Μπακαγιόκο: «Ας έρθει στην Αφρική ο ΠΑΟΚ να βρει τον νέο Ντρογκμπά, το ματς στο Βελοντρόμ θα κρίνει την πρόκριση»

Πέτρος Χαριζακλής06 Απριλίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Πέτρο Χαριζακλή

Εχει να μιλήσει πάρα πολλά χρόνια σε ελληνικό Μέσο. Βρίσκεται στην πατρίδα του, την Ακτή Ελεφαντοστού, και ακολουθεί μια διαφορετική καριέρα από αυτήν που πολλοί θα περίμεναν. Μετά από επιτυχημένος ποδοσφαιριστής, όπου σε 14 χρόνια άλλαξε 13 ομάδες, πλέον δεν ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Εχει ένα δικό του ιδιωτικό σχολείο, θέλοντας να βοηθήσει τα παιδιά της πατρίδας του να μορφωθούν και του έδωσε το όνομα του πρώην προέδρου της Μονπελιέ, Λουί Νικολέν. Ο λόγος για τον πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και της Μαρσέιγ, Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο.

Εντοπίσαμε τον Μπακαγιόκο στην πατρίδα του, την Ακτή Ελεφαντοστού, και συγκεκριμένα στην διοικητική πρωτεύουσα της χώρας, Αμπιτζάν. Ο Ιβοριανός πρώην επιθετικός του Δικεφάλου και της Ολιμπίκ, μίλησε στο Metrosport.gr για τη μονομαχία των δύο ομάδων στα προημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ, έδωσε το δικό του στίγμα για το ποιος θα πάρει την πρόκριση ενώ θυμήθηκε την τετραετία που πέρασε στη Μασσαλία. Επίσης, αναφέρθηκε στην χρονιά που πέρασε στον ΠΑΟΚ, στον Φερνάντο Σάντος, στο πιο σημαντικό παιχνίδι με την «ασπρόμαυρη» φανέλα αλλά και στους οπαδούς του Δικεφάλου.

-Καλησπέρα Ιμπραχίμα. Τι κάνεις αυτή την περίοδο, με τι ασχολείσαι;

«Εχω το δικό μου ιδιωτικό σχολείο μου εδώ, αφορά παιδιά μέχρι να πάνε στο πανεπιστήμιο. Είναι στο Αμπιτζάν, θέλω τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, θέλω να βοηθήσω τον κόσμο. Η δική μου άποψη είναι πως αν θες να παίξεις ποδόσφαιρο πρέπει να πας και σχολείο, έχω 55 ανθρώπους να δουλεύουν για μένα. Το κάνω για την χώρα μου, που την αγαπώ, το κάνω για τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο, να ξέρουν τι να προσέξουν όταν θα έρθει η ώρα να γίνουν επαγγελματίες».


Το ιδιωτικό σχολείο του Μπακαγιόκο στο Αμπιτζάν


Ο Μπακαγιόκο με τον πρώην πρόεδρο της Μονπελιέ, Λουί Νικολέν

-Εχεις σταματήσει το ποδόσφαιρο εδώ και 8 χρόνια. Σκέφτεσαι να συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτό σε άλλο πόστο;

«Όχι δεν έχω ασχοληθεί, ίσως κάποια στιγμή να γινόμουν πρόεδρος σε κάποια ομάδα».

«Θα είναι δύσκολο για τον ΠΑΟΚ να περάσει τη Μαρσέιγ»



-Πριν λίγο καιρό έγινε η κλήρωση των προημιτελικών του Κόνφερενς Λιγκ, όπου έβγαλε αντιπάλους δύο ομάδες που έχεις παίξει στην καριέρα σου, την Μαρσέιγ και τον ΠΑΟΚ; Πως είδες αυτή την κλήρωση;

«Δεν παρακολουθώ τον ΠΑΟΚ πολύ, όμως παρακολουθώ την Μαρσέιγ. Είναι στην 2η θέση, έχει την ευκαιρία να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει διεθνείς παίκτες και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Θα είναι δύσκολο για τον ΠΑΟΚ να περάσει».


-Στην Μαρσέιγ έμεινες για τέσσερα χρόνια. Τι αναμνήσεις έχεις από την γαλλική ομάδα;

«Η Μαρσέιγ είναι μια μεγάλη ομάδα, είχα καλές αναμνήσεις από τα χρόνια που έμεινα εκεί».

-Την παρακολουθείς; Τι στυλ παιχνιδιού έχει;

«Κάποιες φορές την παρακολουθώ, είναι επιθετική ομάδα και προσπαθεί να κρατήσει την μπάλα».

-Η δύναμη της Μαρσέιγ είναι η επίθεσή της. Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ;

«Η Μαρσέιγ έχει καλή τεχνική, νεαρούς παίκτες, καλό προπονητή. Γενικά έχει μια καλή ομάδα και δυνατούς οπαδούς όπως και ο ΠΑΟΚ».


-Ποιοι είναι οι παίκτες-κλειδιά κατά τη γνώμη σου;

«Η Μαρσέιγ έχει πολλούς καλούς παίκτες, δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω έναν. Θα ήταν λάθος. Δεν είναι μόνο ο Παγιέτ, είναι ένα δυνατό σύνολο».

-Το Βελοντρόμ είναι ένα γήπεδο που υπάρχει καυτή ατμόσφαιρα. Θεωρείς πως αυτό θα επηρεάσει τους παίκτες του ΠΑΟΚ;

«Όχι δεν θα τον επηρεάσει, αν και η Μαρσέιγ έχει μεγάλο γήπεδο και πολλούς οπαδούς επίσης».

-Που πιστεύεις πως θα κριθεί η πρόκριση;

«Δεν ξέρω, θα είναι δύο δύσκολα παιχνίδια. Αν ο ΠΑΟΚ δεν φοβηθεί θα έχει περισσότερες ευκαιρίες. Θα εξαρτηθεί από το πρώτο ματς ποιος θα προκριθεί, η Μαρσέιγ είναι δυνατή εντός αλλά έχει πάρει καλά αποτελέσματα και εκτός έδρας».


-Το 2003 όταν ήσουν στη Μαρσέιγ έπαιξες ως αλλαγή σε ένα φιλικό κόντρα στον ΠΑΟΚ στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Το θυμάσαι; Περίμενες πως μερικά χρόνια αργότερα θα αγωνιστείς στην ομάδα της Θεσσαλονίκης;

«Όχι δεν το πίστευα πως θα παίξω μερικά χρόνια αργότερα στον ΠΑΟΚ. Μετά τη Λάρισα ήθελα να παίξω στη Θεσσαλονίκη και έτσι προέκυψε ο ΠΑΟΚ».

-Εκείνη η ομάδα είχε παιχταράδες όπως ο Ντρογκμπά. Πιστεύεις πως η τωρινή Μαρσέιγ είναι καλύτερη ή χειρότερη;

«Δεν μπορείς να συγκρίνεις τις δύο ομάδες, έχει αλλάξει πολύ το ποδόσφαιρο».

«Χαρούμενος που έπαιξα στον ΠΑΟΚ, να επενδύσει στην Αφρική»



-Στον ΠΑΟΚ έμεινες ένα χρόνο αλλά ο κόσμος σε αγάπησε. Τι θυμάσαι από εκείνη τη χρονιά;

«Είχα καλές αναμνήσεις από την ομάδα, παίξαμε καλά, ήμουν χαρούμενος που έπαιξα στον ΠΑΟΚ, έχει φανταστικούς οπαδούς».

-Τι συνέβη και δεν έμεινες παραπάνω από μια σεζόν;

«Ημουν επαγγελματίας, αφού δεν είχα πρόταση να μείνω, δεν μπορούσα να μείνω. Είχα όρο στο συμβόλαιο αν παίζω και να βάζω γκολ να παίρνω χρήματα, αλλά δεν έπαιζα. Σκέψου πως έβαζα γκολ σε όλα τα φιλικά. Από τον ΠΑΟΚ ήθελαν να υπογράψω θα παίρνω πως θα μετρούσε ο αγώνας που θα έπαιζα αν αγωνιζόμουν τουλάχιστον 45 λεπτά. Εγώ τους είπα πως αν μπω στο γήπεδο για ένα λεπτό και βάλω γκολ είναι αγώνας. Ηταν κάτι σαν όρος για όριο συμμετοχών. Τους είπα πως δεν υπέγραφα αλλιώς και έτσι δεν με έβαζαν συχνά βασικό».


-Προπονητής ήταν ο Φερνάντο Σάντος. Τι κράτησες από τη συνεργασία σας;

«Ο Σάντος ήταν ένας πολύ καλός προπονητής. Ενας έξυπνος άνθρωπος με προσωπικότητα. Και πολύ σοβαρός».

-Εβαλες σημαντικά γκολ σε εκείνη τη χρονιά στον ΠΑΟΚ. Τι αναμνήσεις έχεις; Ποιο ήταν το πιο σημαντικό;

«To παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Ημουν στον πάγκο, μπήκα και έβαλα δύο γκολ, ήταν σημαντικό γιατί έπρεπε να πάμε στα πλέι οφ».

-Τι θυμάσαι από τον κόσμο του ΠΑΟΚ;

«Ηταν πολύ καλοί οπαδοί. Τους θυμάμαι έντονα».


-Παρακολουθείς τον φετινό ΠΑΟΚ; Σου αρέσει κάποιος ποδοσφαιριστής;

«Όχι δεν έχω δει κάποιο παιχνίδι φέτος. Αν ήθελε ο ΠΑΟΚ, θα με είχε καλέσει στην Τούμπα να δω κάποιο παιχνίδι (σ.σ. γέλια)».

-Περίμενες ότι θα φτάσει τόσο μακριά φέτος στην Ευρώπη;

«Είναι καλό για τον ΠΑΟΚ να έχει φτάσει τόσο μακριά, δεν ήξερα ότι τόσα χρόνια δεν έχει φτάσει μακριά στην Ευρώπη. Κάποιες ομάδες θέλουν να δουλέψουν με παίκτες από εδώ, η Μονπελιέ μιλάει μαζί μου. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να επενδύσει στην Αφρική και στην χώρα μου. Πρέπει να κάνει συνεργασία με κάποια ακαδημία, να βρει τον νέο Μπακαγιόκο, να βρει τον νέο Ντρογκμπά».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.