Μπαλτάζαρ: «Εύστροφος ο Φιλίπε Σοάρες, έτοιμος να αντιμετωπίσει την πίεση της Τούμπας»

Πέτρος Χαριζακλής20 Φεβρουαρίου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Ο Φιλίπε Σοάρες ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Μπενφίκα. Δεν κατάφερε να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα των «αετών» και έτσι πήρε την απόφαση να μεταγραφή στην Εστορίλ που βρισκόταν στην δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας. Στο δεύτερο μισό της σεζόν, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ, είχε προπονητή τον πρώην προπονητή του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕ Λεμεσού, Μπρούνο Μπαλτάζαρ.

Το Metrosport.gr εντόπισε τον 44χρονο τεχνικό στην πατρίδα του την Πορτογαλία, όπου περιμένει την βίζα αν εκδοθεί για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να προπονήσει την Ρότσεστερ, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Τζέιμι Βάρντι.

Ο Μπαλτάζαρ μας μίλησε για τον τρόπο παιχνιδιού του Φιλίπε Σοάρες, τους λόγους που τον έκαναν να τον έχει βασικό στην Εστορίλ, τις αδυναμίες του, το αν μπορεί να αντέξει την πίεση της Τούμπας και μιας μεγάλης ομάδας όπως ο ΠΑΟΚ ενώ σχολίασε και το αν έχει χαρακτηριστικά ηγέτη.


-Καλησπέρα Μπρούνο. Τι κάνεις; Πως είναι τα πράγματα στον κορωνοϊό;

«Δεν έχουμε πολλούς περιορισμούς, είχαμε το πικ της κατάστασης πριν 3 βδομάδες. Τώρα σταδιακά πέφτουν τα νούμερα και οι περιορισμοί αίρονται».

-Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;

«Φτιάχνω το ρόστερ της νέας μου ομάδας (σ.σ. Ροτσέστερ), περιμένω τη βίζα για να πάω στις ΗΠΑ. Υπήρχε ενδιαφέρον από την Ελλάδα μερικές φορές. Οταν ήμουν στον ΑΠΟΕΛ to 2018 με ήθελε ο Παναιτωλικός, αργότερα όταν ήμουν στη Νότιγχαμ Φόρεστ με ήθελε ο Αρης αλλά πήγαινε καλά και δεν έγινε τίποτα. Όλα ήταν προφορικά, δεν έγινε τίποτα. Κάποια στιγμή μπορεί να έρθω στην Ελλάδα, ξέρω την ελληνική νοοτροπία είναι ίδια με την Κύπρο, μπορώ να την διαχειριστώ».

-Πώς πήρες την απόφαση να μετακομίσεις στις ΗΠΑ για να προπονήσεις;

«Είναι μια νέα λίγκα, θα παίζουμε κόντρα στις Β ομάδες των ομάδων του MLS, στόχος είναι να πάω στο MLS. Ο Βάρντι αγόρασε την ομάδα (σ.σ. Ρότσεστερ), ο ατζέντης του με προσέγγισε, είναι μια πρόκληση για μένα, είμαι ενθουσιασμένος».


«Ολοκληρωμένος μέσος, ώριμος για την ηλικία του»


-Πάμε να μιλήσουμε για τον Φιλίπε Σοάρες. Τον είχες παίκτη στην Εστορίλ για έξι μήνες και μαζί σας έπαιξε 16 παιχνίδια. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να τον επιλέξεις;

«Είναι δυνατός box to box μέσος, είναι νεαρός. Η 2η κατηγορία είναι μια δυνατή κατηγορία, ο Σοάρες είναι ένας ολοκληρωμένος μέσος, είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του. Με την μπάλα στα πόδια μπορεί να επιτεθεί, να μπει στην περιοχή, να δημιουργήσει. Χωρίς την μπάλα παίζει σε υψηλή ένταση, μπορεί να κάνει τάκλιν, είναι καθαρό 8άρι. Πήγε στην πρώτη κατηγορία και εξελίχθηκε αλλά το ταλέντο υπήρχε. Ήταν πολύ σημαντικός παίκτης στην Εστορίλ».

-Είναι καλύτερος σε σύστημα 4-3-3 ή του ταιριάζει κάποιο άλλο; Είναι περισσότερο 8άρι ή 10άρι;

«Είναι ένας τακτικά έξυπνος παίκτης, καταλαβαίνει το παιχνίδι, το 4-3-3 είναι το καλύτερο για αυτόν. Βέβαια μπορεί να προσαρμοστεί, μπορεί να παίξει ακόμη στο 4-4-2. Είναι εύστροφος ποδοσφαιριστής. Μπορεί να παίξει και σαν 10άρι αν χρειαστεί. Πρεσάρει, κλέβει».

-Του αρέσει περισσότερο να σκοράρει ή να πασάρει ή να δημιουργεί παιχνίδι;

«Του αρέσει περισσότερο να πασάρει και να δημιουργεί. Μπαίνει στην περιοχή, έχει τρεξίματα, δεν τον προλαβαίνουν οι αμυντικοί, έρχεται από πίσω σαν κρυφός επιθετικός. Κάποιες φορές κάνει κινήσεις 10αριού αλλά δεν είναι. Παίζει κάθετα».


-Οσο ήταν μαζί σου στην Εστορίλ, υπήρξε κάποια πρόταση από ευρωπαϊκή ομάδα για να τον αποκτήσει;

«Ναι τον ήθελαν ομάδες από τη Μπουντεσλίγκα. Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης ενδιαφερόταν πολύ, αφού έφυγα του έκαναν πρόταση και την απέρριψε η Εστορίλ από όσο άκουσα».

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Σοάρες που τον κάνουν να ξεχωρίζει;

«Εχει αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να μπορεί να επιτεθεί εξίσου καλά όσο και να αμυνθεί. Είναι ισορροπημένος και δυνατός παίκτης».

-Ποιες είναι οι αδυναμίες του;

«Μερικές φορές έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση, μπορεί να χάσει μια εύκολη μπαλιά, μπορεί να πάρει ρίσκα που δεν χρειάζεται, αλλά ήταν νεαρός όταν ήταν μαζί μου. Μπορεί να βελτιωθεί στις στατικές φάσεις, πρέπει να βελτιωθεί στο σουτ έξω από την περιοχή».

«Εχει δυνατή νοοτροπία, δεν είναι ηγέτης»

-Πιστεύεις πως χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί γιατί είναι η πρώτη φορά που βγαίνει εκτός Πορτογαλίας; Θα αντέξει την πίεση;

«Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα. Στην αρχή θα νιώσει πίεση από τους οπαδούς, την ατμόσφαιρα, δεν είναι εύκολο να παίζεις στην Τούμπα. Ωστόσο ο Φιλίπε έχει δυνατή νοοτροπία και μπορεί να την αντιμετωπίσει. Νομίζω πως είναι έτοιμος. Πάντα όλοι οι παίκτες χρειάζονται προσαρμογή».

-Θα χρειαστεί χρόνο για να συνηθίσει να παίζει για μια ομάδα που παίζει διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου;

«Στην Εστορίλ στην δεύτερη κατηγορία παίζαμε σαν τις μεγάλες ομάδες, στη Μορειρένσε έπαιζε αμυντικά. Είναι έτοιμος για να αντέξει, για να παίξεις όμως σε μια μεγάλη ομάδα πρέπει να έχεις τα κότσια (σ.σ. cojones είπε για την ακρίβεια) και σίγουρα ο Φιλίπε τα έχει».


-Εχει στοιχεία ηγέτη; Μπορεί να μοιάσει στον Σέρτζιο Ολιβέιρα ή στον Γιόσιπ Μίσιτς που ήρθαν από την Πορτογαλία στον ΠΑΟΚ;

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχει την προσωπικότητα του ηγέτη, αλλά λέει τη γνώμη του. Είναι διαφορετικός από τους Ολιβέιρα και Μίσιτς».


-Ο Φιλίπε θεωρείται ένα ανερχόμενο ταλέντο στην Πορτογαλία και ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπενφίκα. Γιατί δεν τον πήρε μια εκ των μεγάλων πορτογαλικών ομάδων;

«Μερικές φορές τα μεγάλα ταλέντα χρειάζονται να πάρουν μεταγραφή σε άλλη χώρα για να επιτύχουν. Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση γιατί δεν πήγε στους μεγάλους της Πορτογαλίας. Αυτό συνέβη και με τον Φιλίπε. Στην Πορτογαλία τους αρέσει να παίρνουν ξένους. Θα μπορούσε να παίξει σε μια από τις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας».

-Είναι ικανός ο Φιλίπε αν κάνει μια καλή πορεία στον ΠΑΟΚ να πάρει μεταγραφή σε καλύτερο πρωτάθλημα;

«Πιστεύω πως μπορεί να παίξει σε άλλο πρωτάθλημα και να φέρει χρήματα στην ομάδα. Επίσης, ήταν πολύ έξυπνη κίνηση για τον ΠΑΟΚ να πάρει τον Μπότο, είναι παγκοσμίου κλάσης σκάουτ και ήταν πολύ σωστή απόφαση να τον κάνει τεχνικό διευθυντή».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.