Μπλαγκόγιεβιτς: «Ζητήσαμε επιβολή μεταγραφικού ban στη Λάρισα - Μόνο οι ξένοι πηγαίνουν στη FIFA»

Metrosport Team28 Δεκεμβρίου 2021

Στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα», φιλοξενήθηκε ο Φίλιπ Μπλαγκόγιεβιτς.

Ο Σέρβος νομικός, εξειδικευμένος στο αθλητικό δίκαιο και δικηγόρος του Νίκολα Στάνκοβιτς στη διαμάχη του με την ΑΕΛ, μίλησε για τη νομική νίκη που πέτυχε τόσο στη FIFA όσο και το CAS με αντίπαλο την ΑΕΛ, αποκάλυψε πως έχει ζητήσει μεταγραφικό ban για τους «βυσσινί», ενώ διαφώτισε το κοινό και για το τι ισχύει στη νομοθεσία για τους ξένους και Έλληνες ποδοσφαιριστές και το δικαίωμά τους να διεκδικησουν τα χρήματά τους μέσω της FIFA.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Metropolis 95.5 και τον Χάρη Δημαρά:

Για την υπόθεση του Στάνκοβιτς με την ομάδα της Θεσσαλίας: «Είναι μια υπόθεση μεγαλύτερη από τον Στάνκοβιτς και τη Λάρισα, γιατί αγγίζει θέματα που ίσως έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αρχικά βέβαια έχει να κανει με έναν συμβατικό τερματισμό συνεργασίας μεταξύ ενός ποδοσφαιριστή και μιας ομάδας. Ο παίκτης όπως κι άλλοι εκείνη την περίοδο δεν υπολογιζοταν από την ομάδα και αναγκασμένος να προπονείται μόνος του, ή σε ζευγάρια μαζί με παίκτες που επίσης είχαν ουσιαστικά εκδιωχθεί από την ομάδα. Εμεινε απλήρωτος και ζήτησε να λύσει το συμβόλαιό του. 

Το ξεχωριστό της υπόθεσης αυτής είναι ότι συνέπεσε με την έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο και ότι εκείνο το διάστημα η ΕΠΟ έκλεισε τις επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τον Ιούνιο. Κι επίσης είναι σημαντικό ότι εκτός από αυτό, η ΕΠΟ είχε αναστείλει και την εφαρμογή του άρθρου 11/6, οπότε κανένας ποδοσφαιριστής δεν είχε δικαίωμα να προσφύγει και να μείνει ελεύθερος και να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του». 

«Η ΕΠΟ αγνόησε την οδηγία της FIFA»

Ο κ. Μπλαγκόγιεβιτς συνέχισε:

«Όταν ο παίκτης προσπάθησε να λύσει το συμβόλαιό του με τη Λάρισα, οι επιτροπές της ΕΠΟ ήταν κλειστές. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το πότε θα άρχιζαν να επαναλειτουργούν. Όπως μας ενημέρωσε ο ΠΣΑΠ, τον Απρίλιο του '20, 450 παίκτες που ήταν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο, πριν δηλαδή την έξαρση του κορωνοϊού, δεν μπορούσαν να λύσουν τα συμβόλαιά τους. Υπήρχαν τόσες πολλές υποθέσεις και κανείς δεν ήξερε πόσο θα χρειαζόταν για να περιμένει. 

Ο Στάνκοβιτς ως ξένος παίκτης είχε και την επιλογή να πάει απευθείας στην FIFA. Η FIFA είχε δώσει εντολή στις ομοσπονδίες να μείνουν ανοιχτές και να δικάζουν υποθέσεις, χρησιμοποιώντας όποια τεχνολογικά μέσα θα μπορούσαν. Η ΕΠΟ όμως δεν ακολούθησε αυτή τη μέθοδο, την αγνόησε πλήρως».  

Για το αν μπορούν και οι Ελληνες παίκτες πατώντας σε αυτή την απόφαση να προσφύγουν στη FIFA, ο κ. Μπλαγκόγιεβιτς ήταν κατηγορηματικός:

«Δυστυχώς δεν μπορούν γιατί σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA, μόνo η Παγκόσμια Ομοσπονδία μπορεί να αποφασίζει για υποθέσεις διεθνών διαστάσεων (σ.σ. International dimension). Μόνο οι ξένοι να υποβάλουν τις αξιώσεις τους στη FIFA και αυτός ο κανονισμός δεν έχει αλλάξει». 

Για την εξέλιξη της υπόθεσης Στάνκοβιτς:

«Κερδίσαμε την υπόθεση στη FIFA, η Λάρισα έκανε εφεση στο CAS και περίπου πριν από 1-2 μήνες το CAS αποφάσισε υπέρ του κ. Στάνκοβιτς. Η ΕΠΟ δημιούργησε ένα πρόβλημα το οποίο σύμφωνα με την απόφαση  του CAS  χαρακτηρίστηκε 'παρεμπόδιση πρόσβασης στη δικαιοσύνη' γιατί  ήταν αδύνατο να ικανοποιηθεί η αξίωση του παίκτη να τερματίσει τη συενργασία του. 

Τώρα υπήρχε μια προσθεσμία για πληρωμή του παίκτη, η οποία και δυστυχώς δεν τηρήθηκε και ζητήσαμε από την Παρασκευή να επιβληθεί transfer ban στην Λάρισα. Εχει να κάνει με ένα ποσό που αν υπολογίζω σωστά είναι 175.000 ευρώ συνολικά. Πρέπει να σας πω ότι το ban είναι μια αυτόματη απόφαση πια, η FIFA δε θα το δικάσει ξανά, αφού υπάρχει ήδη η απόφαση. Απλά εμείς ζητήαμε την εφαρμογή του ban και περιμένουμε την απάντηση».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.


Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.