Μόνο αν επιβληθεί ο νόμος θα έχουμε ελεύθερα και ασφαλή πανεπιστήμια

Δημήτρης Κανελλάκης01 Νοεμβρίου 2020

Κουράστηκα, χρόνια ολόκληρα, να ακούω από τους πολιτικούς να λένε ότι θέλουν πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο.

Βαρέθηκα να τους ακούω να λένε ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος βίας και ανομίας, αλλά ασφάλειας και ελευθερίας.

Κουράστηκα και βαρέθηκα διότι όλα αυτά είναι μόνο λόγια. Τα πανεπιστήμιά μας ούτε ελεύθερα είναι, ούτε ασφαλή.

Το αποδεικνύει η αποτρόπαια εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρη Μπουραντώνη, η οποία δεν ξέρω αν προσβάλλει το σύνολο όσων είναι στην ακαδημαϊκή κοινότητα ή αν κάποιοι την απόλαυσαν κιόλας, αλλά προσβάλλει, σίγουρα, κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Ο οποίος (δημοκρατικός πολίτης), βέβαια, αναρωτιέται και πάλι: μέχρι πότε θα τα επιτρέπουν αυτά οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, μέχρι πότε θα τα ανέχονται, μέχρι πότε θα αρκούνται σε κάποιες δηλώσεις καταδίκης; Στις οποίες, όμως, δεν θα δίνουν την ανάλογη συνέχεια, δεν θα φροντίζουν για την δημιουργία εκείνων των μηχανισμών που δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο σε αυτά τα φασιστοειδή που δρουν ανεξέλεγκτα στα πανεπιστήμια να συνεχίζουν ανενόχλητα;

Η φωτογραφία του Πρύτανη της ΑΣΟΕ εκθέτει το ελληνικό κράτος και τις συντεταγμένες δομές του που αδυνατούν να επιβάλλουν το νόμο.

Το καταλαβαίναμε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης ότι υπήρχε μια ανοχή, μια άλλη αντίληψη για όσα συμβαίνουν στο χώρο των πανεπιστημίων.

Η παρούσα κυβέρνηση, ευτυχώς, δεν έχει τις ίδιες απόψεις. Παρόλα αυτά, προς το παρόν, τουλάχιστον, και παρά το γεγονός ότι νομοθέτησε προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

Οι φασιστικές ομάδες, οι τραμπουκισμοί, η άσκηση βίας εναντίον καθηγητών αλλά και φοιτητών, είναι η καθημερινότητα στα πανεπιστήμιά μας.

Οι πολίτες τα βλέπουν και αγανακτούν. Κάθε δημοκράτης πολίτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι εξακολουθούν να συμβαίνουν αυτά στα ελληνικά πανεπιστήμια και να μην ανοίγει ρουθούνι, να μην επαναστατεί το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας και ως μια πανστρατιά να επιδιώκει το ξερίζωμα αυτής της άθλιας κατάστασης, αυτού του ολοκληρωτισμού που αποτελεί ντροπή, στίγμα για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Δεν ξέρω, όμως, τι στ' αλήθεια μπορεί να περιμένει ο Ελληνας δημοκράτης πολίτης όταν αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία με τον Πρύτανη της ΑΣΟΕ, στον Ποινικό Κώδικα αναφέρεται ως “προπηλακισμός”...



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.