Μουργκ: «Πιο επιθετικούς μας θέλει ο Γκαρσία»

Metrosport Team19 Νοεμβρίου 2020

Συνέντευξη στους Κώστα Πετρωτό, Γιώργο Καστάνη


Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ήρθε στον ΠΑΟΚ ο Τόμας Μουργκ, για να καλύψει το κενό του Δημήτρη Πέλκα, που παραχωρήθηκε στη Φενέρμπαχτσέ. Ο Αυστριακός άσος, παρέθεσε μία ιδιαιτέρως αποκαλυπτική συνεντεύξη στη κορυφαία εφημερίδα της Βορείου Ελλάδας, τη Metrosport.

Σε έξι αγώνες στους οποίους αγωνίστηκε, πέτυχε δύο γκολ, ένα με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και ένα ακόμη εναντίον της Ομόνοιας. Ο Μουργκ αποκαλύφθηκε, μίλησε για το στόρι της μεταγραφής του, τις συμβουλές που δέχθηκε και έδωσε πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

 Γιατί επέλεξες να έρθεις στον ΠΑΟΚ την τελευταία ημέρα των μεταγραφών στην Ελλάδα; Είχες δηλώσει ότι μίλησες με τον Σβαμπ πριν έρθεις. Ποιοι άλλοι σε συμβούλευσαν, μήπως για παράδειγμα μίλησες με τον Φούντα που παίζει στην Ραπίντ και τι ακριβώς μέτρησε για την τελική απόφασή σου;

«Η πρώτη φορά που άκουσα για τον ΠΑΟΚ ήταν την Παρασκευή (2 Οκτωβρίου) και τρεις μέρες μετά, την Δευτέρα, ήρθα στην ομάδα. Ο Στέφαν είναι ο καλύτερος φίλος μου από τα χρόνια της Ραπίντ και όταν ήρθε στον ΠΑΟΚ, μιλούσαμε σχεδόν κάθε ημέρα για τον σύλλογο, το πόσο σπουδαίος είναι και τον κόσμο που έχει, για την Θεσσαλονίκη. Έτσι όταν ήρθε η πρόταση, ήξερα ήδη πολλά για τον ΠΑΟΚ και την πόλη.

Μίλησα με την οικογένειά μου, τον ατζέντη μου φυσικά και πήρα την απόφαση να έρθω. Το Σάββατο, δύο ημέρες πριν τελειώσουν οι μεταγραφές στην Ελλάδα, μίλησα με τον Όλαφ και με την Ραπίντ, όπως έκανε και ο ΠΑΟΚ και προχώρησε η μεταγραφή. Στον Ταξιάρχη Φούντα δεν μίλησα πριν την μεταγραφή, γιατί είχαμε ματς με την Ραπίντ εκείνο το Σαββατοκύριακο και δεν ήθελα να μιλήσω σε πολύ κόσμο από την ομάδα. Μετά την μεταγραφή όμως, ανταλλάξαμε μηνύματα και μου είπε ότι πήγα σε μία πολύ δυνατή ελληνική ομάδα. Αυτό που μέτρησα ήταν ότι ο ΠΑΟΚ μου έδωσε την δυνατότητα να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου, να εξελιχθώ ως ποδοσφαιριστής και προσωπικότητα».

Θέλουμε να σταθούμε στην συζήτηση που έκανες με την οικογένειά σου, γιατί δεν είναι εύκολο να πάρεις απόφαση να αλλάξεις χώρα έχοντας μία κόρη πέντε χρονών και ένα αγόρι τριών μηνών. Πώς σκέφτηκες αυτή την παράμετρο;

    «Στην οικογένειά μου γνώριζαν ότι ήθελα να κάνω το επόμενο βήμα, μετά από οκτώ χρόνια στην Ραπίντ. Ο Στέφαν μου είχε πει ότι η Θεσσαλονίκη ήταν καλή, η κατάσταση με τον κορωνοϊό ήταν παρόμοια με την Αυστρία και έτσι ήρθα αρχικά μόνος εδώ. Είδα κάποια σπίτια και όταν επέλεξα, ήρθε και η οικογένειά μου, όπως ήρθε και ο αδερφός μου, είδαν τον χώρο και τους άρεσε. Πιστεύω πριν τα Χριστούγεννα η οικογένειά μου θα έχει την δυνατότητα να πάει στην Αυστρία για τις γιορτές».

    Έχοντας περάσει ένας και πλέον μήνας από την μέρα που ήρθες στον ΠΑΟΚ, αισθάνεσαι ότι έκανες καλή επιλογή; Πριν λίγες μέρες έκανες μία δήλωση ότι ο ΠΑΟΚ είναι λίγο μεγαλύτερος σύλλογος από την Ραπίντ, τι σε έκανε να το δηλώσεις αυτό;

      «Μπορώ να πω απόλυτα ότι πήρα την καλύτερη απόφαση, είμαι περήφανος που βρίσκομαι στον ΠΑΟΚ. Όσον αφορά για την σύγκριση με την Ραπίντ, το είπα έχοντας δει πώς δουλεύει ο ΠΑΟΚ. Στο προπονητικό κέντρο έχουμε περισσότερους φυσιοθεραπευτές, γιατρούς, μάγειρες που μας ετοιμάζουν πρωινό, μεσημεριανό, ό,τι χρειαζόμαστε. Στην Ραπίντ λειτουργούν επαγγελματικά, αλλά αυτά δεν τα είχαμε. Πρέπει να πω επίσης, ότι μου άρεσε εδώ η πρώτη εικόνα που πήρα από το Πρωτάθλημα. Οι μικρομεσαίοι αντίπαλοι με τους οποίους παίξαμε είναι λίγο καλύτεροι από τα αντίστοιχα κλαμπ της Αυστρίας, ενώ υπάρχουν και δυνατές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ».

      «Θέλω να παίζω δεκάρι, να βάζω γκολ και να δίνω ασίστ»


      Εκανες εντυπωσιακή αρχή με δύο γκολ. Εχεις ήδη παίξει ως εξτρέμ και δεκάρι πίσω από τον φορ. Παράλληλα, έχεις πάρει την φανέλα με το «10». Να υποθέσουμε ότι σου αρέσει καλύτερα να αγωνίζεσαι πίσω από τον άξονα;

        «Σημασία έχει να παίζω καλά, όχι η θέση στην οποία αγωνίζομαι. Μ΄ αρέσει να παίζω και δεκάρι και δεξιός εξτρέμ, αλλά και στ΄ αριστερά να αγωνιστώ πρέπει να παίζω καλά, αυτό είναι το σημαντικό. Η εκκίνηση που έκανα στον ΠΑΟΚ ήταν σπουδαία. Βέβαια και με την ΑΕΚ και με την Ομόνοια, αναδειχθήκαμε ισόπαλοι, δεν νικήσαμε ενώ και στα δύο ματς, ήμασταν καλύτεροι. Μετά ήρθε το 0-0 με την Γρανάδα, ήταν ένα καλό αποτέλεσμα κόντρα σε μία δυνατή ομάδα και αυτό είναι σημαντικό. Όπως επίσης ότι στην συνέχεια κερδίσαμε και τα τρία παιχνίδια. Επαναλαμβάνω, μ’ αρέσει να παίζω και πίσω από τον επιθετικό, ως νούμερο 10 και δεξιά, αλλά αυτό που θέλω περισσότερο είναι να κάνω γκολ και ασίστ και κυρίως να βοηθώ για να νικά η ομάδα μου. Θέλω να συνεχίζουμε όπως στα τρία τελευταία ματς που κερδίσαμε».

        Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεσαι εδώ, έχεις ήδη ζήσει μία αλλαγή προπονητή στην ομάδα. Βλέπεις διαφορές στην φιλοσοφία του Πάμπλο Γκαρσία σε σχέση με αυτήν του Αμπέλ Φερέιρα;

          «Κάθε προπονητής έχει την φιλοσοφία του και είναι λογικό να υπάρχει διαφορά. Νομίζω ότι με τον Πάμπλο Γκαρσία προσπαθούμε να παίζουμε λίγο πιο επιθετικά σε σχέση με τον Αμπέλ Φερέιρα. Για εμάς τους επιθετικούς είναι καλό αυτό, αλλά βλέπουμε και το αποτέλεσμα στην ομάδα. Νικήσαμε στα τρία τελευταία ματς, σημειώνοντας τρία, τέσσερα και μετά ξανά τρία γκολ. Όταν μία ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ πετυχαίνει τρία και τέσσερα γκολ, τότε συνήθως παίρνει και τις νίκες. Και με την αλλαγή συστήματος που κάναμε, ο Πάμπλο Γκαρσία μας θέλει λίγο πιο επιθετικούς. Κυρίως, όταν χάνουμε την μπάλα να την κερδίζουμε το συντομότερο δυνατό. Να παίζουμε πιο επιθετικά και στην άμυνά μας για να πάρουμε πίσω την μπάλα γρήγορα και αυτό μας αρέσει».

           «Πρόκληση να ανταποκριθώ στον έντονο συναγωνισμό»

          Το κλίμα που βρήκες στα αποδυτήρια σου άρεσε; Πώς είναι η σχέση σου με τους νέους συμπαίκτες σου;

            «Στην ομάδα υπάρχουν μόνο ωραίοι τύποι, υπάρχει καλό κλίμα. Δουλεύουμε πολύ καλά, σκληρά αυτό το διάστημα της διακοπής λόγω των εθνικών ομάδων, κάνουμε συνεχώς ασκήσεις με την μπάλα και αυτό κάνει την δουλειά μας πιο διασκεδαστική. Μιλώντας για παίκτες, η ομάδα είναι καλύτερη από την Ραπίντ στο υλικό της. Για παράδειγμα στις θέσεις των εξτρέμ υπάρχουν εκτός από μένα ο Ζίβκοβιτς, ο Τζόλης, ο Μπίσεσβαρ, ο Ζαμπά, όλοι τους είναι πολύ καλοί παίκτες. Στην Ραπίντ ήμασταν μόλις τρεις παίκτες σε αυτές τις θέσεις και έπαιζα περισσότερο. Στον ΠΑΟΚ έχω μία πρόκληση σε προσωπικό επίπεδο μέσα από τον ανταγωνισμό, να γίνω καλύτερος παίκτης και να εξελιχθώ και ποδοσφαιρικά και ως προσωπικότητα».

            «Ναι, μπορούμε να  κερδίσουμε τον τίτλο»


            Ο Τόμας Μουργκ ήρθε στον ΠΑΟΚ έχοντας πλούσιες παραστάσεις από την πολυετή παρουσία του στην Ραπίντ Βιέννης. Ο στόχος του, είναι ξεκάθαρος. Να κερδίσει τίτλους.

            Ο Αυστριακός μέσος, που πριν από λίγες ημέρες είχε γενέθλια (γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1994) στο Βόιτσμπεργκ, μίλησε στη Metrosport και για την απουσία των φιλάθλων του ΠΑΟΚ από τις εξέδρες λόγω του κορονοϊού.

            Θέλει πολύ να παίξει σε γεμάτες εξέδρες και ανυπομονεί να έρθει αυτή η στιγμή:

            Ήσουν άτυχος από τη μία πλευρά, γιατί ήρθες στον ΠΑΟΚ σε μία περίοδο που δεν μπορείς να παίξεις σε γεμάτη Τούμπα, να βλέπεις τον κόσμο του στις εξέδρες. Τι ξέρεις για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ;

              «Τους έχω δει μόνο στο βίντεο. Μάλιστα, ο Στέφαν μου έδειξε τι έγινε με την Κράσνονταρ, έξω από το ξενοδοχείο. Ελπίζω να τους δοθεί η δυνατότητα να έρθουν στα παιχνίδια το συντομόερο δυνατό».

              Στον δρόμο όταν βγαίνεις, κυρίως πριν το λοκ ντάουν, έρχονται άνθρωποι με μάσκες να σε χαιρετήσουν;

                «Εχουν έρθει πολλοί για να μου πούνε «καλωσήρθες» στον ΠΑΟΚ», είναι χαρούμενοι και ζητάνε φωτογραφία, αλλά αυτό τώρα με τον κορονοϊό δεν είναι εύκολο. Όταν τελειώσει όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση που ζούμε, θα κάνω όσες φωτογραφίες χρειαστεί».

                Ποια είναι η πρώτη γεύση σου από το Πρωτάθλημα; Πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει τον τίτλο όπως τα κατάφερε πριν από δύο χρόνια;

                  «Το πρώτο που είδα από το ελληνικό Πρωτάθλημα, είναι ότι τα μικρομεσαία κλαμπ παίζουν καλύτερο ποδόσφαιρο. Στην Αυστρία, οι αντίστοιχες ομάδες ψάχνουν τις μακρινές μπάλες. Αλλά υπάρχουν και δυνατά μεγάλα κλαμπ, όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Ο στόχος μας είναι να παίζουμε όπως στα τελευταία ματς, να βελτιωθούμε και να κερδίσουμε όσα περισσότερα ματς μπορούμε. Φυσικά και θέλουμε τον τίτλο και η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα είναι περισσότερες οι ομάδες που μπορούν να το διεκδικήσουν σε σχέση με την Αυστρία. Εκεί είναι πολύ δύσκολο να παίξει μία ομάδα κόντρα στην Σάλτσμπουρκ, έχουν πολλά περισσότερα χρήματα, καλύτερους παίκτες, φιλοσοφία.

                  Πιστεύω ότι παρά τις πολλές αλλαγές που έγιναν φέτος στον ΠΑΟΚ, μπορούμε να πάρουμε τον τίτλο γιατί έχουμε καλή ομάδα και πολλούς αξιόλογους παίκτες. Ξέρουμε ότι και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έχουν καλές ομάδες, αλλά μπορούμε να πάρουμε τον τίτλο».

                  Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ, πώς βλέπεις την κατάσταση;

                    «Οι πέντε βαθμοί που κερδίσαμε στα τρία ματς που δώσαμε είναι μία καλή συγκομιδή. Στο πρώτο ματς βέβαια, με την Ομόνοια έπρεπε να νικήσουμε. Μετά παίξαμε στην Ισπανία με έναν πολύ δυνατό αντίπαλο και πήραμε ισοπαλία και αμέσως μετά κάναμε μία φανταστική νίκη κόντρα σε μία πολύ καλή ομάδα όπως η Αϊντχόβεν. Την επόμενη Πέμπτη αν φέρουμε ισοπαλία ή νικήσουμε στην Ολλανδία, νομίζω ότι θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης».

                    «Αυτή είναι η φιλοσοφία του Γκαρσία»


                    Ο Μουργκ αναφέρθηκε και στις εντολές που δέχονται από τον Ουρουγουανό τεχνικό του Δικεφάλου:

                     Μίλησες προηγουμένως για την αλλαγή στην φιλοσοφία με την έλευση του Γκαρσία. Υπάρχει κάτι που λέει στην προπόνηση και έχει σφηνωθεί στο μυαλό σου;

                    «Το πιο σημαντικό που μας λέει είναι, όταν κάνουμε λάθη να επιδιώκουμε να πάρουμε ξανά την μπάλα το συντομότερο δυνατό. Να μην σκεφτόμαστε το λάθος που έγινε, όλοι κάνουν λάθη. Αυτό που μετράει είναι να πάρουμε πάλι την μπάλα και να βάλουμε γκολ. Θέλει να παίζουμε συνεχώς με την μπάλα στην κατοχή μας. Σίγουρα θέλει χρόνο για να περάσει απόλυτα αυτό το σκεπτικό στην ομάδα, νικήσαμε στα τρία πρώτα ματς με τον Γκαρσία στον πάγκο και τώρα έχει σημασία να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την εικόνα μας με την δουλειά. Θα φανεί αυτό και στην συνέχεια».

                    Ο ΠΑΟΚ έχει αρκετούς νέους παίκτες, από τις Ακαδημίες του; Εκτιμάς ότι είναι σε υψηλό επίπεδο, σ’ αυτό που έχει ανάγκη η πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ;

                      «Υπάρχει καλή ποιότητα στον ΠΑΟΚ. Βέβαια, όπως κάθε παιδί που ανεβαίνει από τις Ακαδημίες στην πρώτη ομάδα και αρχίζει να παίζει, πρέπει να έχει υπομονή. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται λίγο χρόνο. Αλλά βλέπουμε για παράδειγμα τον Τζόλη, μου αρέσει γιατί έχει το μυαλό του πώς να παίξει ποδόσφαιρο και είναι καλός. Υπάρχουν και άλλοι που μπορούνε να παίξουν».

                      «Ο Ρέμπε με ήθελε στην ομάδα»


                      Πόσο σε βοηθά το γεγονός ότι υπάρχει ο Όλαφ Ρέμπε στην ομάδα, που μιλάτε την ίδια γλώσσα και ξέρει την νοοτροπία των Αυστριακών;

                        «Ο Όλαφ είναι εκείνος που μαζί με τον Αμπέλ Φερέιρα με ήθελαν στην ομάδα. Δεν είναι ο κλασσικός Γερμανός. Είναι χαρούμενος, πολύ φίλος με όλη την ομάδα, μιλάμε πολύ στα γερμανικά και αυτό βοηθά. Υπάρχουν ακόμη ο Χρήστος (σ.σ. Καρυπίδης) και ο Παντελής (σ.σ. Θωμαρέης) με τους οποίους κάνουμε πολλή κουβέντα για αρκετά πράγματα».

                        Ενα μήνυμα που θα ‘θελες να στείλεις στους οπαδούς του ΠΑΟΚ;

                          «Ανυπομονώ να τους δω στο γήπεδο και να παίξω μπροστά τους. Περιμένω πώς και πώς την στιγμή. Από τα βίντεο άκουσα κάποια συνθήματα που φώναζαν έξω από το ξενοδοχείο στο ματς με την Κράσνονταρ και πιστεύω ότι όταν τα ακούσω στην Τούμπα θα τα μάθω κι εγώ».

                          Τι άποψη έχεις σχηματίσει για την ζωή στην Ελλάδα; Η αλήθεια είναι ότι λόγω του κορονοϊού δεν είχες την δυνατότητα να γνωρίσεις καλά την Θεσσαλονίκη…

                            «Μου αρέσει η Ελλάδα και οι άνθρωποι που μένουν εδώ,. Όταν ήρθε ο καλύτερος φίλος μου και ο ατζέντης μου, πριν το λοκ ντάουν, πήγαμε για καφέ και είδα ότι οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι. Μου αρέσει η πόλη και η Περαία στην οποία μένω».

                            Εχεις γευτεί τη ελληνική κουζίνα; Σκέφτεσαι να μάθεις ελληνικά;

                              «Είχα βγει μία φορά για φαγητό με την γυναίκα μου μία εβδομάδα πριν το λοκ ντάουν. Μου αρέσει το τζατζίκι, το επέλεγα κι όταν πήγαινα σε ελληνικό εστιατόριο στην Αυστρία. Όσο για τα ελληνικά, αργότερα με τον Στέφαν ίσως αρχίσουμε μαθήματα. Έχω ήδη μάθει κάποιες λέξεις. Τώρα σημασία έχει να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο».

                              Προτείνουμε
                              This page might use cookies if your analytics vendor requires them.