Μπαντού Εντιαγέ: Τα 23,5 εκατ. σε έξι μήνες - Από την Αφρική στη Σκανδιναβία

Metrosport Team18 Αυγούστου 2021

Επιμέλεια: Κωστής Παναγιώτου

Γεννημένος στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, στο Ντακάρ, κάνοντας τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα του Πατρίκ Βιερά, την Diambars Football Club. Ο Μπαντού Εντιαγέ ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη και η πoρεία του μόνο τυχαία δεν είναι. 

Από το Ντακάρ στη Νορβηγία και οι σπουδές που πήγαν να σταθούν εμπόδιο

Σε ηλικία 13 ετών εντάσσεται στην ακαδημία της Diambars FC. Το ξεκίνημά του μόνο εύκολο δεν ήταν, οι απογοητεύσεις ήρθαν από νωρίς, με αρκετούς συμπαίκτες του να κάνουν το επόμενο βήμα, ενώ εκείνος να μένει στάσιμος. 

Οι γονείς του μικρού Εντιαγέ είχαν άλλες βλέψεις για τον γιο τους, σκοπεύοντας να σπουδάσει και να μην επικεντρωθεί μόνο στο ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του είπε τότε χαρακτηριστικά: «Λατρεύω το ποδόσφαιρο, αλλά είμαι πρώτα από όλα γονέας και πρέπει να λάβω υπόψη το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο υπόκειται κάθε είδους τυχαιότητα».

Έτσι ο μικρός, μη θέλοντας να απογοητεύσει τους γονείς του, απέκτησε το απολυτήριό του με ειδίκευση στη λογοτεχνία προτού σπουδάσει νομικά και διοίκηση σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το πάθος για το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να το τιθασεύσει. Έτσι παράλληλα με τις σπουδές του αγωνιζόταν στη Σενεγάλης κάτω των 23 ετών, αλλά ήταν ασυνεπής και οι προπονητές δυσκολεύονταν να βρουν ποια θέση του ταιριάζει καλύτερα.

Ένα τουρνουά στη Νορβηγία ήταν ευκαιρία που έψαχνε για να μετακομίσει στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι της Μπόντε/Γκλιμτ ενθουσιάστηκαν και τον υπέγραψαν. Η προσαρμογή ενός Αφρικανού σε ένα τόσο ψυχρό κλίμα ήταν δύσκολη αλλά όχι για εκείνον.

«Δεν είχα ξαναδεί χιόνι, εκτός από την τηλεόραση. Αλλά σταδιακά έμαθα να μην με ενδιαφέρει ο καιρός, Κάνει κρύο, μετά κρύο. Πήρα αυτή τη στάση από τους γονείς μου, είναι σημαντικό να μπορείς να προσαρμοστείς.»

Την πρώτη του χρονιά στην ομάδα ανακηρύχθηκε "Παίκτης της Χρονιάς", με τους οπαδούς της ομάδας να φωνάζουν: «Badou, Badou, what you gonna do?»

Η κλήση στη Εθνική Σενεγάλης μεγάλος πόθος του


Η παραμονή του στη χώρα της Σκανδιναβίας, τον άφηνε στην αφάνεια και η κλήση στην Εθνική καθυστερούσε σε σχέση με τους συμπαίκτες του, Σάιντο Μανέ και Ιντρισά Γκεγέ. 

Η μετακίνηση του στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Οσμάνλισπορ, άνοιξε της πόρτες της Σενεγάλης, ειδικά μετά την πρόληψη του Αλιού Σισέ, στη θέση του προπονητή. 

Το 2018, ένα από τα όνειρα του εκπληρώνονται με τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Η πρώτη του συμμετοχή ήρθε στο παιχνίδι με την Ιαπωνία, συμπαίκτης του σε εκείνο τον αγώνα ήταν ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, ο Μούσα Γουαγκέ.

Δαπανήθηκαν 23,5 εκατομμύρια σε έξι μήνες 


Η παρουσία του στην Τουρκία και στα "λιοντάρια" ανάγκασε τη Γαλατάσαράϊ το καλοκαίρι του 2017 να δαπανήσει για την απόκτησή του 7,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Έξι μήνες πέρασαν από την υπογραφή του και η Στόουκ χτυπάει την πόρτα της τουρκικής ομάδας, βγάζοντας από τα ταμεία της 14 εκατ. λίρες (16.000.000 ευρώ). Τη σεζόν 2017/18 αγωνίστηκε 13 φορές στην Premier League, πετυχαίνοντας 2 γκολ. Έλαμψε στη μεσαία γραμμή του αγγλικού συλλόγου για το υπόλοιπο της σεζόν, αλλά δεν μπορούσε να σώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό

Ο Εντιαγέ επιστρέφει στη "Γαλατά", με τη μορφή δανεισμού, και μαζί της κερδίζει το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

Ακολουθεί ακόμη ένας τίτλος στη γειτονική χώρα, αυτή τη φορά με την Τραμπζονσπόρ (2019/20) κατακτώντας το κύπελλο Τουρκίας. 

Μετά από ένα μικρό πέρασμα στη Σαουδική Αραβία η μοίρα τον έφερε στη χώρας μας. Η δίψα για το ποδόσφαιρο μεγάλη, το ταλέντο του αδιαμφησβήτητο, θα μας απασχολήσει σίγουρα ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.