Μουντιάλ 2022 - 6ος όμιλος: Όμιλος «γρίφος» με δύο φαβορί και δύο επικίνδυνα αουτσάιντερ

Metrosport Team11 Νοεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ο 6ος όμιλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ είναι ίσως αυτός που οι 4 ομάδες μεταξύ τους έχουν την μικρότερη διαφορά δυναμικής σε σχέση με τους υπόλοιπους με 2 χώρες και εδώ ως φαβορί ωστόσο όχι ακλόνητα. Βέλγιο, Κροατία, Μαρόκο και Καναδάς οι τέσσερις διεκδικητές της πρόκρισης στην νοκ - άουτ φάση. Ο όμιλος με τον οποίο διασταυρώνεται είναι ο 5ος (Ισπανία, Γερμανία, Κόστα Ρίκα, Ιαπωνία).

Βέλγιο - Το ταλέντο περισσεύει και ο στόχος είναι η... κορυφή

Για ακόμη μια διοργάνωση το ρόστερ του σφύζει από ταλέντο με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να έχει πληθώρα επιλογών σε όλες τις γραμμές του. Βρέθηκε στο Μουντιάλ σχετικά εύκολα ως πρώτο από τον όμιλο του (6-2-0) και 20 βαθμούς σε 8 παιχνίδια, αφήνοντας πίσω του Ουαλία, Τσεχία, Εσθονία, Λευκορωσία.

Στο ρόστερ ξεχωρίζουν φυσικά ο Τιμπό Κουρτουά, ο Κέβιν Ντε Μπρούινε, αλλά και ο Ρομέλου Λουκάκου που αναμένεται να ηγηθούν της προσπάθειας για διάκριση. Ωστόσο ακόμη άξιοι αναφοράς είναι οι πλάγιοι μπακ Μενιέ και Καστάν αλλά και οι μέσοι Τίλεμανς, Ντεντόνκερ, Βανάκεν και Τροσάρντ που αναμένεται να δώσουν ποιότητα σε όλες τις γραμμές.

Νούμερο δύο στην παγκόσμια κατάταξη χωρών, ψάχνει έντονα την διάκριση τα τελευταία χρόνια, στο προηγούμενο Μουντιάλ έφτασε ως τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα νικήτρια Γαλλία. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρείται και ισχυρό αουτσάιντερ από τις στοιχηματικές εταιρείες και βρίσκεται στην 9η θέση της λίστας χωρών με πιθανότητες κατάκτησης και στοχεύει στην 1η θέση του ομίλου.


Κροατία - Με οδηγό το ‘18 στο... last dance των ηγετών της

Η μεγάλη έκπληξη του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο οποίο ηττήθηκε στον τελικό από την Γαλλία κάνοντας και την καλύτερη πορεία στην ιστορία της. Από τα προκριματικά για το Μουντιάλ του Κατάρ πέρασε ως πρώτη στον όμιλο της (7-2-1) και 23 βαθμούς σε 10 αναμετρήσεις. Ξεπέρασε Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία και Κύπρο.

Στην αποστολή για τα γήπεδα του Κατάρ ξεχωρίζουν ο ηγέτης και αρχηγός Λούκα Μόντριτς, ο Μαρσέλο Μπρόζοβιτς, ο Αντρέι Κράμαριτς, ενώ ποιότητα προσθέτουν οι Κβαρντιόλ, Πέρισιτς, Κόβατσιτς. Στην τελική επιλογή του Ντάλιτς βρίσκονται και οι Βίντα και Λιβάγια δίνοντας «Ελληνικό» στοιχείο στην σύνθεση.

Στόχος μια εκ νέου καλή πορεία, με στόχο να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στα νοκ - άουτ καθώς ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για παίκτες ηγέτες όπως ο Λόβρεν, ο Πέρισιτς και ο Μόντριτς. Δίνεται σαν δεύτερο φαβορί ώστε να προκριθεί από τον όμιλο ωστόσο ακόμα και αν καταφέρει να βγει πρώτη θα έχει αρκετά δύσκολο αντίπαλο κατά πάσα πιθανότητα στα νοκ - άουτ αφού πέφτει με τους δύο πρώτους του πέμπτου ομίλου, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, Ισπανία ή Γερμανία.


Μαρόκο - Με... μπόλικο ταλέντο και χωρίς άγχος για να «τεστάρει» το ταβάνι του

Μια από τις πέντε εκπροσωπήσεις της Αφρικανικής ηπείρου το Μαρόκο βρίσκεται στον έκτο όμιλο του Μουντιάλ του Κατάρ με τις ελπίδες για πρόκριση να μένουν ανοιχτές. Η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν εύκολη υπόθεση καθώς πέρασε τον όμιλο ως πρώτο (6-0-0) και με 18 βαθμούς αφήνοντας πίσω τις Γουινέα - Μπισάου, Γουινέα και Σουδάν. Στα πλέι οφ η πρόκριση ήταν εξ ίσου εύκολη καθώς πέρασε την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σε διπλές αναμετρήσεις (4-1 εντός, 1-1 εκτός).

Στα γήπεδα του Κατάρ ταξιδεύει χωρίς άγχος καθώς δεν υπάρχει πίεση για διάκριση κάτι που μπορεί να απελευθερώσει την ποιότητα που έχει το ρόστερ. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν ο αμυντικός της Παρί Σεν Ζερμέν Ασράφ Χακίμι, και οι μεσοεπιθετικοί Χακίμ Ζίγιεκ και Αμίν Χαρίτ. Ενώ ακόμη ο Ουαλίντ Ρεγκρακί μπορεί να υπολογίζει και στον τερματοφύλακα Γιασίν Μπόνο, τον αμυντικό Νουσαίρ Μαζραούι τον χαφ της Φιορεντίνα Σοφιάν Αμραμπάτ και τον επιθετικό της Σεβίλλης Γιουσούφ Ελ Νεσυρί.

Αν μπορούσε να θέσει ένα στόχο στην έκτη του παρουσία σε Μουντιάλ είναι ίσως να ισοφαρίσει την καλύτερη της πορεία το 1986 που είχε φτάσει στους «16». Από τις χώρες της Αφρικής είναι η δεύτερη σε απόδοση μεταξύ των στοιχηματικών εταιρειών για διάκριση πίσω από την Σενεγάλη.


Καναδάς - Επιτυχία και μόνο η συμμετοχή 36 χρόνια μετά

Η θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου με τις λιγότερες πιθανότητες για διάκριση. Στα προκριματικά είχε εντυπωσιακή παρουσία (8-4-2) και βρέθηκε στην κορυφή του ομίλου Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής με απολογισμό 28 βαθμών σε 14 παιχνίδια.

Επιτυχία και μόνο η συμμετοχή του καθώς είναι μόλις η δεύτερη σε τελική φάση Μουντιάλ μετά το 1986. Ξεχωρίζουν σίγουρα Αλφόνσο Ντέιβις της Μπάγερν Μονάχου αλλά και ο επιθετικός της Λιλ Τζόναθαν Ντέβιντ. Ωστόσο έχει και κάποιες ακόμα εξαιρετικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών με εμπειρία όπως ο «γερόλυκος» Ατίμπα Χάτσινσον χαφ της Μπεσίκτας αλλά και ο Κάιλ Λαρίν επιθετικός της Κλαμπ Μπριζ.

Στα θετικά του Καναδά ότι έχει έναν προπονητή από το 2018, τον Τζον Χέρντμαν ο οποίος έχει φτιάξει εξαιρετική χημεία στην Εθνική και έφτασε την ομάδα σε έναν ιστορικό στόχο που είχε να... δει 36 χρόνια.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.