Μουντιάλ 2022: Μεγάλες αλλαγές από την FΙFA στη διαιτησία- Δεκαμελές team σε κάθε ματς

Metrosport Team22 Νοεμβρίου 2022

Δύο μέρες έχει που ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και η FIFA έχει ξεκινήσει ήδη τις αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε στην αύξηση των μελών της ομάδας που διαιτητεύει κάθε ματς του Μουντιάλ (τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στο δωμάτιο του VAR), με σκοπό να διασφαλίσει το επίπεδο της διαιτησίας στην μεγαλύτερή της διοργάνωση.

 Η FIFA θέλει δέκα άτομα σε κάθε ματς! Πέρα λοιπόν από τον πρώτο διαιτητή, τους δύο βοηθούς του και τον τέταρτο που μας είναι γνωστοί υπάρχουν φυσικά και ο VAR με τον δικό του βοηθό, τον Αssistant VAR. Στη παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου όμως υπάρχουν εκτός των προαναφερθέντων τέσσερις επιπλέον διαιτητές. Αρχικά ο πέμπτος διαιτητής βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πάγκους μαζί με τον τέταρτο φροντίζοντας για την ομαλή συνύπαρξη των αποστολών και την πραγματοποίηση των αλλαγών. Η μοναδική διαφορά στις αρμοδιότητές του σχετικά με τον τέταρτο -πέραν της ιεραρχίας- είναι ότι αποτελεί τον αντικαταστάτη των βοηθών αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, σε αντίθεση με τον τέταρτο που αποτελεί τον αντικαταστάτη του διαιτητή.

Τα «νέα μέλη» του team της διαιτησίας αφορούν το δωμάτιο του VAR και τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων σε σχέση με τις διαφορετικές τεχνολογίες. Ο βοηθός VAR που αναφέρθηκε νωρίτερα έχει σαν κύριο καθήκον να παρακολουθεί την ζωντανή ροή του παιχνιδιού όταν ο VAR διενεργεί έλεγχο σε κάποια επίμαχη φάση ώστε να υπάρχει μόνιμα εποπτεία για το τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Offside VAR όπως μαρτυρά και το όνομά του είναι επιφορτισμένος με τον χειρισμό της τεχνολογίας των γραμμών και τον έλεγχο κάθε φάσης με αξιοσημείωτη κατάληξη για οφσάιντ. Μάλιστα το τρέχον Μουντιάλ αποτελεί την πρώτη μεγάλη διοργάνωση εθνικών ομάδων στην οποία εφαρμόζεται η τεχνολογία του ημι-αυτόματου οφσάιντ, μετά την εφαρμογή του στην φάση των ομίλων του Champions League της φετινής περιόδου.

Μέσα στο ίδιο δωμάτιο, ο Support VAR θα συντονίζει την επικοινωνία μεταξύ του VAR και του βοηθού του, ενώ είναι υπεύθυνος για την τηλεοπτική ροή που φτάνει τόσο στους δέκτες των τηλεθεατών, όσο και στην οθόνη που παρακολουθεί ο διαιτητής κατά τη διάρκεια του on-field review.

Τέλος, η νέα και πρωτόγνωρη προσθήκη ακούει στο όνομα του Stand-by VAR. Στην περίπτωση που για κάποιο λόγο χαθεί η σύνδεση μεταξύ του γηπέδου και του VAR, θα ενεργοποιείται ένα εναλλακτικό δωμάτιο που βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. Ο τέταρτος διαιτητής θα αναλαμβάνει χρέη VAR, ο πέμπτος διαιτητής θα αναλαμβάνει καθήκοντα τέταρτου και ο Stand-by VAR θα λειτουργεί ως βοηθός VAR για το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρώνεται μέσα σε μερικά λεπτά και χωρίς να καθυστερεί την επανέναρξη του αγώνα, πάντα σύμφωνα με την παγκόσμια συνομοσπονδία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.