Μόντσι: Το τέλειο παράδειγμα τεχνικού διευθυντή

Πέτρος Χαριζακλής28 Ιουλίου 2020

Κατά την διάρκεια της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, ο τεχνικός διευθυντής της Σεβίλλης, Μόντσι, αποφάσισε μέσω του Youtube να κάνει 13 Masterclass (13 ήταν ο αριθμός που φορούσε) και να μεταδώσει τις γνώσεις του για την τεχνική διεύθυνση ενός συλλόγου, και όχι μόνο, σε όλο τον κόσμο. 
Το Metrosport.gr επιχείρησε να καταγράψει τα σημαντικότερα σημεία από το κάθε επεισόδιο και να φέρει πιο κοντά στον κόσμο που ασχολείται με το ποδόσφαιρο τις πραγματικές πτυχές του, με αυτές πρέπει να ασχολούνται φίλαθλοι, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, προπονητές, δημοσιογράφοι. Μάλιστα ειδικά οι παράγοντες στην Ελλάδα μπορούν να παραδειγματιστούν και να εφαρμόσουν κάποιες από τις συμβουλές του Μόντσι.

O Ραμόν Ροντρίγκεθ Βερντέχο ή αλλιώς Μόντσι είναι ο τεχνικός διευθυντής της Σεβίλλης από το 2000 μέχρι σήμερα με ένα μικρό διάλειμμα δύο ετών (2017-2019) που μετακόμισε στη Ρόμα. Ο Ισπανός είναι ένας από τους καλύτερους τεχνικούς διευθυντές στον κόσμο, αν όχι ο καλύτερος. Το λιοντάρι από το Σαν Φερνάντο μετακόμισε το 1988 στην Σεβίλλη και αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας.

Το 2000 σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών λόγω ενός τραυματισμού στον ώμο και ανέλαβε την θέση του τεχνικού διευθυντή. Του τέθηκαν δύο στόχοι: να αναπτύξει την πολιτική για νεαρούς παίκτες του συλλόγου που θα μπορούσαν στο μέλλον να εξελιχθούν σε αστέρια και να φτιάξει ένα σύστημα σκάουτινγκ που θα βρίσκει ταλέντα πριν το κάνουν οι μεγάλες ομάδες. Με τους «νερβιονένσε» έχει κατακτήσει 5 Γιουρόπα Λιγκ, 2 Κύπελλα Ισπανίας, ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, όλα ως τεχνικός διευθυντής.

Ο Μόντσι έκανε την ακαδημία της Σεβίλλης αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο και με το σύστημα σκάουτινγκ μπόρεσε να πουλάει παίκτες για να έχει έσοδα ενώ παράλληλα αγόραζε παίκτες με μικρά ποσά. Ο Μόντσι εξέλιξε την Σεβίλλη με το σύστημα που εγκαθίδρυσε.

Σταδιακά μεγάλωσε το τμήμα σκάουτινγκ και επικεντρωνόταν εκεί που μπορούσε, για παράδειγμα είχε τρία άτομα και έβλεπαν τα πρωταθλήματα της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Γαλλίας ενώ στη συνέχεια όταν έπαιρνε άλλους 2, έβλεπαν Αγγλία και Γερμανία. Ο Μόντσι ξεχωρίζει για την ικανότητα του να ανακαλύπτει άγνωστους παίκτες και να βγάζει τεράστιο αγωνιστικό και οικονομικό κέρδος από αυτούς. Εχει φέρει κέρδος πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ στα τελευταία 15 χρόνια στην Σεβίλλη.

Μερικές ακριβές πωλήσεις του ήταν: Ρέγιες 30 εκατ.ευρώ στην Αρσεναλ, Ζούλιο Μπαπτίστα 20 εκατ.ευρώ (κόστισε 3,5) και Ράμος 27 εκατ.ευρώ στη Ρεάλ, Ντάνι Αλβες 35 εκατ.ευρώ (κόστισε 500.000 ευρώ) στη Μπάρτσα, Μπάκα 30 εκατ.ευρώ στη Μίλαν.

Η πιο αποτυχημένη μεταγραφή του ήταν ο Αρούνα Κονέ που κόστισε 12 εκατ.ευρώ από την PSV (ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου) και τελικά μετά από τραυματισμούς δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα στην ομάδα της Ανδαλουσίας. Ο Μόντσει έχει πει πως δεν θα πήγαινε ποτέ στην Μπέτις ακόμη και αν διπλασίαζαν τις αποδοχές του.

Μόντσι Masterclass

Ο τεχνικός διευθυντής της Σεβίλλης ξεκίνησε τα Masterclass αποκαλύπτοντας το μοντέλο ομάδας που χρησιμοποιεί η ομάδα του (μικτό μοντέλo), εξηγώντας τα τρία μοντέλα που υπάρχουν.

-Μοντέλο προέδρου: Ολα γυρίζουν γύρω από τον πρόεδρο, βάζει τα χρήματα, επιλέγει τους παίκτες και τον προπονητή.

-Μικτό μοντέλο: Ο πρόεδρος ασχολείται με τα οικονομικά της ομάδας. Ο προπονητής επιλέγει το προφίλ των ποδοσφαιριστών που θέλει, όχι το όνομα. Ο τεχνικός διευθυντής παίρνει τα οικονομικά στοιχεία από τον πρόεδρο και επιλέγει τους ποδοσφαιριστές με βάση τα «θέλω» του προπονητή.

-Αγγλοσαξονικό μοντέλο: Ο προπονητής αποφασίζει τα για πάντα στον σύλλογο. Ο Μόντσι έδωσε παραδείγματα όπως ο Βενγκέρ στην Αρσεναλ, ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Ράφα Μπενίτεθ στην Λίβερπουλ.

1) Παράγοντας τύχη

    Ο Μόντσι είχε έναν δάσκαλο, τον Κάρλος Σαλβαδόρ Μπιλάρδο, που δεν του άρεσε καθόλου η τύχη, ήταν προληπτικός. Ο ίδιος ο Μόντσι παραδέχθηκε πως δεν πιστεύει στην τύχη. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα λόγια ενός γκολφέρ (Γκάρι Πλέιερ) που είπε «Οσο περισσότερο προπονούμαι, τόσο πιο τυχερός είμαι».

    Η τύχη σύμφωνα με τον Μόντσι πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό και αυτό γίνεται με την δουλειά. Οπως ανέφερε στο πρώτο επεισόδιο, με την σκληρή δουλειά μειώνεις την τύχη και τις λεπτομέρειες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

    Κλειδιά του τεχνικού διευθυντή

    Νίκες:

    • Να βρίσκεται κοντά στον ποδοσφαιριστή και ως αθλητή και ως άνθρωπο. Να καταλαβαίνει τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών, να τα λύνει για να σκέφτονται μόνο το ποδόσφαιρο.
    • Να βρίσκεται κοντά στον προπονητή, να γίνει το άλτερ έγκο του. Να τον βοηθήσει, να είναι κοντά του και στα καλά και στα άσχημα. Να είναι φίλος του, βοηθός του.

    Ο Μόντσι σε αυτό το σημείο έδωσε μερικά παραδείγματα επιτυχημένων προπονητών που είχε κοντά του, όπως οι Χουάντε Ράμος, Καπαρός, Σαμπάολι, Μίτσελ, Λοπετέγκι και Εμερι.

    Αγορά:

    • Να φτιάξει το καλύτερο δίκτυο σκάουτινγκ.
    • Να μιλάς με τον προπονητή και να επιλέγεις τους παίκτες με βάση το προφίλ που θέλει.

    Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Μόντσι θέλοντας να δείξει πως ο παράγοντας τύχη υπάρχει στη ζωή μας αλλά μπορούμε να τον εξαλείψουμε, αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα. Το 2007 όταν η Σεβίλλη πήρε το Κύπελλο UEFA, η ισπανική ομάδα κέρδισε την Σαχτάρ στη φάση των 16 με γκολ του τερματοφύλακα Πάλοπ στις καθυστερήσεις. 

    Το 2014 ο Μπιά σκόραρε στις καθυστερήσεις και έδωσε την πρόκριση στον τελικό στη Σεβίλλη. Αυτά τα δύο γεγονότα είναι για τον Μόντσι η τύχη, όλα τα υπόλοιπα οφείλονται στην σκληρή δουλειά.

    «Η επιτυχία είναι μετά στο λεξικό από την λέξη δουλειά. Οπως σε όλη την υπόλοιπη ζωή, για να πετύχεις ο μόνος δρόμος είναι η δουλειά», είναι το μότο του Μόντσι.

    2) Οι βασικοί πυλώνες

      • Ιδια κατεύθυνση: ΔΣ, Πρόεδρος, Γενικός Διευθυντής, Αθλητικός Διευθυντής, Τμήμα οικονομικών, Νομικό τμήμα, Τμήμα Μάρκετινγκ, Τεχνικό Τιμ. Ο Μόντσι έζησε δύο υποβιβασμούς ως ποδοσφαιριστής με την Σεβίλλη, το 1997 και το 2000. Τότε η κατέυθυνση μέσα στην ομάδα δεν ήταν ίδια και έτσι υποβιβάστηκε.
      • Προγραμματισμός:

      -Αποφύγετε τον αυτοσχεδιασμό, οδηγεί στην καταστροφή.

      -Δημιουργείστε έναν χάρτη πορείας.

      -Καταμερισμός εργασιών: Δεν είσαι ο Σούπερμαν να τα κάνεις όλα μόνος σου. Πρέπει να έχει ανθρώπους ικανούς να ταξιδέψουν, να δουν ποδόσφαιρο, να σε οδηγήσουν αλλά πρέπει να πιστέψεις σε αυτούς και να μοιραστείς την δουλειά. «Κανείς δεν είναι τόσο καλός όσο όλοι μαζί» τόνισε ο Μόντσι.

      Σε αυτό το σημείο ο Μόντσι έδωσε το παράδειγμα του Ράμος. Ο Ισπανός αμυντικός το 2005 μετακόμισε στη Ρεάλ στο τέλος των μεταγραφών. Η Σεβίλλη δεν είχε κάνει σωστό προγραμματισμό για την θέση. Στη θέση του ήρθε ο Ντραγκουτίνοβιτς, τον οποίο δεν τον είχε δει να παίζει παρά μόνο σε βιντεάκια και ο Μόντσι πήρε 4-5 φίλους που τον ήξεραν από το Βέλγιο και όλοι του έλεγαν πόσο καλός ήταν. Τελικά ο Ντραγκουτίνοβιτς αποκτήθηκε, ήταν καταπληκτικός με τη φανέλα των «νερβιονένσε», έπαιξε 7 χρόνια και πήρε 6 τρόπαια, ωστόσο ο Μόντσι σημειώνει πως η ομάδα του ήταν τυχερή, αφού δεν είχε γίνει ο σωστός προγραμματισμός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως κοίταξε να διορθώσει το λάθος του για το μέλλον, καθώς θεωρεί λάθος δρόμο να αγοράζει έναν παίκτη χωρίς να τον έχει δει να παίζει ζωντανά.

      • Ομαδική δουλειά: Ο Μόντσι τόνισε την σημασία των ανθρώπων δίπλα του αναφέροντας παραδείγματα όπως του Αντόνιο Φερνάντεθ, τον Βίκτορ Ορτα, τον Μιγκέλ Ανχελ Γκόμεθ και το Φερνάντο Ναβάρρο (είναι τώρα το δεξί του χέρι). Τόνισε πως δεν πρέπει ένας τεχνικός διευθυντής να φοβάται τον ανταγωνισμό, να μην φοβάται αν κάποιος είναι καλύτερος από τον ίδιο αρκεί να είναι ικανός. Σημασία έχει επίσης για τον Ισπανό, να είναι άνθρωποι με αρχές, όπως ο Εμίλιο ντε Ντιός ή ο Ραμόν Βάσκεθ.

      Οπως ανέφερε ο Μόντσι, «Ολα τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας έχουν γίνει από ομάδες. Οι ηγέτες είναι σημαντικοί αλλά όχι χωρίς την ομάδα».

      Θεμελιώδης πυλώνας: Ο εχθρός δεν μπορεί να είναι συνεργάτης.

      Χαρακτηριστικά ομάδας

      -Επαγγελματίες που είναι εξειδικευμένοι στον αθλητισμό, που βλέπουν, που νιώθουν, που αγαπούν το ποδόσφαιρο.

      -Υπευθυνότητα: Αν κάνεις λάθος, πάρε την ευθύνη. Αν κάνεις το σωστό, μοιράσου την επιτυχία με τους συνεργάτες του.

      -Να μπορεί να εμπνεύσει έναν ποδοσφαιριστή και όλοι μαζί να δίνουν μια ολοκληρωμένη αναφορά για το ποδόσφαιρο.

      -Αφοσίωση με μέγιστη ευχαρίστηση.

      3) Η ιστορία μιας μεταγραφής (μέρος πρώτο)

        -Παρακολούθηση

        • Ακατέργαστη παρακολούθηση (Ιούλιος-Δεκέμβριος): Σε αυτό το σημείο ο Μόντσι τονίζει πως οι συνεργάτες του (σκάουτερ) βλέπουν ποδόσφαιρο χωρίς συγκεκριμένο στόχο για να μεγαλώσει η βάση δεδομένων, την οποία χαρακτηρίζει ως θησαυρό. Οσο περισσότερες πληροφορίες έχεις για έναν παίκτη, τόσο πιο εύκολη είναι η απόφαση για να τον αποκτήσεις.

        -Οι σκάουτερ βλέπουν αγώνες στο μέγιστο δυνατό νούμερο χωρίς συγκεκριμένο στόχο

        -Φτιάχνουν ιδανική 11άδα κάθε μήνα

        -Επιλογή παικτών από κάθε πρωτάθλημα σε κάθε θέση

        Η Σεβίλλη έχει 12 σκάουτ, έχουν ένα πρωτάθλημα επιπέδου Α και 2-3 επιπέδου Β. Διαχωρίζει τα πρωταθλήματα μεταξύ των σκάουτερ.

        Πρωταθλήματα:

        -Μέρος Α: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Αργεντινή.

        -Μέρος Β: Δεύτερου επιπέδου πρωταθλήματα. Αυστρία, Πολωνία, Ελβετία, Κροατία, Τσεχία, Περού, Κολομβία, Χιλή, Μεξικό, MLS, Βολιβία, Εθνικές μέχρι U18.

        -Μέρος Γ: Gold Cup, Κόπα Αμέρικα, Κόπα Αφρικα, Κόπα Ασια.

        Εδώ ο Μόντσι ξεκαθαρίζει πως αυτός ο διαχωρισμός των πρωταθλημάτων έχει γίνει με βάση τις ανάγκες της Σεβίλλης. Και δίνει ως παράδειγμα πως αν ήταν τεχν.διευθυντής στην Κάντιθ που έπαιζε στην Σεγούντα όταν έκανε το MasterClass, θα είχε στο πρώτο μέρος των πρωταθλημάτων, την δεύτερη και την τρίτη κατηγορία της Ισπανίας, την δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, την δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας. Με λίγα λόγια ανάλογα τις ανάγκες κάθε ομάδας, καθορίζεται και το επίπεδο των πρωταθλημάτων που παρακολουθούν οι σκάουτερ.

        Στο επίπεδο Α, κάθε σκάουτ επιλέγει την ιδανική 11άδα από κάθε πρωτάθλημα κάθε μήνα και μεταφέρει τις πληροφορίες στον επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ (Εμίλιο ντε Ντιός) και στον ίδιο τον Μόντσι.

        Στο επίπεδο Β δεν επιλέγουν ιδανική ενδεκάδα για κάθε λίγκα, ο σκάουτ κάνει την ιδανική ενδεκάδα από όλα τα πρωταθλήματα που καλύπτει κάθε μήνα (για παράδειγμα μπορεί να έχει επιλέξει έναν τερματοφύλακα από την Πολωνία, ένα δεξί μπακ από την Αυστρία κοκ).

        Στο επίπεδο Γ, σε κάθε διεθνή διοργάνωση οι σκάουτ κάνει μια ιδανική 11άδα.

        Στη συνέχεια το πρώτο φιλτράρισμα γίνεται τον Δεκέμβριο και μένουν 500-550 παίκτες.

        Καθαρή παρακολούθηση (Ιανουάριος-Μάϊος)

        -Προσδιορισμός των επιλεχθέντων παικτών

        -Συγκρότηση προφίλ

        -Διαπραγμάτευση

        -Προσαρμογή

        4) Η ιστορία μιας μεταγραφής (μέρος δεύτερο)

          5 στάδια

          -Παρακολούθηση παικτών

          -Αυτοί που ξεχωρίζουν παρακολουθούνται 6-7 φορές από διαφορετικούς σκάουτερ

          -Σκάουτινγκ παίκτη σε διαφορετικές περιπτώσεις (Εντός-εκτός, ντέρμπι, διεθνή ματς)

          -Μένουν περίπου 150 παίκτες με βάση τα χαρακτηριστικά τους.

          -Τελική λίστα με 15 παίκτες σε κάθε θέση

          5) Συντονισμός στο μέγιστο

            Εξι παράμετροι:

            -Φυσική κατάσταση:

            • Σύγκριση στατιστικών φυσικής κατάστασης ανάλογα με την θέση.
            • Μαζεύεις όσο περισσότερα δεδομένα μπορείς.

            -Τακτική-τεχνική κατάρτιση:

            • Εμπιστοσύνη στις αναφορές των σκάουτ.
            • Ranking παικτών από Α έως Ε για να ασχοληθεί ο Μόντσι με τους καλύτερους αφού από τους σκάουτ φτάνουν στον τεχν.διευθυντή 3000-3500 αναφορές και μένουν 500 παίκτες που και πάλι είναι πολλοί.

            -Ψυχολογικό προφίλ

            • Ψάχνει πληροφορίες σε κάποιον που τον ξέρει. Παλιός προπονητής, συμπαίκτες, τεχνικός διευθυντής, δημοσιογράφος.
            • Πρόσεξε! Η πληροφορία είναι πάντα ο στόχος.

            -Οικονομικές απολαβές

            • Κόστος παίκτη.
            • Αξία ρήτρας.
            • Απολαβές παίκτη.

            -Χρόνος προσαρμογής

            • Αμεση απόδοση
            • Αρχή του Laurence Peter που λέει πως οι άνθρωποι ανεβαίνουν σε μια ιεραρχία στο επίπεδο της ανικανότητάς τους. Αυτό σημαίνει πως οι παίκτες έχουν ταβάνι και αν ανέβουν επίπεδο μπορεί να το έχουν φτάσει και γι΄αυτό να μην αποδίδουν. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακοί παίκτες.

            -Μεταπωλητική αξία

            Αυτή η παράμετρος είναι η πιο σημαντική για τον Μόντσι. Στο Masterclass έδωσε το παράδειγμα του 70/30. Εννοεί πως υπάρχει ένα 30% παικτών που θα αποδώσουν αμέσως και ένα 70% που θα έχουν μεταπωλητική αξία. Οι πωλήσεις για την Σεβίλλη ήταν ένας σημαντικός λόγος για να μεγαλώσει ως σύλλογος. Χρειάζεται να δημιουργήσουν κέρδος οι παίκτες για την ομάδα.


            6) Προφίλ παίκτη (βασικό σημείο για τον προγραμματισμό μιας ομάδας)

              -Σημαντική στιγμή

              -Στρατηγική απόφαση

              -Η θεωρία της λάμπας και του τραπεζιού. Βάλε προτεραιότητα στα θέλω του προπονητή.

              -Κατάλαβε τα θέλω του προπονητή

              -Εκτέλεσε το σχέδιο

              Ο Μόντσι σε αυτό το στάδιο μιλάει με τον προπονητή για να διαλέξει το προφίλ του παίκτη. Ρωτάει αν ξέρει ή αν του αρέσει κάποιος από την λίστα. Αν ο προπονητής διαλέξει κάποιον τότε ο Μόντσι τον βάζει πρώτο στη λίστα.

              Συμφωνία προπονητή (έχεις σύμμαχο)

              -Βάζει τον προπονητή στο πλάνο

              -Κάνε το πλάνο δικό του

              -Μεγαλύτερη πιθανότητα αν ξέρει ή αν του αρέσει ο παίκτης, ο προπονητής να τον πείσει να έρθει στην ομάδα

              «Συνήθως ο προπονητής λέει στον τεχνικό διευθυντή να διαλέξει γιατί του έχει εμπιστοσύνη και του έχει δείξει πως βάζει την επιλογή του πρώτη» λέει ο Μόντσι για το σημείο επιλογής του προφίλ του παίκτη.

              Στην διαπραγμάτευση ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής τονίζει την σημασία να μην καταλάβουν οι άλλες ομάδες που διαπραγματεύεσαι με 1-2 παίκτες. Πρέπει να έχεις εύρος επιλογών, να έχεις εναλλακτικές, να διευκολύνεις έτσι την διαπραγματευτική στρατηγική και τέλος πρέπει να αποφύγεις να πληρώσεις πάνω από την αξία ενός παίκτη.

              7) Διαπραγματεύσεις

                Βασικές αρχές

                -Τιμή παίκτη

                -Συνολικό κόστος

                -Ετήσιο κόστος (μισθός+χρεολύσια). Τα χρεολύσια ο Μόντσι και η ομάδα του τα υπολογίζουν από το κόστος του παίκτη διά τα χρόνια συμβολαίου του.

                -Αξία της πώλησης

                -Κέρδη κεφαλαίου (Κόστος κεφαλαίου μείον ΝΒV)

                -Net Book Value (Κόστος παίκτης-χρεολύσια)

                Στη συνέχεια και αφού έχει αναλύσει τις βασικές αρχές της διαπραγμάτευσης, ο Μόντσι δίνει δύο σημαντικές συμβουλές. Πρώτον, έχε εναλλακτικές. Δεύτερον, μεγιστοποίησε την θέση σου χωρίς να εκμεταλλευτείς τον αντίπαλο.


                8) Προσαρμογή παίκτη

                Εστίασε στο γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής είναι και άνθρωπος.

                • Γνώση συλλόγου: Φιλοσοφία, ιστορία, πόλη, αντιπαλότητες, επηρεασμός από Media. Πρέπει να εξηγήσεις στον ποδοσφαιριστή που έρχεται.
                • Χαρακτηριστικά παίκτη: Οικογένεια, περίγυρος, έθιμα, συνήθειες, χόμπι. Να είσαι κοντά του για να νιώθεις πιο άνετα.
                • Παρουσίαση παίκτη: Παρουσίαση παίκτη με τον πιο άψογο τρόπο, προετοίμασε τον παίκτη για τα μίντια, απέφυγε βαριές δηλώσεις. 

                9) Οριζόντιες δεξιότητες (μέρος πρώτο)

                Οι οριζόντιες δεξιότητες είναι μη μετρήσιμες και πρέπει να τις έχει ένας καλός συνεργάτης.

                -Ηγετική ικανότητα:

                • Να ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τους άλλους.
                • Το όνομα του κάθε ανθρώπου είναι ο πιο ωραίος και ο πιο σημαντικός ήχος στον κόσμο.
                • Να είσαι καλός ακροατής, ενθάρρυνε τους άλλους να σου μιλήσουν για τον εαυτό τους.
                • Μίλα ενώ σκέφτεσαι και τι ενδιαφέρει τους άλλους.
                • Κάνε τον άλλον να νιώθει σημαντικός και κάντο ειλικρινά.

                -Αυτοεκτίμηση: Οι ηγέτες προσπαθούν να βγάλουν την αυτοεκτίμηση στο προσωπικό τους. Αν ο κόσμος πιστέψει στον εαυτό του, τότε μπορεί να κάνει φανταστικά πράγματα.

                • Ξεκίνα με έπαινο και ειλικρινή εκτίμηση
                • Επέστησε την προσοχή σε άλλα λάθη έμμεσα
                • Μίλα για τα δικά σου λάθη πριν τα κριτικάρεις
                • Κάνε ερωτήσεις αντί για εντολές
                • Επέτρεψε στον άλλον να σώσει το πρεστίζ του

                -Αυτοκριτική: SWOT

                • Aδυναμίες
                • Απειλές
                • Δυνάμεις
                • Ευκαιρίες

                Να κάνει εποικοδομητική κριτική αλλά να κάνεις και αυτοκριτική για να βελτιωθείς.

                -Να παίρνει αποφάσεις

                «Μόνο αυτοί που ρισκάρουν να πάνε μακριά μπορούν να βρουν πόσο μακριά μπορούν να πάνε» είπε ο Ελιοτ και το πιστεύει σε μεγάλο βαθμό ο Μόντσι για τους συνεργάτες του που πρέπει να παίρνουν αποφάσεις.

                • Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς
                • Μόνο εκείνοι που τολμούν να αποτύχουν, θα πετύχουν στο τέλος
                • Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην παίρνεις κανένα ρίσκο. Σε έναν κόσμο που όλα αλλάζουν γρήγορα, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχεις αν δεν ρισκάρεις.

                -Ομαδική δουλειά

                «Οι μονάδες βάζουν πόντους, οι ομάδες κερδίζουν παιχνίδια» λέει ο Μόντσι και έχει δίκιο, θέλοντας να τονίσει την σημασία της ομαδικής δουλειάς σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο.

                • Κανείς δεν είναι τόσο καλός όσο όλοι μαζί
                • Το ταλέντο κερδίζει παιχνίδι, η ομαδική δουλειά και η εξυπνάδα κερδίζουν πρωταθλήματα
                • Ασε τον άλλον να νομίζει πως είναι δική του ιδέα
                • Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θες να πας μακριά, πηγαίντε όλοι μαζί

                «Ο ηγέτης δεν δημιουργεί ακολούθους, δημιουργεί άλλους ηγέτες» είπε στο 9ο επεισόδιο ο Μόντσι. Ο Ισπανός τονίζει πως προσπαθεί να βάζει τους άλλους στη θέση του και να τους κάνουν να αισθανθούν ηγέτες.


                10) Οριζόντιες δεξιότητες (μέρος δεύτερο)

                  -αντισυμβατικότητα

                  • Ο έξυπνος άνθρωπος φτιάχνει ευκαιρίες, δεν τις βρίσκει
                  • Για την πραγματική επιτυχία ρώτα τον εαυτό σου. Γιατί; Γιατί όχι; Γιατί όχι εμένα; Γιατί όχι τώρα;
                  • Η επίμονη επιθυμία συνοδεύεται από συνεχείς πράξεις και μπορεί να γίνει εισαγωγή για την επιτυχία που ψάχνεις
                  • Τα λάθη δεν είναι αποτυχίες, είναι σημάδι ότι προσπαθείς

                  -προσαρμοστικότητα

                  Το πιο σημαντικό στην επιβίωση δεν είναι η εξυπνάδα ή η δύναμη αλλά η προσαρμοστικότητα.

                  • Ολες είναι οι αποτυχίες είναι αποτυχίες να προσαρμοστείς, όλες οι επιτυχίες είναι επιτυχείς προσαρμογές.
                  • Πράξεις και ευελιξία δημιουργούν ευκαιρίες.
                  • Εξυπνάδα είναι η ικανότητα να προσαρμοστείς στις αλλαγές.
                  • Προσαρμοστικότητα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι σε οποιαδήποτε κατάσταση σε οποιοδήποτε χρόνο.

                  -αυτοπεποίθηση

                  «Δεν υπάρχει σημείο να ξεκινήσεις αν δεν ξέρεις που πας» είπε ο Σίγκμουντ Φρόιντ και φαίνεται πως το ασπάζεται και ο Μόντσι.

                  • Μερικές φορές δεν ξέρεις τι θέλεις, αλλά πρέπει να είσαι ξεκάθαρος με αυτό που δεν θέλεις.
                  • Ασε τα όνειρά σου να γίνουν μεγαλύτερα από τους φόβους σου
                  • Τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν συμβαίνει κατά τύχη
                  • Δεν εξελισσόμαστε όταν τα πράγματα είναι εύκολα, εξελισσόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις

                  -ελαστικότητα

                  Οι κακουχίες συχνά προετοιμάζουν τους συνηθισμένους ανθρώπους για έναν εκπληκτικό προορισμό

                  • Ελαστικότητα είναι η ικανότητα να αντιμετωπίσεις δυσκολίες της ζωής, να μεταμορφώσεις τον πόνο σε μια κινητήρια δύναμη για να τις ξεπεράσεις και να βγεις πιο δυνατός από αυτό
                  • Ο,τι και να συμβεί, το σημαντικό είναι πως θα αντιδράσουμε
                  • Οταν πρέπει να δουλέψεις κάτω από πίεση και υπάρχουν πολλές απαιτήσεις, πρέπει να είσαι ικανός να πετύχεις τους στόχους σου χωρίς να μειώσεις την απόδοσή σου
                  • Η επιτυχία δεν είναι πάντα στη νίκη αλλά στο να μην τα παρατάς ποτέ

                  -δέσμευση

                  • Δέσμευση με τον σύλλογο, το σήμα, τους οπαδούς, την φιλοσοφία
                  • Δέσμευση σημαίνει να μην επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στα πράγματά σου, αλλά να δίνεις περισσότερο από αυτό που περιμένουν από σένα
                  • Το κατόρθωμα του στόχου είναι σίγουρο την στιγμή που θα το διαπράξεις
                  • Δεν υπάρχει αδιάκοπη επιτυχία χωρίς δέσμευση
                  • Δέσμευση είναι πράξη όχι μία λέξη

                  11) Τα δεδομένα

                  Πάντα υπήρχαν τα δεδομένα, με την τεχνολογία αυξήθηκαν. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να ξεχωρίζεις τα δεδομένα που χρειάζεσαι. Σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου υπάρχουν 8 εκατομμύρια στατιστικά αλλά δεν μας ενδιαφέρουν όλα.

                  Τρία είναι τα σημαντικά στοιχεία στα big data

                  • Σκάουτινγκ (βοηθάει για να βρεις τους κατάλληλους παίκτες)
                  • Πρόβλεψη τραυματισμών (σύγκριση με παρελθόν)
                  • Η μεταγραφική αγορά (να ξέρεις πότε να πουλήσεις και πόσο αξίζει ένας παίκτης)

                  Συμπεράσματα:

                  • Δημιουργία τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης σε όλους τους συλλόγους
                  • Η ψηφιοποίηση στο ποδόσφαιρο είναι συνεχής
                  • Βελτιωμένη προπόνηση στο κομμάτι της τεχνικής διεύθυνσης
                  • Οποιος γυρνάει την πλάτη του θα μείνει πίσω στο κυνήγι της επιτυχίας

                  12) Ακαδημίες

                  Τρία τμήματα που είναι σημαντικά

                  • Τμήμα βελτιστοποίησης (πρόοδος παίκτη, φυσική κατάσταση, τεχνικά χαρακτηριστικά)
                  • Τμήμα στρατολόγησης (ψάχνει παίκτες, βασίζεται κυρίως στην περιοχή της Σεβίλλης και της ευρύτερης περιοχής από την Ανδαλουσίας)
                  • Τμήμα ανάπτυξης (δίνει βάση στην προσωπικότητα, στο μοντέλο της ομάδας, στην τεχνική και στην μεθοδολογία)


                  13) Ερωτήσεις κοινού

                  Στο τελευταίο επεισόδιο ο Μόντσι απάντησε σε ερωτήσεις φιλάθλων.

                  -Οταν παίρνετε έναν παίκτη για τις ομάδες των U18, U16, U14 σε ποια χαρακτηριστικά εστιάζετε;

                  «Στην φυσική κατάσταση, την ταχύτητα, την αυτοεκτίμηση, την ποιότητα και το ψυχολογικό προφίλ».

                  -Τι κάνετε όταν θέλετε να επιλέξετε προπονητή;

                  «Μας νοιάζει το προφίλ του και αν ταιριάζει στην φιλοσοφία της ομάδας».

                  -Αν η πανδημία δυσκολέψει τις μεταγραφές ακριβών παικτών, θα βοηθήσει οι ομάδες να στραφούν στις ακαδημίες τους;

                  «Ναι, πιστεύω πως ναι. Θα είναι ένα περίεργο μεταγραφικό παράθυρο, όλες οι ομάδες έχουν οικονομικές ζημίες και δημιουργούνται ευκαιρίες. Η Σεβίλλη χρησιμοποιούσε παίκτες της ακαδημίας και πριν την πανδημία».

                  Προτείνουμε
                  This page might use cookies if your analytics vendor requires them.