Μπάγερν ετών 120!

Δημήτρης Καλαϊτζής10 Μαρτίου 2020

Με αφορμή τη συμπλήρωση 120 ετών από την ίδρυση της Μπάγερν Μονάχου, το metrosport.gr κάνει εκτενές αφιέρωμα στους Βαυαρούς για το πώς κατόρθωσαν να γίνουν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στη Γερμανία και να σαρώσουν τα πάντα σε τίτλους!

Φωτογράφος και γλύπτης Στην αυγή του 20ού αιώνα ένας Γερμανός φωτογράφος μαζί με αθλητές αποφάσισαν να ιδρύσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μαζί τους ήταν και γλύπτης! Συναντήθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου του 1900 στο εστιατόριο Γκιζέλα του Μονάχου και ίδρυσαν το αθλητικό σωματείο της Μπάγερν, ως ελεύθερη μετάφραση, με φόντο τη Βαυαρία. Ξέρετε ότι οι πρώτες στολές της Μπάγερν Μονάχου ήταν μπλε και άσπρες; Οπως δηλαδή, η σημαία της Βαυαρίας. Δεν πέρασε, πάντως, καιρός και η νεοσύστατη ομάδα κατάφερε να πετύχει μεγάλες νίκες, οι οποίες την οδήγησαν μέχρι και τον τελικό του Πρωταθλήματος Νοτίου Γερμανίας, ωστόσο δεν μπόρεσε να σηκώσει την κούπα. Βέβαια, τα επόμενα δέκα χρόνια σάρωσε τα πάντα στο διάβα της. 

Το 1906, η Μπάγερν συγχωνεύτηκε με τη Μίνχνερ (Münchner SC) και άλλαξε χρώματα, παίρνοντας τα ερυθρόλευκα.

Το 1914 ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και κάθε αθλητική δραστηριότητα στη χώρα ανεστάλη λόγω του πολέμου. Το 1926 η Μπάγερν Μονάχου κατάφερε να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Νοτίου Γερμανίας, όμως ο πρώτος εθνικός τίτλος, ήρθε έξι χρόνια μετά.

Στο στόχαστρο του Γ’ Ράιχ Το 1933 ο Αδόλφος Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα του ανέλαβαν την εξουσία της Γερμανίας. Ο Χίτλερ μπορεί να ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από τη «Μπυραρία του Μονάχου», όμως η ομάδα της πόλης κάθε άλλο παρά αρεστή του ήταν, αφού ήταν λάτρης της Σάλκε. Ο πρόεδρος της ομάδας Κουρτ Λαντάουερ ήταν Εβραίος, όπως και ο τότε προπονητής της ομάδας. Το γεγονός αυτό έφερε σε δυσμένεια τη Μπάγερν στα χρόνια του Γ’ Ράιχ (1933 – 1945).

Πριν την καταστροφή

Ο Λαντάουερ, ο άνθρωπος που είχε βγάλει τη Μπάγερν από την αφάνεια, αναγκάστηκε λόγω των διώξεων του ναζιστικού καθεστώτος να διαφύγει στο εξωτερικό μέχρι το 1947, οπότε κι επέστρεψε για να συνεχίσει το έργο του στον σύλλογο, που έφτασε μια ανάσα από την απόλυτη καταστροφή. Η ομάδα βολόδερνε στα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι το 1963, έτος ίδρυσης της Bundesliga.

Η φουρνιά των σπουδαίων

Ο προεδρικός θώκος άλλαξε στους Βαυαρούς, με τον Βίλχελμ Νοϊντέκερ να παίρνει τα ηνία και προπονητής να αναλαμβάνει ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Οι δυο άνδρες στηρίχθηκαν σε φουρνιά σπουδαίων παικτών, όπως οι Φραντς Μπεκενμπάουερ, Ζεπ Μάγιερ και Γκερντ Μίλερ. Το 1957 η Μπάγερν κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Γερμανίας στην ιστορία της και εννιά χρόνια μετά τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο (Κύπελλο Κυπελλούχων). 

Η εδραίωση

Το θέμα είναι ότι η Μπάγερν εδραιώθηκε για τα καλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ως μια παντοδύναμη ομάδα με «βαρύ» όνομα φανέλα τη δεκαετία του ‘70, αφού κατέκτησε για τρία διαδοχικά χρόνια το Champions League (1974, 1975, 1976). Ο πιο μακροχρόνιος πρόεδρός της ήταν ο Ούλι Χένες, από το 1979 ως το 2014, οπότε και παραιτήθηκε μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή. Η ομάδα συνεργάζεται επίσης με μεγάλους χορηγούς όπως οι T-Mobile, Adidas, Allianz.

Το γήπεδο

Η ιστορία του Βαυαρικού συλλόγου γράφτηκε σε δύο φημισμένα γήπεδα. Μέχρι το 2005, η Μπάγερν στεγαζόταν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Ύστερα, όμως, η διοίκηση της ομάδας σε συνεργασία με τον ασφαλιστικό κολοσσό Αλιάνζ (Allianz) προχώρησαν στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, μεγάλου γηπέδου, της Αλιάνζ Αρίνα (Allianz Arena). Η Αρένα του Μονάχου έχει χωρητικότητα 75.024 θέσεων, ενώ το χρώμα της ποικίλει ανάλογα με τον κάτοχο της έδρας. Το γήπεδο έχει κόκκινα φώτα για τα παιχνίδια της Μπάγερν, μπλε για τα παιχνίδια της Μόναχο 1860 και λευκά για τα παιχνίδια της Εθνικής Γερμανίας.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων οι Βαυαροί έχουν κατακτήσει 29 Πρωταθλήματα Γερμανίας, 19 Κύπελλα Γερμανίας, 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών (Champions League), 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Κύπελλο UEFA, 1 Ευρωπαϊκό Super Cup και 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.