Μπενφίκα με άγχος και ΠΑΟΚ δίχως…

Αρις Νικολάκης02 Σεπτεμβρίου 2020

Η διαφορά του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα είναι εξαιρετικά, εκθαμβωτικά μεγάλη. Και θα είναι τέτοια μέχρι τις 9 το βράδυ της Τρίτης 15ης Σεπτεμβρίου. Τότε γίνεται η σέντρα του νοκ άουτ αγώνα τους. Σε αυτόν θα φανεί εάν παραμείνει μεγάλη ή εξελιχθεί σε μεγαλύτερη ή, για να λέμε τα πάντα όλα καθώς… μπάλα είναι, εξελιχθεί σε μικρότερη.

Δίχως διάθεση ισοπέδωσης των δεδομένων και με απόλυτο σεβασμό στην μάλλον, κολοσσιαία διαφορά τους (μια ματιά στα μεταγραφικά έξοδα αρκεί για των λόγων μας το ακριβές) θεωρούμε πως ο μέλλοντας αγώνας ΠΑΟΚ- Μπενφίκα δεν έχει σχέση με τους παρελθόντες.

Κι εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε απαριθμώντας τρεις τουλάχιστον, διαφορές:

  1. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει δράμι άγχους. Είναι ήδη στους Ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η Μπενφίκα ακόμη και ως μέγα φαβορί έχει πολλές οκάδες άγχους. Σε περίπτωση αποκλεισμού αποχαιρετά στο μέλλον εισπράξεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν θυμόμαστε να παιζόταν στο παρελθόν τέτοια περίπτωση σε αγώνα των δυο ομάδων.
  2. Είναι ένας Τελικός από εκείνους στους οποίους η απόσταση του Γολιάθ από τον Δαυίδ πολλές φορές μηδενίζεται. Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος αγώνας για να καλυφθούν κενά ή να διορθωθούν λάθη σε αγώνα δρόμου λαγού και χελώνας, κατά τον Αίσωπο. Σε Τελικούς φαβορί κι αουτσάιντερ είναι πλάτη με πλάτη. Με το φαβορί να έχει να χάσει ενώ το αουτσάιντερ να έχει να κερδίσει. Και…
  3. Οι Πορτογάλοι είναι κατά παράδοση μοιρολάτρες. Φαίνεται και στα δημοσιεύματα του Τύπου τους για την κλήρωση με τον ΠΑΟΚ. Στην πορτογαλική ομάδα φοβούνται τον αποκλεισμό περισσότερο από τον ελληνική. Για τη μία θα είναι καταστροφή. Για την άλλη; Αποτυχία! Φαίνεται - ή έτσι το βλέπουμε εμείς - στις αντιδράσεις τους πως δεν έβαλαν το ένα πόδι πάνω στον άλλο επειδή θα παίξουν στην Τούμπα.

Πριν την εκστρατεία στη Ρωσία ο Μέγας Ναπολέων είχε πει: «Έκανα όλους τους δυνατούς υπολογισμούς με απόλυτη ακρίβεια. Κάνει κι η μοίρα τους υπόλοιπους». Δεν του στάθηκε η μοίρα. Και καταστράφηκε έχοντας πατήσει το κατώφλι της Μόσχας. Η μοίρα… Αυτή την οποία φαίνεται, να φοβούνται οι Πορτογάλοι μετά τις 3/3 νίκες/επισκέψεις τους στην Τούμπα.

Ναι, δε λέμε. Η μοίρα δεν παίζει μπάλα. Έτσι είναι αλλά… Στο μυαλό οι σκέψεις παίζουν. Γι’ αυτό σας λέμε. Θα είναι άθλος η πρόκριση του ΠΑΟΚ. Η Μπενφίκα είναι το θεριό. Για να προκριθεί πρέπει να νικήσει. Δεν τρέφουν αυταπάτες στην Τούμπα. Προσγειωμένοι είναι.

Δε θα πέσουν όμως, αμαχητί. Κι έχουν για πρώτη φορά μετά από 3/3 ήττες στην Τούμπα ολοκληρωτικά απόλυτη απαλλαγή από το άγχος της νίκης. Αυτό είναι φορτωμένο στις πλάτες της αντιπάλου τους. Είναι ένα στοιχείο το οποίο διαμορφώνει εξελίξεις. Υπό την προϋπόθεση πως ο αδύνατος υπερβάλλει εαυτόν κόντρα στον δυνατό!

ΥΓ 1: Λοιπόν, γι’ αυτές τις (κατά την πάντα ταπεινή, άποψη μας) ντεμέκ κόντρες στον χώρο της διαιτησίας… Επιτρέψτε μας - θερμά σας παρακαλούμε – να κρατούμε μικρό καλάθι. Πολύ μικρό καλάθι. Και πού είστε; Μακάρι να διαψευσθούμε. Εάν κι εφ’ όσον κι όταν διαψευσθούμε…

ΥΓ 2: Εμείς γνωρίζουμε πως στην αναμπουμπούλα χαίρονται οι λύκοι! Γι’ αυτό κι ουκ ολίγες φορές τις προκαλούν. Βγάζοντας καπνό δίχως φωτιά! Παράδειγμα; Η σχέση τού Ιβάν Σαββίδη με την ΠΑΕ Ξάνθη!

ΥΓ 3: Ουδεμία σύμπτωση υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα έχουν πάψει να είναι συμπτώσεις καιρό, πολύ καιρό τώρα! Τυχαίο γεγονός δεν υπάρχει. Και κάθε ένα έχει διπλή ανάγνωση. Κατά κανόνα, τουλάχιστον.

ΥΓ 4: Μαύρισε η ψυχή μας. Σκοτείνιασε το μυαλό μας με τα είκοσι γερόντια που χάθηκαν τόσο άδικα και τόσο άσχημα από τον Κορωνοϊό στη Μονάδα του Ασβεστοχωρίου! Έζησαν τόσα χρόνια, για να χαθούν έτσι γιαγιάδες και παππούδες ; Έλεος, άνθρωποι. Ψυχές ήταν…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.