Μουκόκο: Το παιδί – θαύμα, ο ρόλος του πατέρα και το «μέλι» του Χάαλαντ

Παναγιώτα Χαλκιά18 Μαρτίου 2021

Διανύει μόλις το 16ο έτος της ηλικίας του και αποτελεί ένα από τα πολλά υποσχόμενα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Γιουσουφά Μουκόκο εντυπωσίασε στα τμήματα υποδομής της Ντόρτμουντ ενώ τράβηξε τα βλέμματα και στην πρώτη ομάδα. Ο Καμερουνέζος μοιάζει με παιδί – θαύμα που αναμένεται να εξελιχθεί σε έναν top σύγχρονο επιθετικό.

Ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο

Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2004 στο Γιαουντέ του Καμερούν. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του έζησε εκεί μαζί με τον παππού και τη γιαγιά του. Μόλις στα 10 του χρόνια αποφάσισε να αφήσει την πατρίδα του και να μεταβεί στο Αμβούργο, όπου βρισκόταν οι γονείς του.

Χάρη στον πατέρα του είχε την πρώτη του επαφή με το ποδόσφαιρο. Μαγεύτηκε και άρχισε να κλωτσά το τόπι. Εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ζανκτ Πάουλι. Την πρώτη του ημέρα ξάφνιασε τον προπονητή του καθώς εμφανίστηκε στην προπόνηση με παπούτσια για τρέξιμο και όχι ποδοσφαιρικά. Δανείστηκε ένα ζευγάρι από κάποιον συμπαίκτη του για να μπορέσει να αγωνισθεί. Γρήγορα το ταλέντο του άρχισε να ξεδιπλώνεται στο χορτάρι και μάγεψε τους πάντες με τις ικανότητες του.

Τον έκανε δικό της η Ντόρτμουντ

Οι σκάουτερς της Ντόρτμουντ οργώνουν τα ευρωπαϊκά γήπεδα για νέα ταλέντα. Οι Γερμανοί έχουν δώσει μεγάλα αστέρια στο ποδόσφαιρο και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν τον Μουκόκο. Πείθουν τον 12χρονο τότε Καμερουνέζο να έρθει στις ακαδημίες.

Οι πρώτες του εμφανίσεις με την Κ15 εξαλείφουν κάθε αμφιβολία αφού ο μικρός βρίσκει δίχτυα 33 φορές σε 21 παιχνίδια. Αμέσως, ανέβηκε στην Κ17 και έκανε προπόνηση με παιδιά που ήταν μεγαλύτερα κατά τέσσερα ή και πέντε χρόνια. Δεν πτοήθηκε, συνέχισε να δουλεύει και τη σεζόν 2018/2019 έστειλε την μπάλα στα δίχτυα 40 (!) φορές. Πέρυσι με τη φανέλα της Κ19 κατέγραψε 28 συμμετοχές και 38 τέρματα.

Ο Μουκόκο σάρωσε τα πάντα στα τμήματα υποδομής των Γερμανών και έδειχνε ότι είναι έτοιμος να περάσει την πόρτα της πρώτης ομάδας. Ωστόσο, αυτό δεν μπορούσε να συμβεί μέχρι να γίνει 17. Εν τέλει η γερμανική λίγκα μειώνει το όριο της επιτρεπόμενης ηλικίας για συμμετοχή στο πρωτάθλημα στα 16 έτη και σκορπά χαμόγελα στο στρατόπεδο της Ντόρτμουντ. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή την απόφαση» δήλωσε ο συντονιστής του φυτωρίου της Μπορούσια και παλαίμαχος παίκτης της, Λαρς Ρίκεν.

Στην πρώτη ομάδα

Μια ημέρα μετά τη συμπλήρωση των 16 χρόνων του μπαίνει ως αλλαγή στην αναμέτρηση της Ντόρτμουντ με τη Χέρτα ενώ σημειώνει το πρώτο του τέρμα στο παιχνίδι με την Ουνιόν Βερολίνου. Ήταν το πρώτο ματς που βρέθηκε στο αρχικό σχήμα και αγωνίσθηκε για 90 λεπτά.

Ακόμη, σε ηλικία 16 ετών και 18 ημερών κάνει το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στον εκτός έδρας αγώνα των Γερμανών με τη Ζενίτ και γίνεται ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ.

Έκτοτε, βρίσκεται στις επιλογές του προπονητή του και μετρά 398 λεπτά συμμετοχής και τρία γκολ. 


Εθνική στη Γερμανία

Ο Μοκόκο γεννήθηκε στο Καμερούν αλλά έχει πάρει και τη γερμανική υπηκοότητα. Έτσι, τα «πάντσερ» αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν. Λίγο πριν κλείσει τα 12 του χρόνια, κλήθηκε στην Κ17 της Γερμανίας ενώ έχει καταγράψει και δύο συμμετοχές και με την Κ20. Συνολικά μετρά έξι παιχνίδια και τρία γκολ.

Το αγωνιστικό του προφίλ

Μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Είναι πιο αποτελεσματικός όταν έχει ελεύθερο ρόλο καθώς μπορεί να αλλάζει πλευρές και θέσεις ώστε να βρει τον καλύτερο τρόπο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Το δυνατό του πόδι είναι το αριστερό. Όταν παίζει στις πτέρυγες είναι εφιάλτhς για τα αντίπαλα μπακ καθώς οι κινήσεις του μοιάζoυν με αυτές του μαχαιριού όταν κόβει το βούτυρο.

Από τα δεξιά προτιμά να φέρει την μπάλα στο αριστερό, να ντριμπλάρει τον αντίπαλο και να σουτάρει στην πάνω γωνία των διχτύων ενώ όταν βρίσκεται στα αριστερά, τρυπώνει στην περιοχή χρησιμοποιώντας την ταχύτητα του, απειλεί απευθείας ή πασάρει στον συμπαίκτη που έχει καλύτερο οπτικό πεδίο. Όταν παίζει ως κεντρικό φορ χρησιμοποιεί τα δυνατά του πόδια, την ταχύτητα και την τεχνική του για να ξεφύγει από τον αντίπαλο αμυντικό και να απειλήσει την εστία.

Loading...

Tips για Μουκόκο

1.Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν την ηλικία του. Ο πατέρας του για να εξαλείψει κάθε αμφιβολία έδειξε το πιστοποιητικό της γέννησης του το 2016.

2. Ο Χάαλαντ στάζει μέλι για εκείνον. Ο Νορβηγός επιθετικός μετά το ντεμπούτο του Μουκόκο με την πρώτη ομάδα μίλησε στα μέσα για εκείνον τονίζοντας ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο. «Νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο ταλέντο στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Είναι 16 ετών και μία μέρα, αυτό είναι καταπληκτικό. Έχει μια μεγάλη καριέρα μπροστά του. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε. Ο Μουκόκο είναι πολύ καλύτερος από ό, τι ήμουν στην ηλικία του. Δεν έχω δει ποτέ τόσο καλό 15χρονο στη ζωή μου. Το πλεονέκτημα γι 'αυτόν είναι ότι παίζει ήδη για το Ντόρτμουντ σε ηλικία 15 ετών. Στην ηλικία του, έπαιζα ακόμα για την πατρίδα μου».

3. Όνειρο του είναι να κατακτήσει το τρόπαιο του Champions League με τη φανέλα της Ντόρτμουντ και να πάρει τη Χρυσή Μπάλα.

4. Έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων με τη ΝΙΚΕ στα 14 του χρόνια. Σύμφωνα με την BIld, η εταιρεία είχε κινηθεί άμεσα για να εξασφαλίσει την υπογραφή του. Ο Μουκόκο έλαβε ένα εκατομμύριο μόλις υπέγραψε και τα υπόλοιπα εννέα θα έμπαιναν στο λογαριασμό του εάν συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό.

5. Είδωλο του ο Λιονέλ Μέσι.

6. Έχει πέσει θύμα ρατσισμού. Σε ένα παιχνίδι της Κ19 της Ντόρτμουντ με τη Σάλκε οι οπαδοί έκαναν περίεργους θορύβους θέλοντας να τον πικάρουν. Εκείνος απάντησε με χατ τρικ.

7. Το ψευδώνυμο του είναι Κοκο.

8. Έχει τέσσερα αδέρφια. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Μπορέλ, αγωνίζεται από το 2019 στη Σβαρτς-Βάις Έσσεν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.