Μπενζεμά: Κάτι παραπάνω από ένας επιθετικός - Οι κινήσεις στο χορτάρι

Παναγιώτα Χαλκιά18 Μαρτίου 2022

Από το καλοκαίρι του 2009 που εντάχθηκε στο δυναμικό της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Καρίμ Μπενζεμά έχει αποδείξει ότι είναι η πιο έξυπνη κίνηση σε μια εποχή, όπου στο «Μπερναμπέου» έφτασαν οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Κακά, Τσάμπι Αλόνσο, Ραούλ Αμπιόλ.

Ο Πορτογάλος έγινε ο παίκτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στη «Βασίλισσα» στα εννέα χρόνια που έμεινε στις τάξεις της αλλά μετά την αποχώρηση του, ο έμπειρος Γάλλος ηγείται της επίθεσης και εξελίσσεται διαρκώς.

Φέτος, μετρά κατά μέσο όρο 85 λεπτά συμμετοχής και έχει βρει δίχτυα 32 φορές ενώ έχει μοιράσει και 13 ασίστ. Είναι καθοριστικός για το παιχνίδι και μπορεί να δώσει βαθμούς με μια του ενέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανατροπή – πρόκριση της Ρεάλ επί της Παρί στο Champions League.

Αγωνιστικό προφίλ

Είναι ένας ομαδικός παίκτης. Έχει ποιότητα και προσφέρει κάτι περισσότερο από γκολ. Διαθέτει ποικιλία στα τελειώματα του και μπορεί να σκοράρει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Η τεχνική του όταν έχει την μπάλα στα πόδια σε εντυπωσιάζει, διατηρεί εξαιρετικά την ισορροπία του και φροντίζει να είναι ακριβής.

Προτιμά κυρίως να σουτάρει και στοχεύει στις γωνίες του τέρματος αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που η μπάλα φεύγει με τέτοια ταχύτητα από τα πόδια του που οι τερματοφύλακες μοιάζει αδύνατο να την σταματήσουν. Μπορεί να τρυπώσει οπουδήποτε και να εκτελέσει ακόμη και αν στερείται το χώρο.

Δεν επιτρέπει το στενό μαρκάρισμα

Ο Μπενζεμά σπάνια επιτρέπει στους αντίπαλους αμυντικούς να τον μαρκάρουν στενά. Φροντίζει να τους δυσκολεύει αρκετά και να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. 

Τοποθετεί τόσο σωστά το σώμα του ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται η μπάλα, ώστε να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οπτική με το τέρμα. Έτσι, μπορεί να σουτάρει με την πρώτη ή να κάνει μια ντρίμπλα, μια κίνηση για να ξεφύγει και να τελειώσει με το δεύτερο άγγιγμα.


Είναι καλός και στις σέντρες. Μπορεί να είναι ο πιο προφανής στόχος όταν κάποιος θέλει να γεμίσει στην περιοχή και έχει την ικανότητα να τοποθετείται μακριά από τους αντιπάλους του ή αν είναι κοντά να τους ξεφεύγει ώστε να έρθει η μπάλα εκεί που θέλει.

Όταν επιτίθεται, οι κινήσεις του είναι σχετικά απλές. Τρέχει προς το πλάι, προχωρά μπροστά και βασίζεται στο άλμα και στην αίσθηση του συγχρονισμού για να συναντήσει τη σέντρα που θα γίνει.

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η ικανότητα του να επανατοποθετείται στο χώρο όταν η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των συμπαικτών του. Του αρέσει να κινείται ανάμεσα σε δύο αντιπάλους που σημαδεύουν ήδη έναν συμπαίκτη του, παραμένει ελεύθερος και έτοιμος να δεχθεί την πάσα.

Εξαιρετικός στη σύνδεση

Αρέσκεται να επανατοποθετείται στο χώρο κάνοντας τρεξίματα προς τα πίσω. Περιμένει μέχρι οι αντίπαλοι κεντρικοί αμυντικοί να απομακρυνθούν από την αμυντική γραμμή ή να κινηθούν προς κάποιον συμπαίκτη του και εκείνος επιταχύνει και περνά απαρατήρητος στο κενό.

Είναι πολύ καλός στη σύνδεση του παιχνιδιού. Μπορεί να θέλει να τελειώσει τις φάσεις αλλά όταν οι συνθήκες δεν του το επιτρέπουν κινείται προς το πλάι, στα αριστερά συνήθως, και προσπαθεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια καλή ασίστ ή να βρει χώρο να τρυπώσει και να σκοράρει.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητα του να παίρνει τη σωστή απόφαση για το πότε θα πρέπει να παίξει νωρίς και το πότε θα πρέπει να κρατήσει την μπάλα και να περιμένει κάποιο στήριγμα.

Αφού καταφέρει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, φεύγει μπροστά και είτε βγάζει πάσα σε κάποιο συμπαίκτη που βλέπει τέρμα είτε σουτάρει ο ίδιος.


Ο ρόλος 0

Ο Γάλλος έχει οδηγήσει την επίθεση της Ρεάλ στο 4-3-3 ή στο 4-2-3-1 που του αρέσει. Οι κινήσεις που κάνει προς τα αριστερά συμβάλλουν σημαντικά στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Οι αριστεροί μπακ, Μέντι, Μαρσέλο και Αλάμπα, επιδιώκουν να καλύπτουν τακτικά τις θέσεις γύρω από τον Βινίσιους.

Εκεί, ο Μπενζεμά βοηθά προσφέροντας συνδυασμούς πασών ενώ φροντίζει να απομακρύνει και κάποιους αμυντικούς από τη μεγάλη περιοχή και να δημιουργεί κενούς διαδρόμους. Όταν βρει τον κατάλληλο πασάρει ή διεισδύει και σκοράρει.

Δε διστάζει να απομακρυνθεί από το πεδίο βολής του ώστε να προσφέρει μια επιπλέον λύση, ένα ακόμη στήριγμα ενώ δοκιμάζει να σουτάρει και από απόσταση, εφόσον, βρει χώρο. 

Όταν η Ρεάλ χρησιμοποιεί το 4-2-3-1, ο Μπενζεμά προσφέρει επιθετικούς συνδέσμους και στις δύο πλευρές. Συνεργάζεται με τους μπακ και τα αμυντικά χαφ και πότε παρασύρεται στα δεξιά και πότε στα αριστερά τραβώντας και αμυντικούς κοντά του. Έτσι, κάποιος χώρος θα ανοίξει και το ρήγμα πιθανόν να είναι αποτελεσματικό.


Στο 4-3-3 δίνει ιδιαίτερη έμφαση να μείνει στη μεγάλη περιοχή και να κάνει ρευστές κινήσεις. Προσπαθήσει να συνδέσει το παιχνίδι παρέχοντας στήριγμα στις «στενές» διαδρομές και άλλοτε, κινείται προς την αριστερή πλευρά για να δημιουργήσει χώρους.

πηγή φωτογραφιών: wyscout

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.