκε μια καλή ευκαιρία να επικοινωνήσει στον κόσμο πως ακόμα και τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά και μη είδωλα, έχουν περάσει από παρόμοιες καταστάσεις, οι οποίες δεν πρέπει να προκαλούν ντροπή, ούτε να αντιμετωπίζονται ως ταμπού! Μια τέτοια συνέντευξη, ήταν και αυτή του Μπόγιαν, ο οποίος ενσαρκώνει τον τύπο του ατόμου που όλοι μας πιστεύουμε πως δεν μπορούν να...πέσουν σε καταθληπτικά επεισόδια. Ήταν νέος, όμορφος, πλούσιος και επιτυχημένος, όμως κανείς δεν είναι ασφαλής από τις ανεξέλεγκτες εναλλαγές του νου.


«Είχα επίσης διαταραχές, επισκέφθηκα τακτικά έναν ψυχολόγο - εξακολουθώ να το κάνω - ακόμη και έναν ψυχίατρο. Έχω πάρει φάρμακα όταν έχω αντιληφθεί ότι η κατάστασή μου απειλούσε να επηρεάσει την καθημερινή μου ζωή και τη δουλειά μου και βελτιώθηκα. Ξέρω ότι θα είμαι πάντα πιο ευάλωτος από τον μέσο όρο του πληθυσμού, αλλά τώρα το δέχομαι και με τρομάζει λιγότερο. Έχω εξαιρετική ενσυναίσθηση για όσους υποφέρουν από παρόμοια ζητήματα και έχουν αφιερώσει χρόνο για να τους ακούσω και να μοιραστώ τις δικές μου εμπειρίες». 

«Μερικές φορές, η ταλαιπωρία έχει σχέση με τις προσδοκίες, με ανεκπλήρωτα όνειρα, με την ανταπόκριση της κοινωνίας στα λάθη μας».


Η ζωή του σπουδαίου αυτού ανθρώπου πρώτα, και ύστερα ποδοσφαιριστή, θα μπορούσε να γίνει βιβλίο, ή κάλλιστα να γυριστεί και σε ταινία διότι πέρασε από όλα τα στάδια. Από την κορυφή, μέχρι και την απαξίωση. Ξεχώρισε, μόνο εκεί που μπορούσε να απολαύσει πραγματικά το ποδόσφαιρο, μακρία από τα φώτα της δημοσιότητας και την πίεση για να πετύχει κάτι, το οποίο δεν το όφειλε σε κανέναν. 

Αν ο Άρης καταφέρει να τον εντάξει στο δυναμικό του, το ξέρει μόνο το ίδιο το κλαμπ, το μόνο σίγουρο είναι πως αν τελικά μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη, θα εισπράξει πολλή  αγάπη από τον κόσμο των «κιτρίνων», η οποία μόνο σε αγωνιστική και ψυχική επιτυχία μπορεί να μετουσιωθεί.


Δείτε τα γκολ και τις καλύτερες στιγμές του Μπόγιαν με την φανέλα της Μπαρτσελόνα

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.