Μπέλλος: «Η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας είναι πιο κοντά»

Metrosport Team23 Μαΐου 2023

Στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο Καθηγητης Οικονομικων και χρηματοοικονομικών στο ευρωπαϊκό τμήμα του Πανεπιστημίου του York , στο city college στη Θεσσαλονίκη , Σωτήρης Μπέλλος και μίλησε για τις επιπτώσεις που είχε το αποτέλεσμα του πρώτου εκλογικού γύρου στην οικονομία της χώρας και στο μέλλον αυτής. 

Συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Οι προοπτικές ύπαρξης μίας σταθερής κυβέρνησης η οποία θα παραμείνει πιστή στις διεθνείς υποχρεώσεις της αποτελεί εγγύηση για τις αγορές και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αλλά και τους οίκους αξιολόγησης. 

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην πορεία των ελληνικών 10ετών ομολόγων χθες (3,80%), η απόδοση των οποίων συνέχισε την καθοδική τους πορεία. Να σημειωθεί ότι η πορεία των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι πολύ καλύτερη από αυτήν άλλων χωρών όπως π.χ της Ιταλίας (4,35%). Αντίστοιχη ευφορία συναντήθηκε και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο δείκτης παρουσίασε αύξηση της τάξης του 6%, αντανακλώντας ένα κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε στους χρηματιστηριακούς κύκλους.

Πηγή: Trading Economics

Αντιμετωπίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα από αυτήν και μόνο την οπτική γωνία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πολυπόθητη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας έρχεται πιο κοντά. Τώρα το εάν αυτή θα έλθει πριν από τη νέα εκλογική αναμέτρηση ή αμέσως μετά, είναι κάτι που είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Σαφώς εάν αυτό γίνει πριν τις δεύτερες εκλογές, αναμφισβήτητα θα αποτελεί ένα πολύ δυνατό πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα του κόμματος που ήρθε πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μάϊου.

Όταν αυτό θα λάβει χώρα, θα αποτελεί μία εξέλιξη η οποία σίγουρα θα σημάνει τη δυνατότητα της Ελλάδας να κάνει χρήση μίας σημαντικής και πρόσθετης πηγής χρηματοδότησης, η οποία παρέμενε κλειστή για τη χώρα για 13 χρόνια, δηλαδή από την, προ-μνημονίων, εποχή. Αυτό σίγουρα θα είναι μία σημαντική αλλαγή, γιατί η πρόσβαση σε διεθνείς κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές μπορεί υπό προϋποθέσεις χρηστής διαχείρισης, να βοηθήσει μία χώρα με πολλούς τρόπους. Μην ξεχνάμε ότι η πρόσβαση σε κεφάλαια αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους ισχύος και ευημερίας.

Παραμένοντας στο διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να μη λησμονείται το γεγονός ότι οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας από τα μνημόνια, οι οποίες είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, επανέρχονται σε ισχύ και θα πρέπει η χώρα να προσαρμοσθεί στις νέες αυτές συνθήκες, οι οποίες είχαν κάπως παραμερισθεί όλο αυτό το διάστημα. Και είναι ενδεικτικό ότι οι εταίροι μας τις υπενθυμίζουν αυτές τις υποχρεώσεις μετ’ επιτάσεως πλέον.

Σύμφωνα βέβαια με τις δηλώσεις της κυβέρνησης, η οικονομία βρίσκεται σε ισχυρή και ανοδική τροχιά και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις. Δεν πρέπει να παραβλέπεται όμως το γεγονός ότι το κρατικό χρέος, όπως έχει αναφερθεί και παλιότερα, έχει ανέλθει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνα στα οποίο ήταν, όταν η χώρα εισήλθε στην εποχή των μνημονίων.

Τώρα όμως υπάρχει κάτι το οποίο, είναι πολύ απειλητικό και αυτό δεν είναι άλλο από τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων βάσης. Τις τελευταίες ημέρες, τόσο η ΕΚΤ όσο και η FED αναφέρθηκαν ξανά στη συνέχιση της πολιτικής τους για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, στα πλαίσια του ανένδοτου αγώνα που έχουν κηρύξει ενάντια στην αύξηση του του πληθωρισμού. 

Η άνοδος των επιτοκίων όμως είναι κάτι που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στον καταναλωτή, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών έχει χρέη, η εξυπηρέτηση των οποίων θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι είναι. Επίσης, και οι επιχειρήσεις θα βιώσουν μία αύξηση του λειτουργικού τους κόστους από την αύξηση των επιτοκίων, η οποία στη συνέχεια θα περάσει στα προϊόντα και μετά στους καταναλωτές. Αυτά τα επακόλουθα της αύξησης των επιτοκίων από μόνα τους ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Οι δε Τράπεζες μπορεί να θεωρείται ότι με την αύξηση των επιτοκίων θα αυξήσουν την κερδοφορία τους (όπως φάνηκε και στα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2023), αλλά από την άλλη θα πρέπει να αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός δανείων να χαρακτηριστούν ως μη εξυπηρετούμενα ( όπως και ήδη γίνεται). Να αναφερθεί δε ότι το πάγωμα των επιτοκίων που αποφασίσθηκε πριν λίγο καιρό δεν είναι κάτι που θα κρατήσει επί μακρόν και ότι το εν λόγω μέτρο είχε περισσότερο ένα προεκλογικό χαρακτήρα.

Όλο αυτό το πλέγμα συνθηκών εγκυμονεί ένα σημαντικό κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα, καθώς τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένες προβλέψεις, πιθανόν σε ανάγκες διαγραφής απαιτήσεων (δανείων) με απομειώσεις κεφαλαίων και πιθανόν εκ νέου ανάγκης ανακεφαλαιοποιήσεων στο μέλλον. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις στο παρελθόν ήταν κάποιες από τις βασικές αιτίες των μνημονίων.

Σε αυτήν τη διάσταση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το γεγονός των μη εξυπηρετούμενων δανείων σχετίζεται άμεσα και με το θέμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι θα συνεχισθούν, όπως είναι προγραμματισμένο, μετά και τη σχετική πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Επομένως το νέο πεδίο που διαμορφώνεται έχει και θετικές προοπτικές, αλλά και αρνητικές. Το ποιες θα επικρατήσουν είναι μία πολύ δύσκολη συνάρτηση, η οποία εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.