Μπέλλος: «Οι επιδοματικές πολιτικές στοχεύουν στην κατανάλωση, έχουν στοιχεία αύξησης του πληθωρισμού»

Metrosport Team29 Δεκεμβρίου 2022

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο διδάκτωρ οικονομικών επιστημών Σωτήρης Μπέλλος και μίλησε για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και την κατάσταση στην οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τόνισε ότι η περίοδος χάριτος λόγω της πανδημίας τελειώνει και θα επιστρέψουν οι όροι των μνημονίων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπέλλος δήλωσε:

«Για τον απλό καταναλωτή είναι ευπρόσδεκτα αυτά τα επιδόματα. Θα χαρούμε να τα δούμε στο πορτοφόλι μας. Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η δράση είναι συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης μετά από την περίοδο της πανδημίας. Γίνεται σε όλη την Ευρώπη,. Και στην Ισπανία το ΦΠΑ από τα βασικά αγαθά εξαλείφεται. Αυτό είναι ένα είδος δαπάνης.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες. Πρώτον για να δοθούν αυτά τα χρήματα από κάπου πρέπει να παρθούν. Ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης είναι κοινοτικό. Υπάρχουν ταμεία για τους απόρους, για την ανεργία. Υπάρχει και εθνική συμμετοχή. Άρα είναι δικά μας λεφτά η θα παρθούν μέσω δανεισμού. Η να προορίζονταν για άλλες δράσεις και να άλλαξαν «προορισμό».

Δεύτερον, οι επιδοματικές πολιτικές στοχεύουν στην κατανάλωση. Δεν μπορούν να παράξουν σε μια οικονομία μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Από μόνες τους έχουν στοιχείο αύξησης πληθωρισμού. Πέραν αυτού, αυτές οι δράσεις δίνουν λανθασμένο μήνυμα. Προ ημέρων άκουσα έναν κρεοπώλη να λέει “ας δοθούν για να προχωρήσουμε κι εμείς σε αυξήσεις στις τιμές”. Άρα αυτοαναιρείται το μέτρο.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ράλι των διεθνών τιμών λόγω του ενεργειακού κόστους. Πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαμε την πανδημία όπου η οικονομία δέχτηκε τεράστιο πλήγμα. Πολλές παραγωγικές χώρες πάραξαν πρώτα για τις ίδιες, για τις δικές τους ανάγκες, και μετά προχώρησαν σε εξαγωγές. Ουσιαστικά η καμπύλη της προσφοράς μετατοπίστηκε προς τα αριστερά και αυξήθηκαν οι τιμές. Μέτρα για να πάει η καμπύλη προς τα δεξιά για να πέσουν οι τιμές έχουν παρθεί;

Επίσης στην Ελλάδα είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Σε τέτοιες περιόδους αυξάνεται η κρατική δαπάνη γιατί η κάθε κυβέρνηση θέλει να ωραιοποιήσει την εικόνα της, Σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνεται ο κρατικός δανεισμός και η περίοδος είναι καλή; Μας παίρνει; Μην χρειαστούμε δανεισμό και για τα επιδόματα. Το χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί το 2010 ήταν κοντά στο 140% του ΑΕΠ και τώρα είναι κοντά στο 200% του ΑΕΠ. Κατά την περίοδο της πανδημίας το χρέος όλων των χωρών αυξήθηκε. Δόθηκαν κεφάλαια αλλά και η περίοδος χάριτος τελειώνει και θα μπούμε στους όρους των μνημονίων που είχαν υπογραφεί».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.