Μπιζέρα: «Αποκάλυψη του περσινού πρωταθλήματος ο Κουαλιάτα, προνόμιο για τον ΠΑΟΚ ο Γκαρσία»

Πέτρος Χαριζακλής18 Μαΐου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Το καλοκαίρι του 2008 έφτασε στη Θεσσαλονίκη ως ο 3ος Ουρουγουανός στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο λόγος για τον Τζο Μπιζέρα, τον 41χρονο πρώην στόπερ του Δικεφάλου του Βορρά, ο οποίος πήρε μεταγραφή από την Κάλιαρι στους «ασπρόμαυρους» για να συμπληρώσει την τετράδα των κεντρικών αμυντικών μαζί με τους Κοντρέρας, Μαλεζά και Μάρκος Αντόνιο. Φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ για ενάμιση χρόνο και έγραψε 19 συμμετοχές.

Ο μαχητής Μπιζέρα μίλησε στο Metrosport.gr για τις ασχολίες του μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, για το πως πέρασε στην Θεσσαλονίκη και τη γέννησή του γιου του στη χώρα μας. Ο Ουρουγουανός θυμήθηκε το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ, τις αναμνήσεις του από την Τούμπα, τα κλάσικο με τον Αρη ενώ αναφέρθηκε την φιλία του με τον Πάμπλο Γκαρσία, χαρακτηρίζοντας τον συμπατριώτη του ως προνόμιο για τον Δικέφαλο. Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην επικείμενη μεταγραφή του Νικολάς Κουαλιάτα από τη Μοντεβιδέο Γουόντερερς, παρομοιάζοντάς τον με τον αρχηγό των «ασπρόμαυρων», Αντρέ Βιεϊρίνια.

-Γεια σου Τζο. Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;

«Oταν κρέμασα τα παπούτσια μου απομακρύνθηκα για ένα χρόνο από το ποδόσφαιρο, ξεκουράστηκα. Ηταν πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο, ήθελα να μείνω κοντά στην οικογένειά μου. Μετά έφτιαξα μια εταιρεία και έγινα ατζέντης ποδοσφαιριστών, έκανα επαφές, ήρθε και η πανδημία, κάναμε λίγα ταξίδια τελευταία. Eίναι κάτι όμορφο, ενδιαφέρον επάγγελμα, εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι γενικός διευθυντής στην ομάδα της πατρίδας μου, της Φερό Καρίλ, οργανώνω τα πάντα, με τα παιδιά, με τις ακαδημίες. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά για να ξεφύγουν από την κατάσταση στη χώρα, από τα ναρκωτικά. Η ομάδα πριν πάω δεν είχε τίποτα. Φτιάξαμε την ομάδα από την αρχή, πλέον έχουν γιατρούς, ψυχολόγους, είναι ένα πρότζεκτ και είμαστε χαρούμενοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτό».


-Μετά από τόσα χρόνια ποδοσφαιρικής καριέρας, δεν σκέφτηκες να συνεχίσεις να ασχολείσαι επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο από άλλο πόστο;

«Μου λείπουν δύο χρόνια για να τελειώσω το δίπλωμα Pro, έχω πάρει τα προηγούμενα διπλώματα, θέλω στο μέλλον να γίνω προπονητής. Πάντα ήμουν στα αποδυτήρια και ήθελα να είμαι στο γήπεδο, όταν το κάνω θα αφήσω κάποιον συνέταιρο να ασχολείται με την εταιρεία. Όμως είναι δύσκολο, στην Ουρουγουάη πολλοί ποδοσφαιριστές γίνονται προπονητές, θα δούμε τι θα γίνει, πάντα ήθελα να γίνω προπονητής».

-Πάμε πίσω στο 2005. Επειτα από έξι χρόνια ως επαγγελματίας στην Πενιαρόλ, παίρνεις μεταγραφή στην Ιταλία για λογαριασμό της Κάλιαρι. Ηταν δύσκολο να προσαρμοστείς στην Ευρώπη;

«Όχι τόσο. Στο ποδόσφαιρο δεν ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ, είχαμε Ουρουγουανούς παίκτες εκεί, στη γλώσσα λίγο στην αρχή δυσκολεύτηκα. Εντάξει χρειάστηκα κάποιους μήνες να προσαρμοστώ στο ιταλικό ποδόσφαιρο, που ήταν πιο τακτικό σε σχέση με την Ουρουγουάη».


-Ουρουγουάη, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ισραήλ, Παραγουάη και Μεξικό. Σε ποια χώρα πέρασες καλύτερα και που απόλαυσες περισσότερο το ποδόσφαιρο;

«Μία από τις χώρες που πέρασα πολύ καλά είναι η Ελλάδα, ο γιος μου Φακούντο γεννήθηκε εκεί. Εκανα μια όμορφη ζωή στη Θεσσαλονίκη, είχα φιλία με τον Γκαρσία, με τον Κοντρέρας, με Λατινοαμερικάνους παίκτες. Την αγαπάω την Ελλάδα και την σέβομαι, είναι η χώρα του γιου μου επίσης, θα έρθουμε κάποια στιγμή στο μέλλον για να τη γνωρίσει.

Μου έκανε εντύπωση ο κόσμος του ΠΑΟΚ, είναι φανατικοί, νόμιζα πως στην Ουρουγουάη ήταν φανατικοί αλλά όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη άλλαξα γνώμη. Ο ΠΑΟΚ ήταν ένα κλαμπ οργανωμένο, ο Βρύζας ήταν τεχνικός διευθυντής και μας προσέφερε τα πάντα».

«Μετά από νίκη στο Χαριλάου, μας περίμενε ο κόσμος στην Τούμπα»


-Εχεις έναν γιο 12 ετών που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Θα ήθελες να γίνει ποδοσφαιριστής;

«Παίζει στην Σαν Εουχένιο, δεν είναι στην ομάδα μου που είμαι διευθυντής, γιατί όταν ξεκίνησα στην Φέρο Καρίλ είχε τους φίλους του εκεί, δεν ήθελα να τον αλλάξω, με ενδιαφέρει να περνάει καλά. Αν θέλει να παίξει ποδόσφαιρο και να γίνει επαγγελματίας, ας γίνει. Δεν θέλω να γίνει ποδοσφαιριστής, επειδή εγώ ήμουν επαγγελματίας. Του έχω υποσχεθεί να τον φέρω στην Ελλάδα, να γνωρίσει την χώρα που γεννήθηκε, τους ανθρώπους της, την κουλτούρα».

-Το καλοκαίρι του 2008 πήρες μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Θα ήθελες να μου πεις λεπτομέρειες για το πως έγινε τότε η μεταγραφή; Ποιος σε προσέγγισε; Ηξερες κάτι για την ομάδα;

«Ημουν στην Ιταλία, είχαμε καινούριο προπονητή, δεν είχαμε πολλά λεφτά ως ομάδα, ήρθε η πρόταση από τον ΠΑΟΚ, με μεσολαβητές τους Δημήτρη Καγιόγλου και Σαλαζάρ. Μίλησα με τον Γκαρσία και μου είπε τα καλύτερα για τον ΠΑΟΚ. Ηταν μια καινούρια ομάδα, ο Βρύζας μιλούσε ιταλικά και με προσέγγισε. Ηξερα πως ο ΠΑΟΚ είναι μια μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα, ήταν γνωστός γιατί έπαιζε στην Ευρώπη».


-Τι αναμνήσεις έχεις από τον ΠΑΟΚ; Θυμάσαι κάποια στιγμή πιο έντονα;

«Θυμάμαι πολύ έντονα τα κλάσικο με τον Αρη, κερδίσαμε ένα στο Χαριλάου και μας περίμεναν στην Τούμπα για να μας αποθεώσουν. Εχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τον ΠΑΟΚ, τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Η ατμόσφαιρα στην Τούμπα ήταν καταπληκτική».

-Γιατί δεν έμεινες παραπάνω στην Τούμπα;

«Επρεπε να γυρίσω στην Ελλάδα πιο αργά γιατί είχα ένα προσωπικό πρόβλημα, δεν είχα πάει σε αρκετές προπονήσεις. Με έδιωξαν να το πω πιο απλά».

-Πως έζησες εσύ τον Φερνάντο Σάντος;

«Εξαιρετικός προπονητής, ήταν πάντα σοβαρός, έλεγε λίγα. Πάντα το πάθος το είχε για το ποδόσφαιρο, ποτέ δεν χαμογελούσε».


«Προνόμιο για τον ΠΑΟΚ να έχει τον Γκαρσία»


-Παρακολουθείς τον ΠΑΟΚ;

«Δεν παρακολουθώ την ομάδα φέτος. Ακολουθούσα τον ΠΑΟΚ όταν ήταν ο Γκαρσία στην πρώτη ομάδα προπονητής».

-Θα ήθελες να αφήσεις ένα μήνυμα για τον κόσμο του ΠΑΟΚ;

«Οι οπαδοί ελπίζω να με θυμούνται, στέλνω τους χαιρετισμούς μου. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι πάντα σημαντικοί για την ομάδα, τους στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά, έχω μεγάλες αναμνήσεις από αυτούς».

-Πως είναι η σχέση σου με τον Γκαρσία; Κρατάτε επαφές;

«Πολύ καλή. Έχουμε επαφές, θα τον πάρω αύριο για τα γενέθλιά του (σ.σ. η κουβέντα έγινε παραμονή των γενεθλίων του Πάμπλο Γκαρσία). Πάντα έχω επαφή μαζί του, μου έκανε εντύπωση που έμαθε τόσο καλά ελληνικά. Ο Γκαρσία έχει εμπειρίες από την ποδοσφαιρική του καριέρα και τις περνάει στα νέα παιδιά».


-Εμαθες πως τα πήγε φέτος με την δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ στη δεύτερη κατηγορία;

«Πάντα ανταλλάζουμε ιδέες, μιλάμε, σέβομαι την θέση του. Αγαπάει αυτό που κάνει, πρέπει να κάνει υπομονή».

-Σου ζήτησε το καλοκαίρι να του φέρνεις κανέναν παίκτη;

«Όχι δεν μου είπε κάτι».

-Σου είπε τίποτα για το μέλλον του; Γιατί το συμβόλαιό του λήγει.

«Η ιδέα είναι να συνεχίσει στην ομάδα. Πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο. Γενικά έχει στο μυαλό του να πάει σε μια πρώτη ομάδα, αλλά δεν ξέρουμε πως θα έρθουν τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Ο Γκαρσία είναι ταυτισμένος με τον ΠΑΟΚ, είναι προνόμιο να τον έχει στην ομάδα».

«Αποκάλυψη ο Κουαλιάτα, μοιάζει με τον Βιεϊρίνια»





-Ο ΠΑΟΚ φαίνεται πως έχει κλείσει την πρώτη του μεταγραφή, τον Νικολάς Κουαλιάτα, από τη Μοντιβιδέο Γουόντερερς. Τι ξέρεις για τον παίκτη;

«Ηταν η αποκάλυψη του περσινού πρωταθλήματος. Είναι ένας νεαρός, ένας ενδιαφέρων παίκτης, παίζει σε όλες τις θέσεις μπροστά, έχει καλή τεχνική. Είναι καλή μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ, ελπίζω να προσαρμοστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα».

-Τι χαρακτηριστικά έχει; Πως είναι ο χαρακτήρας του;

«Βλέπω πολύ ποδόσφαιρο, ο Κουαλιάτα έχει πολύ καλή τεχνική, είναι πολύ κινητικός, είναι ντριμπλαδόρος. Δεν είναι εκρηκτικός, είναι σαν τον Βιεϊρίνια, όχι πολύς γρήγορος. Είναι ντροπαλός αναφορικά με τον χαρακτήρα του».

-Είναι καλύτερος πίσω από τον επιθετικό ή στα άκρα;

«Για μένα είναι καλύτερος ως δεκάρι».

-Πιστεύεις πως αξίζει τα χρήματα (1,8 εκατ.) που ακούγεται πως θα δαπανηθούν;

«Την ποιότητα την έχει. Αλλά δεν θέλω να μιλήσω για τα χρήματα. Δεν είμαι αυτός που θα σχολιάσει αν αξίζει αυτά τα χρήματα».

-Εσένα η μεγάλη σου αγάπη στην Ουρουγουάη είναι η Πενιαρόλ. Εχει κάποιον παίκτη που θα μπορούσε να παίξει στον ΠΑΟΚ;

«Εχω την Πενιαρόλ στο αίμα μου. Πάντα υπάρχουν παίκτες που θα μπορούσαν να προταθούν στην Ευρώπη και τον ΠΑΟΚ».


-Σου έχει τηλεφωνήσει κάποιος από τον ΠΑΟΚ για να προτείνεις παίκτες;

«Όχι, δεν μου έχει τηλεφωνήσει κάποιος».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.