Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών - «Θα ωφεληθούν οι πιο αδύναμοι»

Metrosport Team11 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των «27», στις Βερσαλλίες.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις για στήριξη επιχειρήσεων, αγροτών και καταναλωτών μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας από την ελληνική κυβέρνηση. 

Ερωτηθείς για τα μέτρα που θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να πει ότι «θα καλύπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε» και πως «οι πιο ωφελημένοι θα είναι οι πιο αδύναμοι». 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα εξεταστεί στην Ε.Ε η επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα, έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε την εξάρτησή μας από υδρογονάνθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα της απλοποίησης της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Δυστυχώς, χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να εγκαταστήσουμε μια ανεμογεννήτρια, αυτό είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Οι ΑΠΕ είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας και όσο πιο φθηνή είναι η παραγωγή ενέργειας τόσο πιο φθηνή θα είναι στον καταναλωτή», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρότασή του προς τη Φον ντερ Λάιεν για να μπει πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι γίνεται ευρεία αναφορά στο ανακοινωθέν της ΕΕ το αίτημα να εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν της τιμής φυσικού αερίου.

Επισήμανε πως «υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη-μέλη για την πρότασή μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

«Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρότασή μου, η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες», προσέθεσε.

Ως προς τα εθνικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους. Ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις και στον δεύτερο πυλώνα, την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, όπως είπε, οι τιμές φυσικού αερίου καθορίζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Όλες οι χώρες αναγνωρίζουν ότι οι κρατικοί προϋπολόγισμοί έχουν πεπερασμένες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και απαιτούνται πρόσθετες αποφάσεις ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα ληφθούν αποφάσεις επ’ αυτού, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία κρατών τάσσεται υπέρ των παρεμβάσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε σχετική ερώτηση για το πότε θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Κομισιόν θα κάνει προτάσεις στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Οι προτάσεις θα κατατεθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες και ευελπιστώ ότι θα συμπεριλάβει προτάσεις και δικές μου και άλλων ηγετών, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση τιμών, όπως συμβαίνει ήδη μόνο με την απειλή λήψης μέτρων».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.