Μνημείο για τον Ήρωα Πιλότο: Ένα Mirage F1 στο χωριό του Γιώργου Μπαλταδώρου

Metrosport Team29 Μαρτίου 2021

Ένα πολεμικό Mirage F1, έφτασε ήδη στο Μορφοβούνι, το χωριό καταγωγής του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γιώργου Μπαλταδώρου που έχασε την ζωή του στην πτώση Mirage 2000-5 στις 12 Απριλίου 2018.

Η πολεμική αεροπορία για να τιμήσει τον χαμό του ήρωα, ξεκίνησε ήδη την τοποθέτηση ενός αεροσκάφους mirage F1 προς τιμή του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γιώργου Μπαλταδώρου στο τόπο καταγωγής του, στο Μορφοβούνι.

Να θυμίσουμε ότι ο Γ. Μπαλταδώρος, πιλότος στην 331 Μοίρα Παντός Καιρού, έχασε τη ζωή του στις 12 Απριλίου 2018, σε ηλικία 34 ετών, όταν το Mirage 2000-5 με το οποίο πετούσε συνετρίβη ανοικτά της Σκύρου, επιστρέφοντας από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών που είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών.

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, κηδεύτηκε με τιμές ήρωα στο χωριό του, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μας.

Αργότερα η ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας αποφάσισε να στήσει ένα μνημείο στο χωριό του το Μορφοβούνι Καρδίτσας, ενώ ήδη φιλοτεχνείται και η προτομή του για να στηθεί στον ίδιο χώρο.

Το αεροσκάφος που επιλέχθηκε για να τιμήσει τον Καρδιτσιώτη ήρωα είναι το Mirage F-1CG με Serial Number (s/n) "113". Το αεροσκάφος αυτό, ανήκε στην δύναμη της 334 Μοίρας Παντός Καιρού με έδρα της 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου. Με το συγκεκριμένο Mirage, είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του πτήση ο αείμνηστος Στέλιος Δεμένεγας, λίγο πριν αποχωρήσει από την Διοίκηση της 126 ΣΜ και ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα έχασε τη ζωή του στην Κύπρο, σε πτώση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς.

Το Mirage F-1CG s/n "113", μετά την αναστολή λειτουργίας της 334 ΜΠΚ, είχε ενταχθεί στη δύναμη της 342 ΜΠΚ στην 114 ΠΜ, έως την οριστική απόσυρση των αεροσκαφών


Η μοιραία πτήση

Τα μάτια όλων βουρκώνουν όταν η κουβέντα γυρίζει στο χαμό του ήρωα των Ενόπλων Δυνάμεων Γιώργου Μπαλταδώρου. Στη γειτονιά του, στην Πετρούπολη, ήταν γνωστός για την αγάπη του στο επάγγελμά του, την αισιοδοξία του και την τρυφερότητά του προς τη σύζυγό του, Μαίρη και τα δύο τους παιδιά, ένα αγόρι 11 χρόνων και ένα κορίτσι 9 ετών. Με κάτι λιγότερες από 1.000 ώρες στους ελληνικούς αιθέρες, οι συνάδελφοί του και οι διοικητές του τον χαρακτήρισαν ως έναν από τους ικανότερους και εμπειρότερους Έλληνες χειριστές μαχητικών αεροσκαφών. Η μοίρα τού έπαιξε άσχημο παιχνίδι, καθώς η πτήση της Πέμπτης θα ήταν η τελευταία του 34χρονου σμηναγού. Μετά θα επέστρεφε στη βάση του, την Τανάγρα και στην οικογένειά του, που είχε να τη συναντήσει πριν από το Πάσχα.

Όσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία, τόσο τα παιδιά του αδικοχαμένου σμηναγού όσο και τα παιδιά του Κωνσταντίνου Ηλιάκη «υιοθετήθηκαν» από την Ελληνική Βουλή, αλλά είναι οι μόνοι από τους δεκάδες νεκρούς ήρωες της Π.Α. που η οικογένειά τους «αγκαλιάστηκε» από την Πολιτεία. «Για τους υπόλοιπους νεκρούς έχει οριστεί μία αποζημίωση και αποδίδεται στη χήρα του εκλιπόντος σύνταξη, κρίνοντας το νεκρό αεροπόρο στον ανώτατο βαθμό. Με την πρόσφατη αλλαγή στο νόμο Κατρούγκαλου, μετά από αρκετές κινητοποιήσεις, δόθηκε μία λύση στην κατάφωρη αδικία που έκοβε τις συντάξεις από αυτές τις γυναίκες» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος

Είχε γεννηθεί τον Ιούνιο του 1984. Ήταν πατέρας δυο παιδιών και όσοι τον γνώριζαν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.

Υπηρετούσε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Το μοιραίο αεροσκάφος είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα από τα αεροσκάφη επιφυλακής.

Συγκλονιστική ήταν η συνέντευξη που είχε δώσει ο ηρωικός Σμηναγός (Ι) Γ. Μπαλταδώρος στην κάμερα της εκπομπής του ΥΠΕΘΑ, «Με Αρετή και Τόλμη».

Στο αφιέρωμα που είχε γίνει ο Σμηναγός που έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας περιγράφει την αποστολή αναγνώρισης που εκτελούν οι χειριστές και τονίζει πως σε κάθε αποστολή υπάρχει κίνδυνος.

Πηγή: alithianews.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.