Μπάσκετ: Ο Νάντο Ντε Κολό, ξεπέρασε τον Γκάλη-Κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών

Metrosport Team03 Φεβρουαρίου 2023

Ιστορία έγραψε ο Νάντο Ντε Κολό στον αγώνα της Βιλερμπάν με τη Βίρτους Μπολόνια για την 23η αγωνιστική της Turkish Airlines EuroLeague καθώς ξεπέρασε στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στα Κύπελλα Ευρώπης μπάσκετ τον θρυλικό Νίκο Γκάλη.

Ο Γάλλος γκαρντ χρειαζόταν μόλις 2 πόντους για να φτάσει και 3 για να ξεπεράσει στην πρώτη θέση τον «Γκάνγκστερ». Στο συνέβη όταν το ρολόι του Astrobal έδειχνε 3 λεπτά μετά την έναρξη όταν και σημείωσε τον τρίτο του πόντο στον αγώνα ο οποίος ήταν ο υπ’ αριθμόν 4.905. Ετσι ξεπέρασε τον μυθικό Έλληνα μπασκετμπολίστα ο οποίος ολοκλήρωσε την πορεία του Κύπελλα Ευρώπης στις 6 Οκτωβρίου 1994 σε αγώνα του Παναθηναϊκού εναντίον της Μπουντιβέλνικ Κιέβου.

Η πορεία του Ντε Κολό

Όταν ο Νίκος Γκάλης έπαιζε τον τελευταίο του ευρωπαϊκό αγώνα, ο Νάντο Ντε Κολό ήταν μόλις 7 ετών αφού γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1987, 9 μέρες μετά τον θρίαμβο της Εθνικής μας στο Ευρωμπάσκετ του 1987 επί της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Γάλλος αρχισκόρερ έδωσε τον πρώτο του ευρωπαϊκό αγώνα στην Ελλάδα. Ήταν 20 Νοεμβρίου 2007 με τη φανέλα της Σολέ υπό τις οδηγίες του Τούρκου προπονητή Ερμάν Κουντέρ σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του EuroCup της FIBA τη σεζόν 2007-08 κόντρα στην ΑΕΚ. Η Σολέ ηττήθηκε με 91-82 αλλά ο πρωτάρης Ντε Κολό είχε 21 πόντους με 8/17 δίποντα, 1/2 τρίποντα και 2/3 βολές σε 32 λεπτά συμμετοχής. Χρειάστηκε 15 χρόνια και περίπου 3 μήνες για να ξεπεράσει τον Έλληνα θρύλο του μπάσκετ.

Αγωνίστηκε κατά σειρά σε Σολέ, Βαλένθια, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενέρμπαχτσε και Βιλερμπάν με ένα διάλειμμα 2,5 ετών στις ΗΠΑ στο NBA με τους Σαν Αντόνιο Σπερς και τους Τορόντο Ράπτορς και στη G-League με τους Austin Toros.

Αναλυτικά οι 4.905 πόντοι του στα Κύπελλα Ευρώπης:

Σολέ: 398 πόντοι (FIBA Europe Cup)

Βαλένθια: 598 πόντοι (FIBA Europe Cup, ULEB Cup, EuroLeague)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2.496 πόντοι (EuroLeague)

Φενέρμπαχτσε: 1.138 πόντοι (EuroLeague)

Βιλερμπάν: 276 πόντοι (EuroLeague)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.