Μπεναλουάν: Ένας αλληλέγγυος με σπουδαίο παρελθόν και παρόν ψάχνει τη δεύτερη ευκαιρία

Κωστής Παναγιώτου08 Απριλίου 2022

Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δεν σταματάνε στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Πολλοί αθλητές ανά τον κόσμο έχουν δείξει και την ανθρώπινη πλευρά τους, βοηθώντας συνανθρώπου μας. Ο Γιοάν Μπεναλουάν ανακαλώντας στη μνήμη του τις θυσίες των γονιών του, για να του παρέχουν ένα πιάτο φαγητό, βγήκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και μοίρασε φαγητό στους άστεγους της πόλης.

Από τις γειτονιές της Νότιας Γαλλίας, στα γήπεδα της Ιταλίας και στο όνειρο της Premier League. Η καριέρα του Γαλλοτυνήσιου αμυντικού του Άρη έχει περάσει από χίλια κύματα, ενώ το 2012 βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία βιασμού.

Τα πρώτα χρόνια στη Serie A και η δικαίωση

Σε ηλικία 14 ετών πήρε την απόφαση να αφήσει τη σιγουριά και την ασφάλεια της οικογενειακής στέγης, μετακομίζοντας στη κεντρική Γαλλία με σκοπό να ενταχθεί στις ακαδημίες της Σεντ Ετιέν. Έξι χρόνια μετά, το 2007, υπογράφει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο και ξεκινάει το όνειρο του, καταγράφοντας 80 συμμετοχές με το γαλλικό σύλλογο.

Ο 2010 η Τσεζένα τον αποκτά έναντι 1,1 εκατ. ευρώ. Η μαχητικότητά και το πάθος του κεντρίζουν το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων και παρότι η ομάδα του υποβιβάστηκε στη Serie B εκείνος κέρδισε ένα ακόμη συμβόλαιο στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, φορώντας πλέον τη φανέλα της Πάρμα.

Το καλοκαίρι του 2012, όμως, για τον Μπεναλουάν ήταν από τα πιο δύσκολα. Η κατηγορία του ομαδικού βιασμού επισκίασε τα πάντα στη ζωή του, με τον ίδιο και τον άλλοτε συμπαίκτη του στη Σεντ Ετιέν, Μπαφέτιμπι Γκομίς, να αρνούνται από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες.

Η δικαίωση των δύο ποδοσφαιριστών έρχεται το Δεκέμβριο του 2013, με τον δικηγόρο του Μπεναλουάν να δηλώνει την ημέρα της αθώωσης του πελάτη του: «Από την αρχή, τίποτα σε αυτόν τον φάκελο δεν δικαιολογούσε κατηγορία βιασμού».

Στην Πάρμα ο Γιοάν πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, αγωνιζόμενος σε 23 αγώνες ( 1.807 λεπτά ). Το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν κυκλοφόρησαν φήμες περί ενδιαφέροντος της Ρεάλ Μαδρίτης και άλλων κορυφαίων συλλόγων, με τον ίδιο να επιλέγει να παραμείνει στην Πάρμα και να εξαργυρώσει την εμπιστοσύνη του τότε προπονητή του, Ρομπέρτο Ντοναντόνι.

Το όνειρο της Premier League διακόπηκε απότομα, αλλά δεν τα παράτησε και επέστρεψε

Το πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2013/14 στην ιταλική ομάδα δεν ήταν ανάλογο και χάνει τη θέση του βασικού. Τον Ιανουάριο αποφασίζεται να δοθεί δανεικός στην Αταλάντα, με την οποία αγωνίζεται σε 18 αναμετρήσεις, πείθοντας τους "μπεργκαμάσκι" να τον αποκτήσουν, βγάζοντας από τα ταμεία τους 1 εκατ, ευρώ.

Ακολουθεί μια γεμάτη σεζόν με την ομάδα του Μπέργκαμο, με 29 συμμετοχές ( 2.369 λεπτά ). Η Λέστερ και Κλαούντιο Ρανιέρι το καλοκαίρι του 2015 βλέπουν στο πρόσωπο του Μπεναλουάν τον παίκτη που θα πλαισιώσει την αμυντική γραμμή των αλεπούδων, ξοδεύοντας 7 εκατ. ευρώ ( 5 εκατ. λίρες ).

Ο Γαλλοτυνήσιος δεν πείθει τον Ιταλό τεχνικό και παραχωρείται με τη μορφή δανεισμού στη Φιορεντίνα. Ένας τραυματισμός, όμως, του στερεί τη συμμετοχή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των "βιόλα" και στο τέλος της σεζόν επιστρέφει στη Λέστερ, η οποία είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Αγγλίας.

Ο Ρανιέρι συνεχίζει να μην τον εμπιστεύεται και παρακολουθεί την ομάδα, κατά κύριο λόγο, από τις εξέδρες. Ο Ιταλός τεχνικός, μετά από ένα σερί ηττών, αποχωρεί από τον αγγλικό σύλλογο και ο Μπεναλουάν αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά, με τον Κρεγκ Σέξπηρ να του δίνει φανέλα βασικού.

Οι αλεπούδες παρότι βρίσκονταν σε άσχημη βαθμολογική θέση στην Premier League, είχαν καταφέρει να περάσουν στα προημιτελικά του Champions League, απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι τραυματισμοί, αλλά και οι καλές εμφανίσεις του νυν αμυντικού του Άρη, πείθουν τον Σέξπηρ να ξεκινήσει στην ενδεκάδα τον Μπεναλουάν, οποίος πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση στο Βιθέντε Καλντερόν.

Μετά από δυόμισι χρόνια στις αλεπούδες, γεμάτος από εμπειρίες, μετακομίζει τον Ιανουάριο του 2019 σε ένα από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της Αγγλίας, στη Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Εκεί ζει μια από τα ίδια. Το πρώτο εξάμηνο παίρνει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι και πραγματοποιεί 14 εμφανίσεις ( 1.217 λεπτά ). Η αποχώρηση του Μάρτιν Ο΄Νιλ σε συνδυασμό με έναν τραυματισμό στη μέση τον αφήνουν εκτός επιλογών του νέου προπονητή της Νότιγχαμ. Με αποτέλεσμα τη σεζόν 2019/20 να αγωνιστεί μόλις δύο φορές ως αλλαγή.

Από βασικός… τώρα ψάχνει τη δεύτερη ευκαιρία

Ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη ως ελεύθερος από το Νησί έψαχνε την ομάδα που θα τον εμπιστευτεί και θα του δώσει ξανά ρόλο στο πλάνο της.

Την πρώτη χρονιά στον Άρη βρήκε τα πατήματά του, με τον Άκη Μάντζιο να μοιράζει το χρόνο ανάμεσα σε εκείνον και τους Δεληζληση, Ρόουζ. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε 18 αναμετρήσεις ( 1.346 λεπτά ), περνώντας ως αλλαγή σε τρεις αγώνες.

Η φετινή σεζόν δεν εξελίχθηκε ανάλογα για τον ίδιο, οι μεταγραφές των Φαμπιάνο και Μπράμπετς παραγκώνισαν τον Μπεναλουάν. Πριν την αποχώρηση του Μάντζιου κατέγραψε 4 εμφανίσεις, δύο ως βασικός στα παιχνίδια με την Αστάνα.

Στην εποχή του Χερμάν Μπούργος είδε ξανά την πόρτα της βασικής ενδεκάδας στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα (3/4), αγωνιζόμενος στην τριάδα της άμυνας. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι και ο Μπεναλουάν ψάχνει τη δεύτερη ευκαιρία στην ομάδα των "κίτρινων".

Η αλληλεγγύη και το φιλανθρωπικό του έργο

Μπορεί φέτος ο 35χρονος αμυντικός να μην έλαμψε στα ελληνικά γήπεδα με την παρουσία του, αλλά έξω από αυτά έβαλε το καλύτερο γκολ της καριέρας του.

Ο Γιοάν Μπεναλουάν δημιούργησε ένα κίνημα αλληλεγγύης, προσφέροντας φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης στους άστεγους της Θεσσαλονίκης.

«Το ποδόσφαιρο αντιπροσωπεύει μόλις το 50% της ζωής μου, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο δεν είναι τα χρήματα που φέρνει, είναι όλες οι πόρτες που μπορεί να ανοίξει σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησα τη φιλανθρωπία ήδη όταν ήμουν στην Αγγλία, γιατί στην Αγγλία, έχεις πολύ κόσμο στο δρόμο. Το έκανα αυτό για τον εαυτό μου. Μετά ξεκίνησα στη Θεσσαλονίκη. Ήμουν με έναν φίλο. Τράβηξε μια φωτογραφία και μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο πολλοί άνθρωποι είπαν ότι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν ή κάνουν κάτι παρόμοιο. Έτσι, συνειδητοποίησα ότι μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ένα κίνημα», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Προσθέτοντας: «Είναι καλό αν μπορείτε να βοηθήσετε. Νιώθω ότι είμαι πραγματικά τυχερός. Όχι επειδή είμαι ποδοσφαιριστής, αλλά είμαι τυχερός που ζω σε ένα σπίτι, είμαι τυχερός που τρώω δείπνο και είμαι τυχερός που έχω κάποιους ανθρώπους γύρω μου μόνο για να μιλάνε, μόνο για να αγαπούν. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν αυτή την αγάπη επειδή ζουν στο δρόμο. Έτσι, προσπαθώ να τους φέρω φαγητό, ρούχα και φάρμακα, αλλά και αγάπη».

Ο Γαλλοτυνήσιος δεν έζησε μια ζωή με χρυσά κουτάλια και πιρούνια, αλλά έχει μάθει να εκτιμά τα απλά και καθημερινά πράγματα στη ζωή. Μετά από 15 χρόνια επαγγελματικής καριέρας είναι πλέον με γεμάτες τις αποσκευές του και όχι όπως νομίζουμε εμείς.

«Μετά από 15 χρόνια που παίζω ποδόσφαιρο, γνωρίζω πολύ κόσμο. Δημιούργησα πολλές σχέσεις με διαφορετικούς ανθρώπους και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι σημαντικό για τις αποσκευές που κουβαλάω στη ζωή μου. Όταν μπήκα στο ποδόσφαιρο, οι αποσκευές μου ήταν πραγματικά άδειες. Τώρα μετά από τόσα χρόνια, βγαίνω με κάτι γεμάτο. Δεν μιλάω για χρήματα ή υλικά πράγματα. Φυσικά, αν είσαι έξυπνος και κάνεις καλές επενδύσεις, μπορείς να προγραμματίσεις για το μέλλον. Αλλά αυτό που εννοώ, οι αποσκευές μου είναι γεμάτες σχέσεις».

Οι φιλανθρωπικές δράσεις του Μπεναλουάν τον οδήγησαν να είναι υποψήφιος για το βραβείο Merit Awards ( Βραβεία Αξίας ) της FIFPro.

Ο αθλητισμός χρειάζεται και άλλους όπως ο Γιοάν Μπεναλουάν, γιατί η δημοσιότητα δεν προσφέρει μόνο δόξα και χρήματα, αλλά και την ευκαιρία να στείλεις το δικό σου μήνυμα και να παρασύρεις μαζί σου και άλλους ανθρώπους για μια κοινωνία καλύτερη. Και προπαντός ίση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.