Μουντιάλ 2022: «Τελικοί» πρόκρισης στους δύο τελευταίους ομίλους - Ματς ζωής ή θανάτου για Ουρουγουάη και Γκάνα

Metrosport Team02 Δεκεμβρίου 2022

Πολύ σημαντικά παιχνίδια περιλαμβάνει η τελευταία μέρα της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Γκάνα-Ουρουγουάη και Ελβετία-Σερβία μονομαχούν για την πρόκριση στους «16» ενώ Βραζιλία και Πορτογαλία ψάχνουν έναν βαθμό για να σφραγίσουν την πρωτιά στους ομίλους τους.

Οι σημερινές αναμετρήσεις θα συμπληρώσουν το παζλ των «16» του Μουντιάλ και οι νοκ άουτ αναμετρήσεις θα ξεκινήσουν από αύριο Σάββατο (3/12).

Αμφότερες παίζουν τα... ρέστα τους

Η Γκάνα δέχθηκε έντονη πίεση μέχρι να ανοίξει το σκορ, αλλά τελικά πήρε σπουδαία νίκη επί της Νότιας Κορέας με 3-2. Πλέον κρατάει την τύχη στα χέρια της, καθώς με νίκη επί της Ουρουγουάης εξασφαλίζει την πρόκριση στους «16». Σε περίπτωση ισοπαλίας, προκρίνεται αν η Νότια Κορέα δεν κερδίσει την Πορτογαλία. Αν η Νότια Κορέα πάρει τη νίκη (και η Γκάνα κερδίσει), τότε η 2η θέση του ομίλου θα κριθεί στη διαφορά τερμάτων μεταξύ των δυο τους. Όσον αφορά την προϊστορία, μία φορά έχει παίξει με την Ουρουγουάη, στον προημιτελικό του Μουντιάλ, το 2010, χάνοντας στα πέναλτι με 4-2 (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση). Στα αγωνιστικά ο κόουτς Ότο Άντο δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα απουσιών και μένει να φανεί ποιον σχηματισμό θα χρησιμοποιήσει αυτή τη φορά (έπαιξε με σύστημα 3-5-2 στο πρώτο ματς και με σύστημα 4-2-3-1 στο δεύτερο).

Από την άλλη η Ουρουγουάη δεν κατάφερε να σκοράρει για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι στον όμιλο και μοιραία ηττήθηκε από την Πορτογαλία με 2-0. Η «σελέστε» πλέον θέλει νίκη και να μην κερδίσει η Νότια Κορέα την Πορτογαλία, ενώ μένει εκτός συνέχειας σε περίπτωση ισοπαλίας ή ήττας. Αν οι Ουρουγουάη και Νότια Κορέα επικρατήσουν, τότε η πρόκριση θα κριθεί στη μεταξύ τους διαφορά τερμάτων. Στα αγωνιστικά, παραμένει εκτός ο τραυματίας αμυντικός Αραούχο, ενώ θέση στο βασικό σχήμα διεκδικεί ο εξτρέμ Ντε Αρασκαέτα.

Λογικό ροτέισον από Σάντος, για την υπέρβαση η Νότια Κορέα

Η Νότα Κορέα μάλλον έπαιξε με αφέλεια και το πλήρωσε γνωρίζοντας την ήττα από την Γκάνα με 3-2. Ο Πάουλο Μπέντο ήταν έξαλλος με τη διαιτησία του Άντονι Τέιλορ και διαμαρτυρήθηκε έντονα με το σφύριγμα της λήξης, με συνέπεια να αντικρίσει την κόκκινη κάρτα από τον Άγγλο διαιτητή. Έτσι, ο Πορτογάλος προπονητής δεν θα καθίσει στον πάγκο, σε ένα ιδιαίτερο ματς για τον ίδιο, καθώς θα τεθεί αντιμέτωπος με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του, την οποία είχε καθοδηγήσει στο Μουντιάλ του 2014. Η Νότια Κορέα με ισοπαλία ή ήττα αποκλείεται και θέλει μόνο τη νίκη. Αν κερδίσει και η Ουρουγουάη την Γκάνα, τότε η πρόκριση θα κριθεί στη διαφορά τερμάτων. Στα αγωνιστικά, ο Χουάνγκ Χι Τσαν προέρχεται από μυϊκό τραυματισμό και παραμένει αμφίβολος.

Από την άλλη η Πορτογαλία ζορίστηκε απέναντι στην Ουρουγουάη (2-0), αλλά έκανε το δύο στα δύο και γνωρίζει πως με νίκη ή ισοπαλία απέναντι στη Νότια Κορέα θα τερματίσει στην 1η θέση. Η πρόκριση στη νοκ-άουτ φάση είναι άλλωστε δεδομένη. Στα αγωνιστικά, τρεις είναι οι επιβεβαιωμένες απουσίες. Οι Ντανίλο και Οτάβιο παραμένουν τραυματίες, ενώ σε αυτούς προστέθηκε και ο Νούνο Μέντες με πρόβλημα στον αριστερό μηρό. Μάλιστα ο διεθνής αριστερός μπακ αναμένεται να μείνει εκτός δράσης για δύο μήνες. Αναμένονται αλλαγές στο βασικό σχήμα από τον Φερνάντο Σάντος.

Με αλλαγές η «σελεσάο», για το θαύμα οι Αφρικανοί

Το Καμερούν συμμετείχε στην ματσάρα της προηγούμενης αγωνιστικής, στην οποία αναδείχθηκε ισόπαλο 3-3 με τη Σερβία. Ο βαθμός το κρατάει ζωντανό, χρειάζεται νίκη και να μην κερδίσει η Ελβετία (ρεαλιστικά θα υπερτερεί στην καλύτερη επίθεση αν χρειαστεί). Στα αγωνιστικά, χωρίς τον γκολκίπερ Ονανά πλέον, παραμένει ο Επασί κάτω από την εστία. O φορ Αμπουμπακάρ ξεκίνησε από τον πάγκο και στα δύο προηγούμενα ματς. Απόψε ψάχνει μόνο νίκη και με την εμφάνιση που έκανε κόντρα στη Σερβία δεν γίνεται να μην ξεκινήσει. Την ίδια ώρα, παραμένει εκτός ο τραυματίας μέσος Ενμετσά.

Από την άλλη η γκολάρα του Κασεμίρο στο 83΄ απέναντι στην Ελβετία, έστειλε και μαθηματικά την Βραζιλία στην επόμενη φάση, αφού έκανε το 2/2 στον όμιλο και έκλεισε θέση για τους «16». Ουσιαστικά σφράγισε και την πρωτιά, καθώς χρειάζεται απόψε είτε να μην ηττηθεί, είτε να μην κερδίσει η Ελβετία. Ακόμα και σε ήττα δική της και νίκη των Ελβετών θα πρέπει να καλυφτεί η υπέρ της διαφορά τερμάτων για να τερματίσει στην 2η θέση. Στα αγωνιστικά, μετά τους Ντανίλο και Νεϊμάρ, τραυματίστηκε και ο Άλεξ Σάντρο. Το ιατρικό επιτελείο ξεκαθάρισε πως κανείς από τους τρεις δεν θα αγωνιστεί με το Καμερούν, όμως κράτησε κλειστά τα «χαρτιά» για το αν προλαβαίνουν το ματς για τους «16». Αναμένεται ροτέισον από την Τίτε. Βασικός ο 39χρονος Ντάνιελ Άλβες, μάλιστα ως αρχηγός, θα γίνει ο γηραιότερος παίχτης της Βραζιλίας σε Μουντιάλ.

Ματς... «ζωής και θανάτου» για την πρόκριση στους «16»

Η Σερβία μάλλον «αυτοκτόνησε» στο 3-3 με το Καμερούν, καθώς προηγήθηκε 3-1 και δέχθηκε την ισοφάριση μέσα σε ένα τρίλεπτο. Πλέον, για να βρεθεί στους «16» χρειάζεται μόνο νίκη και είτε να μην κερδίσει το Καμερούν, είτε να υπερτερεί στα κριτήρια ισοβαθμίας εναντίον του. Προπονητής και παίχτες κρατάνε κλειστά τα αυτιά τους στα δημοσιεύματα για ροζ σκάνδαλα μεταξύ συμπαιχτών και των συζύγων τους. Ένας από αυτούς που ενεπλάκη στα εν λόγω δημοσιεύματα ήταν ο φορ Βλάχοβιτς, ο οποίος μάλιστα δεν αγωνίστηκε καθόλου κόντρα στο Καμερούν και το γεγονός αυτό φούντωσε τα σενάρια. Πάντως, ο κόουτς Στόικοβιτς δήλωσε πως δεν ήταν σε καλή κατάσταση λόγω του τραυματισμού του, απόψε είναι στο 100% και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι στο αρχικό σχήμα δίπλα στον Μίτροβιτς.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:

17:00 ΑΝΤ1 Γκάνα – Ουρουγουάη

Στάδιο: Αλ Γιανούμπ

Διαιτητής: Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανία)

17:00 ΑΝΤ1+ Νότια Κορέα – Πορτογαλία

Στάδιο: Εντουκέισον Σίτι

Διαιτητής: Φακούντο Τέγιο (Αργεντινή)

21:00 ΑΝΤ1 Καμερούν – Βραζιλία

Στάδιο: Λουσάιλ Ικόνικ

Διαιτητής: Ισμαέλ Ελφάθ (ΗΠΑ)

21:00 ΑΝΤ1+ Ελβετία – Σερβία

Στάδιο: 974 Στάντιουμ

Διαιτητής: Φερνάντο Ραπαλίνι (Αργεντινή)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.