Μόνο με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό είναι απίθανο να βγούμε από τον βούρκο...

Στέλιος Γρηγοριάδης14 Αυγούστου 2021

Αγαπητή Metrosport

Ψάχναμε, ως ελληνικό ποδόσφαιρο, τέσσερις προκρίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μήπως και αρχίσει η αντεπίθεση στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, αλλά, δυστυχώς, είχαμε μόνο μία και δεν έγινε κανένα βήμα προόδου. Παραμείναμε στον βούρκο…

20η ήταν η Ελλάδα, 20η παρέμεινε και πλέον ποντάρει μόνο σε δύο ομάδες, τον Ολυμπιακό που συνεχίζει στο Γιουρόπα Λιγκ και τον ΠΑΟΚ που συνεχίζει στο Κόνφερενς Λιγκ και όχι στην ΑΕΚ και τον Αρη που αποχαιρέτισαν άδοξα την Ευρώπη.

Η 15η θέση είναι η τελευταία που μπορεί να θεωρηθεί προνομιούχος, με την έννοια ότι οδηγεί τις δύο πρώτες ομάδες στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, τον κυπελλούχο στον τρίτο του Γιουρόπα Λιγκ και τον τρίτο και τον τέταρτο στον δεύτερο του Κόνφερενς Λιγκ. Αν μη τι άλλο, δηλαδή, η Ελλάδα βγάζει στην Ευρώπη πέντε ομάδες και οι δύο πρώτες διεκδικούν είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η 16η και η 17η θέση βγάζουν τέσσερις ομάδες, ενώ... φεύγει το Γιουρόπα Λιγκ και έρχεται το Κόφερενς Λιγκ. Ο πρωταθλητής στον δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο κυπελλούχος, ο δεύτερος και ο τρίτος στον δεύτερο του Κόνφερενς Λιγκ.

Και από τη 18η μέχερι την 28η, ισχύει η συμφορά που ζούμε φέτος. Με τέσσερις ομάδες, από πολύ νωρίς όλες στα βάσανα, μία μόνο για Τσάμπιονς Λιγκ και οι άλλες τρεις για Κόνφερενς Λιγκ.

Η Ελλάδα, λοιπόν, βρίσκεται ακόμη στην 20η θέση, καθώς βοηθήθηκε μόνο από την πρόκριση του ΠΑΟΚ και προδόθηκε από τους αποκλεισμούς του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Αρη. Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι πρέπει να γίνουν θαύματα για να βρεθεί έστω στη 16η θέση, γιατί πρέπει να ξεπεράσει την Κύπρο, την Τουρκία, την Τσεχία και τη Νορβηγία. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός αρχίσουν να “πετάνε” από νίκη σε νίκη και από πρόκριση σε πρόκριση, που σημαίνει ότι θα προχωρήσουν περισσότερο από τους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να αποτύχουν παταγωδώς όλες οι ομάδες από Κύπρο, Τουρκία, Τσεχία και Νορβηγία. Αυτός ο συνδυασμός δείχνει απίθανος, αν όχι αδύνατος…

Για να λέμε, πάντως, την αλήθεια, η μόνη ομάδα που κάτι πρόσφερε, από αυτή την άποψη, στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία πενταετία (γιατί αυτή “μετράει”) είναι ο Ολυμπιακός. Ολες οι άλλες που έπαιξαν στην Ευρώπη (και ο ΠΑΟΚ, φυσικά) βούλιαξαν την Ελλάδα με τις αποτυχίες τους. Και, τελικά, όλη αυτή κατάσταση ουσιαστικά αποβαίνει κυρίως σε βάρος των ομάδων που κατακτούν το Πρωτάθλημα και σε βάρος εκείνων που κατακτούν τη δεύτερη θέση αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον να αγωνιστούν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ. Ούτε καν, δηλαδή, του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό ακριβώς είναι φέτος που έπαθε ο ΠΑΟΚ. Και αυτό το πάθημα οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στον ίδιο.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.